Dekorasyon stilinizi keşfedin

Son güncelleme: 13.09.2008 22:52
  • Dekorasyon stilinizi keşfedin

    Dekorasyon konusunda her zaman için ''bu tam benlik'' ve ''bu kesinlikle bana göre değil.'' Aslında her insan kendine özgü zevklerle dünyaya gelir ve farkında olmasanız da herkesin bir dekorasyon stili vardır. Hayattaki deneyimleriniz, sevdikleriniz ve sevmedikleriniz, zevklerinizi şekillendirir. Alışveriş yaparken, bir mağazada gezinirken, vitrinlere bakarken, bir sanat galerisinde hiç kendinize dışarıdan baktığınız oldu mu? O güne kadar okuduklarınız, seyahat ettiğiniz yerler, kimlerden etkilendiğiniz size dekorasyon


    tarzınız hakkında ipuçlarını verebilir. Bir restorana ilk adımınızı attığınızda atmosferi dolduran renklerin, dengenin, formların sizde ne tür hisler uyandırdığını gözlemleyin. Kendinizi rahat ve konforlu mu hissediyorsunuz? Yoksa acele ile bir an önce yemeğinizi yiyip kalkma hissi mi taşıyorsunuz? Mekanlar sizde olumlu ya da olumsuz duygular uyandırıyorsa bunların sebeplerini kendi kendinize anlamaya çalışın.

    Örneğin mekana hakim olan kübik formlar sizi rahatsız mı etti? Yuvarlak şekiller can sıkıntınızı mı körükledi? Mekana hakim olan beyaz renk size özgürlüğü mü çağrıştırdı? Yapacağınız gözlemler dekorasyon stilinizi keşfetmenizin en önemli anahtarı olacaktır.

    Aksesuarlarla dekorasyon
    ''Aksesuarlar, ayrıntıları'' deyip geçmeyin. Küçük ayrıntılarla yaşam alanlarınızda büyük farklar yaratabilirsiniz.

    Evinizin bir karakteri olsun ve o ev sizde tutku uyandırsın istiyorsanız aksesuarlarla evinizi kişiselleştirebilirsiniz.

    Kişiliğiniz, aksesuarla dekorasyonda size ışık tutacak en büyük rehberiniz olacaktır. Yaşam alanlarında kullandığınız aksesuarlar huzurlu, konforlu hissetmenizi sağlarken aynı zamanda evinize kendi imzanızı da atmanızı sağlar.

    Evde uyguladığınız dekorasyon stili, seçtiğiniz renkler ve formlar kişiliğinizin dolaylı aynasıyken, aksesuarlar kişiliğinizin yaşam alanlarınızdaki doğrudan temsilcileridir.

    Aksesuarlar hakkında ipuçları

    Koyu renk aksesuarlar boş ve büyük alanları olduğundan daha dar ve küçük gösterir.
    Vurgulamak istediğiniz aksesuarları kontrast renklerde seçerek dikkati o noktaya çekebilirsiniz. KADINCA.NET
    Şeffaf, açık renk aksesuarlar mekanın daha ferah görünmesini sağlar.
    Aynı türdeki aksesuarları bir arada sergileyerek ilgi çekici bir alan oluşturabilirsiniz.
    Farklı dokulardaki aksesuarlarla yaşam alanlarınıza hareket katabilirsiniz.

    Peki nedir? Bu dekoratif aksesuarları her şey olabilir. Kanepenin üzerindeki pofidik, rengarenk yastıklar, eskiciden aldığınız bir mücevher kutusu, dış kapıyı açıp da evinizden içeriye ilk adımınızı attığınızda sizi selamlayan duvardaki kolaj çalışması ya da yeniden kazanılmış ürünlerle tasarlanan bir gazetelik.

    Bu aksesuarlar orayı ''sizin eviniz'' yapan şeylerdir. Aksesuarlarla dekorasyon uzun soluklu bir uğraştır. Koleksiyonlar nasıl yıllarla oluşursa, yaşam alanlarınıza kendi soluğunuzu getiren aksesuarları da zamanla edinebilirsiniz.

    Bir tren yolculuğu esnasında çektirdiğiniz fotoğrafı en iyi sergilemenizi sağlayacak çerçeve nasıl olmalı. Belki de o çerçeve şehir dışı seyahatleriniz sırasında bir sokak satıcısından satın aldığınız antika çerçeve olmalı. Aksesuarlarla dekore ederken içinizdeki ''yaratıcı siz''i özgür bırakın. Sahip olduğunuz obje ve mekanlara farklı bir gözle bakarak alışılagelmiş sınırların dışına çıkabilir, ilgi çekici mekanlar yaratabilirsiniz.

