MUGLA fethiye kelebekler vadisi

Son güncelleme: 25.09.2008 08:20
  • noimage

    noimage

    Fethiye çevresinin en çarpıcı yerlerinden birisi Kelebekler Vadisi'dir. 1995'in 8 Şubat'ında 1. derecede doğal SİT ilan edilen ve her türlü yapılaşmaya kapatılan kayalık ve çamlık vadide biraz zahmetlice tırmanıştan sonra milyarlarca, milyarlarca kelebeğin kayaları, ağaçların gövdelerini ve yapraklarını, kısacası her yeri bir şal gibi örttüğünü görmek çok şaşırtıcı bir etki yaratıyor.
    Önce bunu farkedemiyorsunuz, doğal görüntü böyleymiş gibi geliyor insana. Ama bir ses, bir hareketle havalanıveren kelebekler gökyüzünü kaplıyor, vadiye gölge düşüveriyor.

    Kelebekler Vadisi'ne gitmek için önce Ölüdeniz'e gideceksiniz, oradan kiralayacağınız veya dolmuş usulü gidiş-dönüş bineceğiniz bir tekneyle vadinin kumsalına ineceksiniz. Koy, Ködürümsü limanı olarak da bilinir. Tekne yolculuğu yarım saat sürüyor. Yolda dileyenler mavi mağaraya da uğrayabilirler. Mağaranın sularına bırakıp, mavi-yeşil yansımalara koyverebilirler kendilerini.

    2000 metrelik Babadağ'ın eteklerindeki Kelebekler Vadisinin içinde iki patika var. Biri şelalelere, diğeri Faralya köyüne çıkıyor.

    Sportmen, doğa yürüyüşleri konusunda birazcık da olsa tecrübeli olmayanlar vadinin yukarılarına tırmanmayı denemesinler. Birinci şelaleye kadar çıkmakla yetinsinler. Kendine güvenen, vadinin olağandışı çağrısına dayanamayanlar çıkışa devam ederlerse yukarıda sözettiğimiz manzarayı görecekler.

    Köye çıkan yol ise çok dik. Bir iki yerde ancak ip yardımıyla yukarı tırmanılabiliyor. Dağcılık deneyiminiz yoksa hiç kalkışmayın. Köydeki manzara ise olağanüstü. "George House" tabelasını izlerseniz, yayık ayranı eşliğinde güzel köy yemekleri yiyebileceğiniz bir eve ulaşacaksınız.

    Kelebekler vadisi kumsalında konaklama tesisi yok. Çadır kurabilir ya da üzeri çalı ve yapraklarla kaplı çardaklarda, ağaç dalları arasına kurulmuş teraslarda geceleyebilirsiniz.

    Kumsalda bir kır lokantası kuruluyor yazları. İşletmeciler vadiye çıkış konusunda size yardımcı olacak, yol göstereceklerdir.
#25.09.2008 04:55 0 0 0
  • Tatilini gürültüden uzak, doğal bir ortamda geçirmek isteyenlerin mekanı Kelebekler Vadisi, Doğayla ve Doğada Uyumlu Yaşam Okulu'nu hayata geçirdi. Ayrıntılı bilgi Kelebeklervadisi.azbuz.com'da!

    Ölüdeniz'den tekneyle 20 dakikada ulaşılan, betonlaşmanın "sıfır" olduğu, mutfağında vadide yetiştirilen organik ürünlerin tüketildiği Kelebekler Vadisi, Doğayla ve Doğada Uyumlu Yaşam Okulu ile misafirlerine dinlenirken öğrenme fırsatı sunuyor.

    Kelebekler Vadisi
    Dünya Mirasını Koruma Vakfı (World Heritage Foundation) tarafından dünya üzerinde korunması gerekli 100 dağdan biri olarak ilan edilen Babadağ'ın eteklerindeki Kelebekler Vadisi, aynı zamanda bir sit alanı.

