Basit Ritimler Bileşik Ritimler Müzik Terimleri

Son güncelleme: 11.01.2009 19:53
  • Solfej notaları melodileriyle seslendirmektir. Bona ise notaları sadece ritmik değerleriyle okumadır.Nota Öğrenirken iki temel bilgi esastır.Bunlar ritim değeri ve nota değeridir.Birbiri ardına eşit aralıklı,düzenlerle sıralanan vuruşlara ritim denir.
    Basit Ritimler
    2/4 , 3/4 , 4/4 (C) şeklinde gösterilirler..

    Bileşik Ritimler
    Basit Ritmlerin birbirine eklenmesiyle oluşurlar.Örnek olarak:
    5/8 , 6/8 , 7/8 , 8/8 , 9/8
    Müzik , "İnsanların kelimeler ile anlatamadığı duygu, düşünce ve hislerini melodik seslerle anlatma sanatıdır". Müziğin diğer bir tanımı ise "insanların kendi yapılarına uygun, yaşadğı ortama göre sesleri kullanma sanatıdır" şeklindedir.

    SES: Bir cismin titreşiminden meydana gelen dalgaların hava yolu ile kulağımıza ulaşmasına denir.

    SESİN DUYULMASI ( İşitme ): İnsanlarda işitmeyi ve duymayı sağlayan organı kulaktır. Dış kulağa iletilen ses, orta kulağa intikal eder. Orta kulaktan ise iç kulağa geçerek sinirler aracılığı ile beyine ulaşır. Böylece ses beyinde canlandırılmış diğer bir deyişle duyulmuş olur.

    SESİN HIZI: Sesin herhangi bir cisim veya maddeden çıktığı andan itibaren bulunduğu ortama göre belirli bir ulaşma hızı vardır. Bu konuda yapılan çalışmalara göre durgun ve ısı derecesi sıfır olan bir ortamda ses saniyede 340 metre hız yapar.

    SESİN TİTREŞİM ÖZELLİKLERİ: Seslerin incelik - kalınlık dereceleri ve zamana göre titreşim özellikleri vardır. Örneğin LA sesi bir saniyede 440 titreşim gerçekleştirir. Diğer sesler de buna göre düzenlenmiştir.

    MÜZİK SESLERİ: Müzik sesleri İnsan Sesleri ve Müzik Aletleri Sesleri olmak üzere ikiye ayrılır.
    İnsan Sesleri: İnsan sesleri , Kadın Sesleri ve Erkek sesleri olarak iki guruba ayrılır.
    Erkek Sesleri: Tenor (İnce), Bariton (Orta) , Bas (Kalın) olarak üçe ayrılır.
    Kadin Sesleri: Soprano (İnce) , Mezzo Soprano (Orta), Alto olarak üçe ayrılır.


    SES MERDİVENİ: İnsan kulağı ile duyulması imkanı olan seslerin en kalınından en incesine kadar sıralanış biçimine ses merdiveni denir. Ses Merdiveni üç bölüme ayrılır : Bunlar Kaba Bölge, Orta Bölge ve Tiz Bölgedir.

    ARALIK: İki nota arasındaki mesafeye yani ses farkına denir.

    SÜRE: Notaların vermiş olduğu zaman bütünlüğüne süre denir. Sesli Süre ve Sessiz Süre olmak üzere iki çeşit süre vardır. Sesli süreler notaların seslendiriliş zamanını, sessiz süreler ise notalar arası bekleme zamanını ifade eder. Sessiz süreler Müzikte ES işareti ile tanımlanır.

    TAM SES: İki bitişik notanın veya derecenin gösterdiği aralığa Tam Ses denir. Bu notaların gösterdiği küçük aralıklara da Yarım Ses denir

    KOMA: İki tam ses arasındaki dokuz küçük sesin her birine verilen isimdir.

    ÖLÇÜ: Bir müzik eserinin eşit süreli bölümlerine Ölçü denir. Ölçü çizgileri porteye dikey olarak konulur. Her ölçüde ölçü rakamı kadar nota süreleri vardır.

    EKSİK ÖLÇÜ ( ANAKRUS ): Bazı eserlerde ilk ölçü çizgisinden önce gelen ölçülere verilen isimdir.
#11.01.2009 19:53 0 0 0