Birbirlerine Eğilimli Notalar

Son güncelleme: 13.01.2009 18:33
  • Birbirlerine Eğilimli Notalar
    Do Majör Gamı üzerindeki bazı notaları ikili ve üçlü gruplandırarak öğrenmeyi kolaylaştıracağız. Diyez ve bemol arızalarını alan notaları tek bir hece ile ifade edebilmek için notaların hecelerinde (do, re, mi, fa, sol, la, si) değişiklikler yapacağız. Örneğin diyez alan notaların bazılarının sonuna 'i', bemol alan notaların bazılarının sonuna 'e' harfi ekleyeceğiz. Sol diyez sesi bu sistemde 'Si' olarak adlandırılacağı için, bundan sonra Si sesini 'Ti' olarak yazıp okuyacağız.

    Aşağıdaki birbirine eğilimli bazı notalar gösterilmiştir. Aşağıdaki notaları, seslerini doğru bir şekilde vererek okuyunuz ve bu aralıkları ezberleyiniz.

    noimage

    Sadece Do Majör gamındaki seslere bağlı kalmayıp, diğer aralıkları öğrenmeye başlayalım. Notaları söylerken "Fa Diyez" demek zor olacağı için "Fi", "Si Bemol" yerine de "Te" hecesini kullanacağız. Aşağıdaki notaları çalışınız:

    noimage

    Öncelikle "Fi-Sol" aralığını çalışacağız. Her hangi bir majör gamın 4. sesini yarım ses tizleştirdiğimizde Lidyan modunu elde ediyoruz. Do Majör gamının da 4. sesi "Fa" olduğu için "Fa Diyez" sesini eklediğimizde Do Lidyan modunu elde etmiş oluruz. Aşağıdaki Do Lidyan modunu çalışınız:

    noimage

#13.01.2009 18:33 0 0 0