    Endemik bitkiler yönünden oldukça zengin olan vadide, dünyada nadir olarak rastlanan Jarsey Tiger kelebeği başta olmak üzere pek çok kelebek türü de bulunuyor. 1987 yılında, başında Avukat Hasan D. Bayramoğlu'nun bulunduğu bir grup doğasever tarafından, doğayla uyumlu bir yaşam modelinin temellerini atmak üzere kurulan Kelebekler Vadisi, basit yapılardan oluşan bir kamping, ütopya, cennetten bir köşe...

    Çalışanlarının pek çoğu gönüllülerden oluşan vadide, organik tarım yöntemleriyle kavun, karpuz, domates, salatalık, patlıcan, biber, susam ve mısır gibi bitkiler yetiştiriliyor ve bu ürünler vadinin mutfağında kullanılıyor. Ayrıca tavuklardan günlük yumurta, inek ve keçilerden taze süt de var.

    Kelebekler Vadisi denince aklınıza sabahtan akşama kadar hamakta yatmak gelmesin. Tatilde boş durmam diyenleri, vadinin boyundan-posundan beklenmeyecek sayıda aktivite bekliyor: Plaj voleybolu, balık turu, rock bar, yamaç paraşütü, şelale ve kelebekler, masa tenisi, dama, satranç, tavla, go, plaj partileri, dalış...

    Dünyanın her yerinden misafirleri ağırlayan vadide, gelenlerin marifetine bağlı olarak sürpriz etkinlikler de bulabilmek mümkün.

    Doğayla ve Doğada Uyumlu Yaşam Okulu
    Kelebekler Vadisi'nin kuruluş amaçlarından biri olan "doğayla ve doğada uyumlu yaşam" ilkesi gereğince bu yıl vadide çeşitli atölyeler açıldı. Bir kısmı sona eren çalışmalar, gelecek yıl yapılacak çalışmalar için şimdiden ipucu veriyor!

    - Deniz ve balıkçılık atölyesi (süresiz)
    Her sabah saat 07:00'de İlyas Reis'le uygulamalı balıkçılık ve değişik balık pişirme teknikleri. Balık vermek yerine, balık tutmayı öğreten okul!

    - Yoga atölyesi (15-22 Ağustos 2007)
    Macaristan'dan Vadi'ye gelen Tatar kızı Lucia Latypova ile yoga (Ashtanga Vinyasa). Kelebekler arasında manevi arınma!

    - Ses-nefes-diksiyon atölyesi (sona erdi)
    Tiyatrocu Göktay Tosun, doğru nefes alma ve diyafram kullanımını anlatıyor, gösteriyor, uygulatıyor. Açık havada nefes egzersizleri!

    - Doğaçlama ve yaratıcı drama atölyesi (sona erdi)
    Tiyatrocu Göktay Tosun ile yaratıcılığı artırıcı bir hazırlık evresinden sonra, her atölyede doğaçlama bir oyun oynanıyor.

    - Fotoğraf atölyesi (zaman zaman)
    Vadi müdavimi Can'dan, ilgililerin toplaşması durumunda zaman zaman yapılıyor. Ne kadar fotoğraf meraklısı, o kadar eğitim!

    - İngilizce ve yabancılar için Türkçe atölyesi (her daim)
    Türklere açık havada İngilizce, yabancılara açık havada Türkçe!

    - Yazı atölyesi (sona erdi)
    Ankara AFSAD ve TÖMER gibi kuruluşlarda yaratıcı yazarlık ve senaryo yazarlığı dersleri veren Abdülkadir Ayhan yazı atölyesi düzenliyor. Dramatik yapı ve kurgu üzerine konuşmaların ardından son iki gün açık hava sinemasında film seyredilip, daha sonra da film analizi yapılıyor.
#25.09.2008 04:57 0 0 0
  • en sevdiğim yerlerdendir ileride orada(muğla)da yaşamayı düşünüyorum....
#25.09.2008 08:20 0 0 0