Ortak bilgisayar kullanımına yönelik 5 güvenlik ipucu

Son güncelleme: 01.05.2008 13:12



  • Ortak bilgisayar kullanımına yönelik 5 güvenlik ipucu


    Kütüphaneler, Internet kafeler, havaalanları ve fotokopicilerdeki ortak bilgisayarlar güvenli midir?

    Bu, onları nasıl kullandığınıza bağlıdır! Kişisel ve mali bilgilerinizin gizliliğini sağlamak için bu ipuçlarını kullanın.

    Oturum açma bilgilerinizi kaydetmeyin.

    Web sitelerinden her zaman "oturumu kapat" bağlantısını tıklatarak çıkın. Tarayıcıyı kapatmak veya başka bir adres yazmak yeterli değildir.

    Birçok program (özellikle de anlık ileti programları), kullanıcı adınızı ve parolanızı kaydeden otomatik oturum açma özellikleri içerir. Bir başkasının sizin adınızla oturum açmaması için bu seçeneği devre dışı bırakın.

    Ekranda önemli bilgileriniz görüntülenirken bilgisayarın başından ayrılmayın.

    Ortak bilgisayarın başından ayrılmanız gerekirse, tüm programlarda oturumu kapatın ve önemli bilgilerin görüntülenebileceği tüm pencereleri kapatın.

    İzlerinizi silin.

    Internet Explorer gibi Web tarayıcıları, kapattıktan sonra bile parolalarınızın ve ziyaret ettiğiniz her sayfanın kaydını tutar.

    Parolaları depolayan özelliği devre dışı bırakmak için
    Web'e bağlanmadan önce, Internet Explorer'ın parolalarınızı "anımsayan" özelliğini kapatın.

    1. Internet Explorer'da, Araçlar'ı ve sonra Internet Seçenekleri'ni tıklatın.

    2. İçerik sekmesini ve ardından Otomatik Tamamla'yı tıklatın.

    3. Parolalarla ilgili olan her iki onay kutusunu da tıklatıp temizleyin.

    Geçici Internet dosyalarınızı ve geçmiş bilgilerinizi silmek için
    Ortak bilgisayarı kullanmayı tamamladığınızda, tüm geçici dosyalarınızı ve Internet geçmişinizi silmelisiniz.

    1. Internet Explorer'da, Araçlar'ı ve sonra Internet Seçenekleri'ni tıklatın.

    2. Genel sekmesindeki Temporary Internet Files altında, Dosya Sil'i ve ardından Tanımlama Bilgisi Sil'i tıklatın.

    3. Geçmiş altında, Geçmişi Sil'i tıklatın.

    Sharepoint Portal Server gibi şirket portalları tarafından kaydedilen diğer dosyaları silmek için
    Şirket içi belgeleri görüntülemenize izin veren bir şirket Web sitesi kullanıyorsanız, önemli belgeleri farkında olmadan ortak bilgisayarda depoluyor olabilirsiniz.

    1. C:\Documents and Settings\kullanıcıadı\Local Settings\Temp dizinine giderek bulabileceğiniz kullanıcı hesabınızın geçici klasöründeki tüm dosyaları silin.

    2. Şirketiniz Microsoft Office SharePoint Portal Server kullanıyorsa, geçici klasörü (My Documents\SharePoint Drafts) boşaltın.

    Belli etmeden sizi izleyenlere karşı dikkatli olun.

    Bir ortak bilgisayar kullandığınız sırada, belli etmeden sizi takip eden veya parola gibi önemli bilgilerinizi girerken sizi izleyerek bilgi toplamaya çalışanlara karşı dikkatli olun.

    Önemli bilgilerinizi ortak bilgisayara girmeyin.

    Bu önlemler sizden sonra ortak bilgisayarı kullanabilecek bilgisayar korsanlarına karşı koruma sağlayacaktır.

    Ancak unutmayın ki, bir endüstri hırsızı ortak bilgisayar her bir tuş vuruşunu kaydeden ve bu bilgileri daha sonra kendisine e-posta yoluyla gönderen karmaşık bir yazılım yüklemiş olabilir.

    Bu durumda, bilgilerinizi kaydedip kaydetmediğiniz veya izlerinizi silip silmediğiniz önemli değildir. Bu bilgilere yine de erişilebilir.

    Gerçekten güvende olmak isterseniz, kredi kartı numaranızı veya diğer mali bilgilerinizi ya da önemli bilgilerinizi ortak bilgisayara hiçbir zaman yazmayın.






    Kablosuz ağınızı korumaya yönelik ipuçları


    Kablosuz sisteminizi saldırganlara karşı korumanıza yardımcı olacak birkaç temel ipucu aşağıda verilmektedir. Bunlardan bazılarını nasıl yapacağınızdan emin değilseniz, bilgisayar deneyimi olan ve güvendiğiniz bir kişiye sorabilir (kablosuz ağınızı kuran kişi iyi bir seçimdir), Microsoft Destek'i ziyaret edebilir veya Güvenlik Topluluğu'ndan yardım alabilirsiniz.

    • Erişim noktanız üzerinden iletilen tüm bilgileri şifreleyin.

    • Erişim noktanızın algılayacağı bilgisayarları, Ortam Erişim Denetimi (MAC) adresleri kullanarak belirleyin.

    • Ağınızdaki erişim noktasına ve ağdaki tüm bilgisayarlara birer güvenlik duvarı ekleyin ve tümünün güncel kalmasını sağlayın (Windows XP'nin en son sürümünde yerleşik bir güvenlik duvarı bulunduğunu unutmayın).

    • Parolalarınızı, sosyal güvenlik numaranızı, kredi kartı numaralarınızı, aile üyeleriniz ile ilgili bilgileri veya diğer kişisel bilgilerinizi bilgisayarınızda saklamaktan kaçının.

    • Kablosuz erişim noktasını pencerelerden uzağa ve evinizde merkezi bir noktaya yerleştirerek hedeflediğiniz kapsama alanının dışındaki sinyal gücünü azaltın.

    • Otomatik Güncelleştirmeler kullanarak Windows'un ve ilgili güvenlik araçlarının güncel kalmasını sağlayın.

    • Virüsten koruma yazılımı ve Microsoft Windows AntiSpyware (Beta) yükleyerek güncel kalmalarını sağlayın.

    • Güvendiğiniz bilgisayar güvenliği kuruluşlarını ve siteleri yeniden ziyaret edip, en son güvenlik teknolojileri, yöntemler, uyarılar ve ilgili konular hakkındaki güncel bilgilere ulaşın.

    • Şifreleme kullanamıyorsanız, finansal veya diğer kritik bilgilerinizi Internet üzerinden gönderirken kablosuz erişim ağınıza bir ağ kablosu kullanarak bağlanın.


    Hiçbir yöntem yüzde 100 güvenli olmamasına karşın, yetkisiz erişimin en aza indirilmesine yardımcı olabilirsiniz. Bu temel adımları uygularsanız, kişisel bilgilerinizi çalmak, Internet erişiminizi kullanmak ve hatta sizin adınıza istenmeyen e-postalar göndermek isteyen kullanıcıların engellenmesine yardımcı olabilirsiniz.





#01.05.2008 13:12 0 0 0