Tenisçi Dirseği Nasıl Oluşur?

Son güncelleme: 18.09.2008 11:31
  • noimage

    Sıklıkla tenisçilerde görülen dirseğin ağrılı hastalığına verilen isim ilk defa Dr. Hillman Runge tarafından 1883 yılında tarif edilmiştir.

    Tenisçi Dirseği Nasıl Oluşur?
    İlgili kasın tekrarlayan kasılmaları tendonundaki gerilim kuvvetlerini arttırır. Bu da tendonda ve yapışma noktalarında mikrotravmalara neden olur.

    · Kronik tekrarlayan mikrotravmalar kas-tendon ünitinde enflamasyona(iltihabi değişikliklere) ve dokunun bozulmasına neden olur.

    · Tenisçi dirseğine neden olan aktiviteler arasında tenis, diğer raket sporları, marangozluk, makine işi, bilgisayar kullanma ve dikiş dikme sayılmaktadır.

    - 35 yaş üstü tenisçilerin %50' si, 50 yaş üstü tenisçilerin ise %60'ı spor yaşantılarının bir döneminde bu sorunla karşılaşmaktadır.

    - Profesyonel sporcularla karşılaştırıldığında amatör oyuncularda görülme sıklığı ile oyun süresi arasında direkt bir ilişki vardır. Karşılaşma sıklığı açısından 40-50 'li yaşlar için kadın-erkek farkı yoktur. (OLLIVIERRE & NIRSCHL 1996)

    Semptomlar

    · Dirseğin dış tarafında ağrı ve hassasiyet
    · Elin ve bileğin kaldırılmasında veya gerilmesinde ağrı
    · Ağır bir eşya kaldırıldığında ağrı
    · Yumruk yapıldığında, bir obje tutulduğunda, el sıkışmasında yada kapı kolu çevrildiğinde meydana gelen ağrı
    · Aşağıdan yukarıya veya tersi seyreden ağrı

    TEDAVİ

    - Ağrılı aktivitelerden kaçınmak ve 2-3 gün boyunca ağrı geçinceye kadar her 3-4 saatte bir 20-30 dakika dirseğe buz uygulaması yapılmalıdır. Ayrıca buz masajı da uygulanabilir. 5-10 dakika buz ile dirseğe masaj yapılır.

    - Anti-enflamatuar ilaç kullanılabilir(7-10 gün)

    - Tenisçi dirseği ortezi kullanılabilir.Böylece dirseğin alt kısmındaki ön kol kaslarının gerilmesini böylece ağrılı epikondiliti engelleyecektir.

    - Fizik tedavi uygulanabilir. Fizyoterapistin tavsiye ettiği egzersizler uygulanabilir.

    - Eğer bütün bu uygulamalar ağrıyı geçirmez ise ağrılı noktaya kortikosteroid enjeksiyonu yapılabilir.
#17.09.2008 10:37 0 0 0
  • konuyu anlayamadım
#17.09.2008 11:08 0 0 0
  • @kezehu adlı üyeden alıntı:
    konuyu anlayamadım
    Orijinali Göster...

    Arkadaşım Tenisci dirsegi adlı hastalıktan bahsediliyor.
    Tenis pek çoğumuzun amatörce uğraştığı bir spordur. Pek çok yararlarının olduğu şüphesizdir. Ancak bilinçsizce ve uygun olmayan ekipmanlarla yapıldığında sağlık sorunlarına neden olur. Bunlardan en yaygın olanı ve iyi bilineni tenisçi dirseği dediğimiz sakatlıktır. Dirseğin dış tarafındaki kemik çıkıntısından başlayan ve kola yayılan ağrıyla karakterizedir. Ellerin ve kolun kullanılarak yapıldığı pek çok işten sonra da (boyacılarda, çekiçle çalışanlarda, temizlik işçilerinde ) çok sık görülür.
#18.09.2008 11:31 0 0 0