Kışın cilt sağlığını ihmal etmeyin

Son güncelleme: 13.02.2009 20:40
  • Kış aylarında kar yağışı, şiddetli rüzgar ve kuru hava gibi cildimizi tehdit eden faktörlere karşı dikkatli olmak gerekiyor. Cilt sağlığımızı korumanın yolu ise soğuktan korunmanın yanı sıra düzenli bakım ve doğru beslenmeden geçiyor.

    Ciltteki nem oranı özellikle mevsimsel geçişlerde daha fazla önem taşıyor. Çünkü yazın cilt UV ışınlardan etkilenir ve kış geldiğinde; kararmış, bronzlaşmış, kurumuş ve kırışmış olur. Soğuk havalarda ise cildin içerdiği su miktarı aniden düşer.

    "Dolayısıyla normal zamanlarda kullandığımız cilt bakım ürünlerini değiştirmek gerekebilir. Mevsim normallerinde sadece su bazlı nemlendiriciler cildimiz için yeteli olabiliyorken, bu durumun ortadan kalkmasıyla artık yağ içeriği ve onarıcı özelliği yüksek olanları kullanmak gerekir" diyen Etiler Memorial Tıp Merkezi Dermatoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Zerrin Baysal, soğuk havalarda cildi korumak için neler yapmak gerektiğini anlattı.

    SICAK SUYA DİKKAT

    Kışın karlı ve soğuk havalarda, ısınmak amacıyla vücudun sıcak su ile yıkanması uygulaması son derece yanlıştır. Çok sıcak suyla yıkamak yüzü kurutup matlaştırıcı etki yapabilir. Sıcak su ile saç yıkanması ise saç kırılganlığını artırır; saçı kurutur, matlaştırır.

    ISLAK SAÇ İLE DIŞARI ÇIKMAYIN

    Islak saçla dışarı çıkarken unutulmaması gereken şey ıslak deriyle dışarı çıkmanın zararlı olduğudur. Islak deri kuru ve soğuk hava ile temasta bulunursa deride hücreler arası suyun kaybına neden olur ve kurumalar gelişir. Soğuk hava, damarların büzülmesine neden olarak derinin sağlıklı beslenmesini engeller. Bu da soluk, mat ve kuru bir cilt oluşturur. Rüzgar ise hem soğuk havanın etkisini artırır hem de fiziksel travma ile egzema gelişimine neden olabilir. Soğuk havada dışarı çıkarken atkı ve bere ile kamuflaj yapın.

    BOL HAVUÇ, KAYISI VE DOMATES TÜKETİN

    Vitamin ve mineraller cildimizi rahatlatır, deride daha parlak pürüzsüz bir görünüm sağlar. Bunu da deri altı dokusuna gerekli olan nemlenmeyi sağlayarak yapar. A, C, E vitaminleri ile taze havuç, kayısı ve domateste bolca bulunan Beta Karoten'i mümkün olduğunca çok tüketmek önemlidir. Bu vitaminlerin antioksidan değerleri çok yüksektir ve olumsuz hava koşullarının cilde verdiği zararlarla savaşıp cilt hasarlarını onarır. Ayrıca her zaman yediğimizden daha fazla taze meyve ve sebze yemeye gayret etmek gerekir.

    VÜCUDUNUZA DA ÖZEN GÖSTERİN

    Her zaman yüz cildimiz ilk planda düşünüldüğü için aslında gerçekten su kaybı yüksek olan vücut derimiz ihmal edilir. Soğuk havaların gelmesiyle vücudu kapatan kıyafetler tercih edildiğinden problemin varlığı da görülmez. Oysa özellikle her gün banyo sonrasında mutlaka vücut nemlendiricileri sürülmelidir. Deri henüz nemliyken sürülmesi daha başarılı sonuç verir. Nemlendirici krem ya da losyonlar gelişigüzel seçilmemeli, içeriklerine dikkat edilmeli, bu konuda dermatoloji uzmanlarından yardım alınmalıdır. Özellikle vazelin, dimetikon, gliserin, linoleik asit, seramid gibi maddeleri içerenler tercih etmek gerekir.

    KIŞIN DA GÜNEŞ KORUYUCU KULLANIN

    Sonbaharda da kış aylarında da güneş koruyucu ürünler kullanılmaya devam edilmelidir. Çünkü gün ışığının olduğu her mevsimde ve saatte cildimiz UV ışınlarına maruz kalır ve gittikçe yaşlanır. Yaşlanmış ya da kırışmış ciltler için antioksidan özellikleri olan gece kremleri, maske ürünleri ve de cildin kalınlığını azaltmaya yönelik tedavi yöntemleri tercih edilmelidir. Cilt kalınlığını azaltan en etkili tedavi yöntemi peeling tedavisidir ve bu tedavi mutlaka dermatologlar tarafından yapılan kimyasal peeling olmalıdır.

