Maket Arabalarda Boyama Teknikleri

Son güncelleme: 21.03.2009 20:02
  • Boyama, model yapımında özellikle yeni başlıyanlar için oldukça zorlanacakları bir aşamadır. Modele başlamadan önce planı detaylı olarak gözden geçirmek boyamaya başlamadan önce iyi bir yol gösterici olabilir.

    Monte edildikten sonra bazı parçaların boyanma şansı kalmaz mesela uçak kokpitleri gibi. Bunları önceden tespit etmek için mutlaka plan iyice gözden geçirilmelidir. Boyanın iyi bir netice vermesi için maketin parçaları mutlaka ılık ve az sabunlu bir suyla yıkanmalıdır zira kalıp baskıdan çıkan parçalarda çok ince bir kimyasal madde kalır ve bu da boya yaparken istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Model boyalarının gerekli ölçüde inceltilmesi gereklidir.

    Bunun için herhangi bir gerçek oran yoktur, bunu anlamanız için kullanmadığınız bir plastik üzerinde denemelisiniz. Boya çok kalın bir tabaka halinde olmayacak derecede sürüldüğünde fırçanın rahat hareket etmesine izin veriyorsa kıvamındadır ama çok da akıcı hale getirilmemelidir.

    Havatabancası kullananlar için boya mutlaka süzülmeli ( bayan çorabıyla olabilir ) ve çok iyi karıştırılmalıdır. Süzülen boya tabancanıza zarar verecek çok küçük katı zerreciklerden kurtulur ve modelinizin daha sorunsuz boyanmasını sağlar.

    Havatabancasıyla boya yapanlar için inceltme oranı yarı yarıyadır ama yinede boyanın durumuna göre fırçayla inceltilenden biraz daha akıcı hale getirilerek inceltilmelidir. Boya yaparken en çok zorlanılan konulardan biride maskelemedir. Maskeleme, boyamak istemediğiniz bir kısmın veya parçanın boyaya bulaşmasını önlemek amacıyla yapılan işlemdir.

    Maskeleme için özel üretilmiş,yapışkanı boyayı zarar vermiyecek çeşitli ebatlarda bantlar piyasada bulunmaktadır. Eğer ''hayır ben bu kadar masraf yapamam'' diyorsanız seloteyp kullanabilirsiniz ama mutlaka seloteybin yapışkan kısmını deforme edin çünkü bir maket için kuvvetli bir tutucu olabilir ve boyanmış bir parça üstüne uygularsanız altındaki boyayı kaldırabilirsiniz çıkartırken. Maskeleme yapılan kısmın etrafına çok akıcı boya sürmeyin, boyanın maske altına sızması her an muhtemel olabilir '' nasıl olsa ben burayı maskeledim '' diye bir rehavete kapılmayın ve maske etrafını dikkatle boyayın.

    Fırçayla kamuflaj boya yaparken maketi ilk önce en açık renge boyayın,daha sonra plandaki kamuflaj renklere göre kamuflaj maskesi yapıp diğer renkleri üzerine yerleştirin. Havatabancasıyla kamuflaj yaparkende yine aynı yöntem izlenir ama bu kez uçağın ölçeğine göre kamuflaj maskesini boyayacağımız kısmın yakınına veya uzağına yerleştirerek yapmalıyız.

    Mesela 1/72 bir model boyuyorsak maskeyi modele çok yaklaştırmalıyız (modele 1-2 mm uzakatan yerleştirmeliyiz) daha büyük ölçeklilerde (1/35-1/48 gibi) daha uzakta tutmalıyız (3-4mm veya yukarı). Boyanın bitiş aşamasında mutlaka vernik kullanmalıyız. Dekalleri (çıkartmaları) yapıştırmadan önce parlak vernik uygulayıp daha sonra dekalleri yapıştırırsak dekallerin materyale daha kolay ve gerçekçi yapışmasını sağlarız. Daha sonra tekrar parlak vernik uygulayıp en son olarakta modelin mat veya parlak olup olmadığını gözönüne alarak 1 veya 2 kat vernik uygulayıp modelimizi bitiririz.
#21.03.2009 20:02 0 0 0