Kayseri Mantısı

Son güncelleme: 01.03.2006 11:51
  • Malzemeler
    4 Su bardağı elenmiş un

    2 Adet yumurta

    Yarım Paket margarin yağı (125 gram)

    250 gr. kıyma

    1 küçük demet maydanoz

    1 Adet baş soğan

    2 Bardak yoğurt yeterince tuz, kırmızı biber,sarımsak.


    Yapılışı
    KIYMANIN HAZIRLANIŞI:
    Kıymanın içerisine çok ufak kıyılmış soğan, ince kıyılmış maydanoz, yeterince tuz, az miktarda kara biber, bol kırmızı toz biber eklenerek yoğrulur.

    SOSUNUN HAZIRLANIŞI:
    Yarım paket margarin eritilerek içerisine bir yemek kaşığı dolusu salça, bir çay kaşığı kırmızı toz biber, bir çay kaşığı tuz, yarım çay bardağı su ile 2 dk. kaynatılır. (İçerisine Knor et suyu da ilave edebilirsiniz.)

    YAPILIŞI :
    Düz bir yere un elenir, ortasına yumurta kırılır, kafi miktarda tuzu eklenir, su ilavesiyle sert hamur yoğrulur. Hamur iki bezelere ayrılır, 1 mm' den biraz daha ince olarak hamur açılır, açıldıktan sonra 1,5 cm ebadında ve kare biçiminde hamur kesilir, bu karelerin içerisine hazırlanmış olan içten küçük miktarda iç konulur, köşeler birleştirilerek uç kısımlarından sıkıştırılarak kapatılır.
    Hazırlanmış olan mantılar geniş bir kapta kaynayan tuzlu suyun içerisine atılır, hamur kokusu gidinceye kadar haşlanır, (Hamur dişinize sert gelmeyecek duruma geldiği an haşlama işi bitmiş demektir) sonra ocaktan alınarak üzerine bir su bardağı soğuk su ilave edilir.
    (Sonradan eklenen su ilavesinin amacı mantının dibe çökmesini ve hamurların daha diri olmasını sağlar) bu işlemlerden sonra mantının fazla suyu süzülerek mantının içerisinde bir miktar su bırakılır.
    Hazırlanmış olan sos tenceredeki mantının içerisine ilave edilerek az miktarda karıştırılır. Tabaklara servis yapıldıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ve sumak atılarak afiyetle yenilir.
#22.02.2005 00:43 0 0 0
  • ellerine saglik
#03.03.2005 13:31 0 0 0
  • ellerine saglik cok tessekür ederim...
#11.05.2005 04:22 0 0 0
  • Ellerine , emegine saglik arkadasim sagolasin
#12.05.2005 07:30 0 0 0
  • saol dostum....
#15.05.2005 09:48 0 0 0
  • saol dostum....
#15.05.2005 09:54 0 0 0
  • eyvallah
#15.05.2005 12:03 0 0 0
  • Hemşehrim biz bunu birlikte yapıp arkadaşlara ikram edelim.


    Ellerine sağlık
#19.05.2005 21:53 0 0 0
  • Ellerine saglik..
    Tarif icin sagol!..
#20.05.2005 15:26 0 0 0
  • Ellerine saglik..
#20.05.2005 20:29 0 0 0
  • saolsın ustam emeğine saplık valla
#21.05.2005 16:29 0 0 0
  • cok tskler
    mantiya bayilirim
#31.05.2005 23:00 0 0 0
  • Ellerine saglik cok tskler
#05.06.2005 11:34 0 0 0
  • Yemek kitabıma ekledim. Ellerine sağlık.
#05.06.2005 12:04 0 0 0
  • ellerine saglik! Esim mantiya bvayilir! en yakin zamanda deneyecegim! Insallah becerebilirim
#17.08.2005 15:34 0 0 0
  • Valla acıktım şimdi ha ellerin det görmesin kardeşim
#19.08.2005 11:34 0 0 0
  • Eyvallah Kardeş ellerine sağlık.
#19.08.2005 15:02 0 0 0
  • Ellerine Emegine Saglik
#31.08.2005 01:05 0 0 0
  • ellerine sağlık
#03.09.2005 15:33 0 0 0