    Kimyasal peeling sadece kırışıklıklara yönelik etkili bir yöntem değil, aynı zamanda güneş ışınlarıyla oluşmuş pigmantasyonları ve akneyi azaltıp, yüze canlı şeffaf bir görüntü sağlamak için ideal olan tedavi yöntemidir. Her mevsim öncesi, cildimizi etkileyen hava koşullarına göre gerekli tıbbi ve kozmetik tedavi yöntemlerini uygulamak ve uygulatmak, hem oluşabilecek hasarları önler, hem de sürekli olarak sağlıklı ve genç bir cilde sahip olmamızı sağlar. Özellikle ani hava değişikliklerinde cilt bakımına daha fazla özen göstermek gerekiyor.
#13.02.2009 11:02 0 0 0
  • BOL HAVUÇ, KAYISI VE DOMATES TÜKETİN

    Sanırım zamane doktorları tarafından hazırlanmış bir makale. Eskiden kışın domatesi nereden bulacaktık. :)

    Sera domatesinin ilk çıktığı yılları bilirim yıl 1988-1989 civarlarıydı sanırım. Tezgahlarda gördüğümde çok şaşırmıştım herkes garip garip bakıyordu. Bakıyordu çünki fiyatı çok pahalıydı. :)

    Bugün geldiğimiz noktada seraclık o kadar çok yayıldıki artık yazın bile bahçe ve tarla domatesini mumla arıyoruz.
#13.02.2009 11:21 0 0 0
NaZ NaZ foto
  • Buradaki yazinin aksine bir çok doktor kişin domates yemeyin, domatesi sadece yazin mevsiminde tüketin diyor.


    ISLAK SAÇ İLE DIŞARI ÇIKMAYINSanirim buda benim kişin en çok yaptigim hata
#13.02.2009 11:25 0 0 0
  • domatesin %80 kanseri önlediğini bir prof den dinlemiştim,

    Bilimadamları domatesin kanı daha akışkan hale getirerek damar tıkanıklığı ve daralmasını engellediğini açıkladı. Domates suyu da benzer bir etki yaratıyor.
    Kalp krizinin en önemli nedenlerinden biri sayılan damarlardaki daralma ve tıkanıklığa karşı doğal bir tedavi yöntemi keşfedildi: Domates.
    Vücutta bir yara açıldığı zaman kanın pıhtılaşmasını sağlayarak kan kaybını engelleyen kan pıhtısı hücreleri çok yoğun olduğu zaman damar tıkanıklığı ve daralmasına neden olabiliyor.
    Bazı kişilerde de pıhtılaşmayı sağlayan 'Platelet' maddesi çok yoğun olarak bulunuyor, bu da damardaki kan akışını giderek zayıflatıyor ve zamanla damar tıkanıklığına neden oluyor. Yapılan araştırmalar domateste bulunan bir maddenin pıhtı hücrelerinin neden olduğu kan yoğunluğunu azalttığını ve kanı daha akışkan hale getirdiğini gösterdi.
    SUYU DA YARARLI
    Sonuçları İngiliz Platelet dergisinde yayınlanan araştırmaya göre; domatesin çekirdeğinin çevresindeki sarı sıvı işte bu etkiyi yaratıyor. Yani domates yemek ve domates suyu içmek faydalı. Üstelik domatesin kanı akışkan hale getiren ilaçlar gibi yan etkileri de yok.
    BOL BOL DOMATES YİYİN
    Uzmanlar sigara içenlere, doğum kontrol hapı kullanan kadınlara, uzun yolculuklar yapanlara, bütün gün oturarak çalışanlara kanı akışkan hale getirmek için bol bol domates yemesini tavsiye ediyor.
#13.02.2009 11:33 0 0 0
  • Islak saçlar ile dışarı çıkmak sinüziti tetikler. Kendimden bilirim.:)
#13.02.2009 11:34 0 0 0
  • aynen sinüzit i de geçtim artık migrene çevirdi :)
#13.02.2009 12:16 0 0 0
  • sağlık herşeyden öenmli dikakt edilmeli
#13.02.2009 12:42 0 0 0
  • Kışın cilt bakımına dikkat etmeye çalışırım özellikle sera ürünlerini mecbur kalmadıkca tüketmiyorum.
#13.02.2009 17:13 0 0 0
  • emegine saglık
#13.02.2009 20:40 0 0 0