Doğru Keman Seçimi

Son güncelleme: 05.04.2010 16:55
  • Herkes elbette en iyi kemana sahip olmak ister. Kimisi için "en iyi" kavramı görsellik, kimisi için ise enstrümanın ses kalitesi ve akustiktir. Her iki durumda maddi olanaklar ile sınırlıdır. Ancak görsel olarak seçenek sınırlı olduğu için kemanın ses kalitesi bir adım öne çıkmaktadır.

    Ülkemizde ne yazık ki gerek fabrikasyon gerekse el yapımı kemanlar için fazla seçeneğimiz bulunmamaktadır. İthal edilen fabrikasyon kemanlar (genellikle) çok düşük kalitede ve ses özelliği bakımından memnun edici özellikler sunamamaktadır. El yapımı kemanlarda ise sanatkar sıkıntısı baş göstermektedir. Ülkemizde el yapımı keman imal eden usta sayısı maalesef bir elin parmaklarını geçememektedir.

    Fabrikasyon Keman

    Eğer fabrikasyon bir keman almaya karar verdiyseniz ses kalitesinin bir süre sonra sizi tatmin etmeyeceğini bilmelisiniz. Fabrikasyon olması itibariyle yapımında gerekli incelik ve kalite sağlanamamaktadır. Ayrıca düşük maliyet kısıtı altında; kullanılan ağaçların özensiz seçimi, makine işçiliği ile birleşince ortaya çıkan enstrüman yeni başlayanlar için nitelendirilen "öğrenci kemanı" olarak isim bulmuştur kendine. Ülkemizde öğrenci kemanları boyut ve kalitesine göre 80 - 250 YTL arasında satılmaktadır.

    Bu şartlar altında daha iyi bir keman seçmek için;

    -Seçeceğiniz kemanlar arasından en hafif olanı tercih etmelisiniz.

    -Cilasının pürüzsüz ve üzerinde çizik olmamasına dikkat etmelisiniz.

    -Kemanın ağacında budak olmamasına dikkat etmelisiniz..(Ne yazık ki zaman zaman böyle kemanlarla karşılaşıyoruz.)

    -Klavyesinin kesinlikle simetrik olmasına, eğiklik yada çap olmamasına dikkat etmelisiniz.

    -Köprünün gövdeye tam olarak oturduğuna ve köprünün dik durduğuna dikkat etmelisiniz.

    -Yay kıllarının eksik olmadığından ve yay vidasının çalışır durumda olduğundan emin olmalısınız.

    -Tellere yayla değil bir mızrapla (sanki ud yada bağlama çalıyor gibi) tek ses vurulduğundan tınısının devam ettiğinden emin olmalısınız. (Bunun için gerekirse bir diyapazon kullanabilirsiniz.)


    noimage

    El Yapımı Keman Seçiminizi el yapımı bir keman edinmekten yana kullandıysanız önünüzde biraz daha fazla seçenek olduğunu söyleyebiliriz. Fakat yukarıda da belirttiğimiz gibi ülkemizde el yapımı keman ustası sayısı oldukça az. Doğal olarak bu güzide kemanlara biçilen fiyatlarda yüksek. Ancak hem dinleyici hem de çalan kişi için çok daha lezzetli ve keyiflidir. Yerel ustaların yanı sıra yurtdışından da el yapımı kemanlar ithal edilmektedir. Ülkemizde el yapımı kemanlar 1,000 - 25,000 YTL arasında satılmaktadır. Sitemizde de Ankara-Hasan Özdemir Usta'nın el yapımı kemanlarının satışını yapmaktayız.

    noimage

    noimage

    Kaliteli bir el yapımı kemanda kullanılması gereken en uygun ağaçlar



    Ön Kapak : Ladin Ağacı

    Arka Kapak : Kelebek Ağacı

    Yan Şeritler : Kelebek Ağacı

    Sap : Kelebek Ağacı

    Klavye : Abanoz Ağacı

    Burgular : Abanoz (ya da Gül) Ağacı

    Kuyruk : Abanoz (ya da Gül) Ağacı

    Çenelik : Abanoz (ya da Gül) Ağacı

    Eşikler : Kelebek Ağacı

    Yay : Gül Ağacı

    Yay Kılı : Moğol at kuyruğu

    Can Direği ve Bas Bar : Ladin Ağacı
#14.12.2008 02:27 0 0 0
  • saolasın fener
#05.04.2010 16:55 0 0 0