SURUÇ Coğrafi Yapı

Son güncelleme: 18.10.2008 12:23
  • Suruç, Şanlıurfa İlinin Güneybatısında yer alan şirin bir ilçedir. Şanlıurfa'ya uzaklığı; 45 km olup rakımı; 537 m'dir. Batısında; Birecik İlçesi, Doğusunda; Akçakale İlçesi, Kuzeyinde; Bozova İlçesi, Kuzeydoğusunda; Şanlıurfa İli , Güneyinde; 1926 yılında yapılan Ankara Antlaşması ile sınırları çizilmiş 72 km uzunluğundaki Suriye Sınırı ile komşu olup; Batı, Kuzey ve Doğudan Güvercik, Cudi ve Devreş Dağları ile çevrilidir. Bu dağlar arasında bulunan ve 706 km2'lik düz bir araziye sahip olan Suruç, bugün önemli bir tarım merkezi durumundadır.

    Suruç'ta hakim ovanın dışında, doğudan batıya çok yüksek olmayan kıraç dağınık tepeler yer almaktadır. Ova toprakları alüvyonlarla kaplı olup kalkerli bir yapıya sahiptir.

    Suruç yöresinde genellikle kontinental iklimin özellikleri ağır basmaktadır. Gece ile gündüz, yaz ile kış ortalama sıcaklığı arasında büyük farklar vardır. Yıllık sıcaklık bazen 400'yi aşar. En soğuk ay olan Şubat ayında ise, sıcaklığın bazen sıfırın altına düştüğü görülmüştür.

    İlçedeki yaygın bitki örtüsü steptir. İlkbahar yağmurları ile yeşeren ve yaz sıcaklarında sararan cılız otlar, papatya, gelincik, yabani buğday, semizotu, hardal, çiğdem, kekik, deve dikeni, meyankökü bölgede en çok rastlanan bitkilerdir.

    Son yıllarda Atatürk Barajı'nda su toplanmaya başlanılmasıyla birlikte iklimde hissedilir derecede değişiklikler olmuştur. Yörede, yaz aylarında havadaki nem oranı önceki yıllara göre artmıştır. Yağış şekli değişmiş ve yağmur yağışı yoğunluk kazanmıştır. Suruç İlçesi; özel coğrafi konumunun elverişliliği sayesinde uzun yıllar, uzak ülkelerle bağlantı kurabilmiştir. İlçe, Ön Asya'yı Avrupa'ya bağlayan ticaret yolları üzerinde konuşlanmış olması dolayısıyla kara ulaşımı bakımından da büyük önem taşımaktadır.

    Eski adı "İpek yolu" olan ve bugün E-24 karayolu olarak adlandırılan transit yol, Suruç İlçesi sınırları içerisinden geçmektedir. Ayrıca, yine ilçeye bağlı olan ve ilçe merkezine 10 km uzaklıkta bulunan Mürşitpınar Köyü'nden geçerek bölgeyi birbirine bağlayan demiryolu da, Suruç'un, bölgedeki, ticaret ve ulaşım üzerinde ki köprü vazifesini daha da pekiştirmiştir.
    noimage
#18.10.2008 12:23 0 0 0