İkiz bebek doğumlarında görülen artış

Son güncelleme: 11.03.2009 10:10
  • Dünyada ikiz bebek doğumları son 30 yılda yüzde 65 arttı.

    Yılda 1.5 milyon bebeğin doğduğu Türkiye'de ise 45 bin ikiz dünyaya geldi. Savaş ve ekonomik krizler sonrası ikiz sayısında büyük artış oluyor

    İkiz doğumların artmasında özellikle ileri anne yaşı ve tüp bebek yöntemi etkili oluyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Bebek Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Gülnihal Şarman, ikiz doğum şansının normal gebelikte yüzde 1, tüp bebek yöntemindeyse yüzde 13 olduğunu söyledi.

    STRESLİ DÖNEMLER

    Tarihte toplumların çok stresli dönemlerinin hemen sonrasında ikizlerin arttığının görüldüğünü anlatan Şarman, bunun nedeninin toplumun savaş sonrasına hızlı nüfus üretmek içgüdüsünden kaynaklandığını belirtti. Şarman, "40 yaşında her bin doğumun 50'si çoğul gebelik. 20 yaşındaki gebelere bakıldığında bin doğumun sadece 22'si ikiz" dedi.

    Tüp bebek yöntemlerinin çoğul gebelikleri getirdiğini anlatan Şarman şunları söyledi: "Tüm dünyada 80′lerin ortasından 90′ların sonuna doğru ikiz ve üzeri çoğul gebelikler adeta moda gibiydi. Son 30 yılda dünyada ikiz bebek doğumları yüzde 65 arttı. Aynı dönemde Türkiye'de 45 bin ikiz dünyaya geldi."

    KRİZ SONRASI TÜRKİYE

    Şarman, "Nijeryalı kadınlarda ikiz doğurma binde 45 oranındayken, İskandinav ülkelerinde çok daha düşüktür. Belki bu ekonomik krizin hemen sonrasında biz de doğal çoğul gebeliklerin arttığı bir süreç yaşayabiliriz" diye konuştu.

    KADINLAR YAŞLANDIKÇA ORAN ARTIYOR

    Hollanda'da yapılan bir araştırmaya göre, kadınların anne olma yaşı ilerledikçe, ikiz çocuk sahibi olma ihtimali yükseliyor. Vrije Üniversitesi araştırmacıları, son dönemde ikiz çocuk doğumlarındaki artışla ilgili 500 kadını kapsayan bir araştırma yaptı. Uzmanlar, tüp bebek yönteminin yaygınlaşmasının, artışı açıklamakta tek başına yetersiz kaldığını kaydetti.

    Araştırmaya göre, 35-40 yaşlarındaki kadınların aynı anda birden fazla yumurtlaması ile çift yumurta ikizi dünyaya getirme oranlarının yükseldiği ortaya çıktı. Ayrıca tüm kadınlarda yaş ilerledikçe hormon düzeylerinin artış gösterdiği ve menopoz öncesi dönemde en üst düzeye çıktığı anlaşıldı.

#07.03.2009 16:43 0 0 0
  • Son senelerde tüp bebek ve mikroenjeksiyon yöntemiyle hamilelik arttıgı için bu yöntemlerde çogul gebelik daha fazla oluyor.
#11.03.2009 10:10 0 0 0