    Aksesuarlarla dekore ederken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli noktalardan birisi de aksesuarların renk, boyut ve türüdür. Yaşam alanınızda vurgulamak istediklerinizi düşünün. Eğer bir aksesuarı vurgulamak isterseniz, evinize hakim olan renklerin birbirine zıt tonlar olmasına özen gösterin.

    Ancak eviniz yeterince küçük ve sıkışıksa çok büyük aksesuarlarla mekanın boğulmasına izin vermeyin. Unutmayın büyük aksesuarlar alanın olduğunda daha küçük görünmesine sebep olur. Son olarak, aksesuarlar da mekanlara doku katmanın bir başka yoludur. Görsel ve dokunsal olarak farklı dokularda aksesuarlar seçmek yaşam alanlarınıza ilginçlik katacaktır.

    Eviniz için mobilya projeleri
    Evinizi yenilemek istediğiniz zamanlarda hep yeni mobilya mı satın almalısınız? Evinizi yenilemek için mobilyalarınızın da yeni olması gerektiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Sahip olduğunuz mobilyaları yenileyerek yaşam alanlarınızı da yenileyebilirsiniz.

    Yenilemek istediğiniz mobilyaları halihazırda evinizde bulunan mobilyaları değerlendirerek ya da ikinci el eşya satan dükkanlardan temin ederek gerçekleştirebilirsiniz. Kullanılmış mobilyalar kendi sanatınızı icra ederken daha özgürce çalışma olanağı sağlar. Örneğin siz vernikli mobilyalardan hoşlanmıyorsanız boyadığınız sehpanızı verniklemeden de kullanabilirsiniz.

    Sıkıldığınız zaman boyayı kazıyabilir ve mobilyaya eski bir görünüm kazandırabilirsiniz. Yani kılavuzunuz kendi zevklerinizdir. Sandalyelerinizi yenilemek istediğinizde mobilya kısmına akrilik boya uygulayabilir, üzerine mat cila sürebilirsiniz. Ayrıca koyu renkli bir mobilyayı yenilerken alta bir kat astar atarak üzerine açık renk boya uygulayabilirsiniz.

    Sandalyenizin oturma pedi kumaşsa yapıştırıcı ya da zımba ile yeni siz de bir yüz kaplayabilirsiniz. Komodin, şifoniyer gibi çekmeceli üniteleri yenileyerek yaşam alanlarınızda pratik yoldan yeni bir odak noktası yaratabilirsiniz. Çekmeceler kolaylıkla çıktığından kapaklara boya uygulayabilirsiniz. Ayrıca çekmece kapaklarına kolaj çalışmaları yapabilir ya da duvar kağıtlarıyla kaplayarak mobilyanıza yepyeni bir görünüm kazandırabilirsiniz.

    Ananenizden yadigar kalan çeyiz sandıkları da mobilya yenileme projelerinin vazgeçilmezleridir. Tavan arasında tozlanmaya terk ettiğiniz sandıkları bulundukları yerden çıkarma vakti. Önce zımparalayıp, sonra dekore edeceğiniz bu sandıklar yeni sehpanız olabilir. Eğer vurgulamak istediğiniz şey sandıksa mekana hakim olan rengin zıttı bir renkte boyayabilir ya da kanepenizin üzerindeki kırlentlerle bir bütünlük içinde olsun istiyorsanız kırlentlerin rengini kulanabilirsiniz. Hatta belki renkli şablonlardan yararlanarak üzerine motifler bile yapabilirsiniz.

    Mobilyalarınızı yenilemenin kolay yolları

    Şablon ve stenciller yardımıyla mobilyalarınızın üzerine desen ekleyebilirsiniz. Bunun için stencil, sünger ve suda çözünebilir türden bir boyaya sahip olmanız yeterlidir. Örneğin akrilik boyalar kullanım kolaylığı sağladığı için tercih edilebilir.
    Mobilyalarınıza antika görünümü verebilirsiniz. Mobilyanın üzerine bir kat astar attıktan sonra üzerine boya sürün. Daha sonra bir bez yardımıyla köşe ve kenarlara sürdüğünüz boyayı silin, bu şekilde eski mobilyalara antik ve ''yeni'' bir görünüm kazandırabilirsiniz.
    Mobilyalarınızı kişiselleştirebilirsiniz. Çalışma masanızın üzerine harfler boyayabilir, ayakkabılığınızın üzerini ayakkabı şablonlarıyla renklendirebilirsiniz.
    Mobilyalarınızın üzerini mozaik, kırık buzlu cam ya da ayna parçaları ile süsleyebilir, böylece ilgi çekici bir görünüm yaratabilirsiniz.
#13.09.2008 20:04 0 0 0
  • Ev döşemesinde aksesuarların seçimi çok önemli oluyor.
#13.09.2008 22:52 0 0 0