Çocukları Okuldan Soğutan Nedenler

Son güncelleme: 13.01.2009 23:26
  • Çocukları okuldan soğutan nedenler;

    Bazı durumlarda çocuk, okul dışı ortamların konforunu okula tercih eder veya evdeki bir probleme takıldığı için aklı evde kalır. Evdeki bol teknoloji, anneden ayrılamama, kardeş doğumu, ebeveyn gerginliği, oyuncaklardan uzak kalma, bilgisayar düşkünlüğü buna örnektir.

    Bir kere, boğucu derecede aşırı korunarak büyütülen, çok bağımlı ve özgüveni zayıf çocuklar kesinlikle risk altındadır. Çocuklarını mümkün olduğunca özdenetimi yüksek, kendi kendine yetebilen çocuklar olarak büyütsünler.

    Yaşıtlarının arasına erken yaşlarda soksunlar. Aile bağımlısı çocuk sınıf kalabalığında güvensizleşiyor.

    Küçük yaşlarda görülebilecek davranış sorunları ve gelişim problemlerini asla ihmal etmesinler, iyi izlesinler ve gerektiğinde profesyonel yardım arasınlar.
    Okula başlamadan önce, çocuğun telaşını da çok arttırmadan okulla ilgili yeterince bilgi vermek gerekir. Hatta okul seçimi, kaydı, alışverişi gibidurumlara eşlik de edebilir.
    Öğretmenle işbirliği yapılması gerekebilir

    Çocuğun duygularını paylaşmak ve kaygılarını paylaşmak yararlıdır

    Okula gitmesi konusunda kararlılığınızı hissettirin, özellikle de hazırlık saatlerinde.
    Bir süre bir yakını eşlik edebilir ama bu destek yavaş yavaş geriye çekilmelidir
    Eve geri dönmesine izin verilmemelidir, endişelerini öğretmeni ve diğer okul görevlileri ile vs paylaşabilir
    Öğretmeni ve arkadaşları ile ortak aktiviteler oluşturmaya çalışın.
    Okulla ve öğretmenle çatışmaya girmeyin; ebeveyn ile okul arasındaki olumsuz hava her çocuğu okuldan soğutur

    Okuldaki vedalaşmalar da kısa olmalı

    Okulda geçen saatlerini konuşun ama asla suçlayıcı olmayın, başarılarını övün, kendi başına davranma becerisini destekleyin

    Çocuğun yaşadığı kaygı gerçekçidir, iki haftadan uzun sürerse, nedenini anlamak amacı ile bir çocuk psikiyatristine başvurun
    Sağlık sorunları okul fobisi yapar
    Kimi zaman da çocuğun performansını bozacak patolojik nedenler olabilir. Zeka geriliği olan bir çocuğun öğrenmesi yetersizdir. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan bir çocuk davranış sorunları yüzünden hem çevresini huzursuz edebilir, hem de kendisi sabırla günü tamamlayamaz. Obsesif Kompülsif Bozukluk ve Tik Bozukluğu olan çocukların konsantrasyonları çoğu kez bozuktur.
    Sosyal Fobisi ve Seperasyon Kaygısı olan çocuk sınıfta asla rahat oturamaz. İşitme ve Görme Bozukluğu gibi duyusal problemleri olan çocuklar dersleri takip edemeyebilirler. Bu örnekler çoğaltılabilir ve çocuklarda görülebilecek bütün sağlık sorunları okul fobisine zemin hazırlayabilir.
#13.01.2009 23:26 0 0 0