EFSANE HAKEM COLLİNA

Son güncelleme: 24.02.2009 22:03
  • Pierluigi Collina Dünyaca ünlü İtalyan futbol hakemi. Bir çok uluslararası ve kulüplerarası önemli maçta düdük çalan hakem mesleğini 2005 Ağustos'ta bıraktı.(yaşı nedeniyle)

    Uluslararası kariyerine Türkiye Ordu Milli Futbol Takımı ile Fransa Ordu Milli Futbol Takımı arasındaki maçla başlayan Collina, 1996 Olimpiyat Oyunları, 1999 Şampiyonlar Ligi, 2002 FIFA Dünya Kupası ve 2004 UEFA Kupası finallerinde düdük çalmıştır. 7 dil bilmektedir.


    Hakemliğe 28 yaşında başlayan Collina'nın kariyerinin doruk noktası 2002 Dünya Kupası'nda Brezilya-Almanya arasındaki finali yönetmesiydi

    Sakin ve kendinden emin stili, futbolculara arkadaşça yaklaşımı, dazlak kafası ve mavi gözleriyle futbolseverlerin en çok ilgisini çeken hakemlerin başında gelen Collina'nın yönettiği hiçbir maçı Türk Milli Takımı kaybetmedi


    Pierluigi Collina... O dünyanın en ünlü hakemi. 2002 Dünya Kupası'nın da yıldızlarından biri.
    Bir hakemin maç anındaki duygularını Pierluigi Collina oynadığı bir saat reklamında anlatıyor: ''Topu topu beş saniye. Tünelden oyun alanına yürüme süresi. Sonra binlerce insanın karşısında yapayalnız kaldığını hissedersin...'' Niye reklama çıkıyor derseniz, o dünyanın en ünlü hakemi. Dünya Kupası'nın da yıldızlarından biri. İngiltere-Arjantin maçını yönetecek. Kupa öncesi Collina ile bir söyleşiyi size yansıtacaktım. Her şey programlanmıştı. Hatta önceden Brescia'da fotoğraf bile çektirdik. Sonra dazlak hakem Venezia-Roma maçında konuk takım lehine iki penaltı verince büyük tepki gördü ve İtalyan Futbol Federasyonu konuşmasını yasakladı. Oysa Collina ile Türk futbolunu analiz edecektik. Yönettiği ilk uluslararası maç Türkiye-Fransa Ordu maçıydı. O günden sonra Collina ne zaman bir Türk takımının katıldığı bir maçı yönetse, Türkler yenilgi yüzü görmemişti. Bütün bunları konuşacaktık. Ancak röportajdan az önce telefon etti: ''Konuşmama şimdilik yasak getirdiler, ama İnternet siteme gir, sana yardımcı olur.'' FIFA'nın son Genel Sekreteri Michel Zen-Ruffinen onu ''Dünyanın En İyi Hakemi'' ilan etti. Üstelik 1.90'lık boyu, dazlak kafasıyla ''Dünyanın En Seksi Erkekleri''nden de biri sayılıyor. İnternet sitesine günde onlarca soru yağıyor. İşte bunlardan bir demet.

    Hakem nası oldu?

    -Benim aklıma gelmedi. Lisedeki sıra arkadaşım Fausto Capuano hakem olmayı kafasına koymuştu. Benim adımı da yazdırmış. O zaman 17 yaşındaydık. Arkadaşım aşırı miyoptu ve gözlük takıyordu. O dönemde kontakt lens ile maç yönetmek yasaktı. Göz muayenesi sınavını kazanamadı. Ben kazandım.


    ON BEŞ GÜNDE KELLEŞTİ

    Pierluigi Collina (42) Bologna'da dünyaya geldi. Bologna Üniversitesi'nde ekonomi okudu. Şu anda da Viareggio'da bir bankanın finans danışmanı olarak çalışıyor. 18 yıl önce, çok az rastlanan alopesi adında bir hastalığa yakalandı, 15 günde kafasında saç kalmadı. Eşi Gianna, kızları Francesca ve Carolina ile mutlu bir aile hayatı var.
#24.02.2009 22:03 0 0 0