IPTV’de hedef Avrupa pazarı

Son güncelleme: 24.03.2009 10:37
  • Vestel'in IPTV'de Hedefi Avrupa Pazarı.

    Vestel, internet üzerinden yayının sağlandığı ve kullanıcıya izleyeceği yayını seçme özgürlüğü sunan IPTV alanındaki çalışmalarını Hilton İzmir Otel'de basınla paylaştı.

    IPTV'deki en güncel uygulama örneği olarak Hilton İzmir Otel'e İnteraktif Otel TV sistemi kuran Vestel, IPTV'nin birçok alanında istikrarlı büyüme grafiği çiziyor. Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, Vestel'in Avrupa IPTV pazarındaki iddiasını artırarak liderliğe doğru ilerlediğini belirtti. Vestel'in dünyanın en büyük üçüncü TV üreticisi olduğunun altını çizen Yüngül, "Televizyon sektörünün geleceği olan ve TV, bilgisayar, DVD ve telefonu tek bir platformda birleştiren IPTV alanında da iddiamızı ortaya koyuyoruz. Bu trendi erken dönemde takibe başlayan ender kurumlardan biri olarak IPTV konusunda aralıksız çalışmalar yapıyoruz" dedi.
    IPTV çalışmaları kapsamında, Hilton İzmir Otel'e İnteraktif Otel TV kurulumu gerçekleştirdiklerini belirten Yüngül, Hilton İzmir Otel'in Türkiye'de Otel TV hizmetlerinin sunulduğu ilk 5 yıldızlı otel zinciri olduğunu söyledi. Yüngül, Vestel'in İnteraktif Otel TV pazarında yazılım, televizyon ve servis hizmetlerini paket halinde sunan dünyanın ilk ve tek firması olduğunu belirtti.
    Vestel, Otel TV alanındaki çalışmalarıyla yurtdışında da önemli satış hamleleri gerçekleştiriyor. Bugüne kadar, Estonya'daki Meriton Conference and Spa Hotel, Suriye'deki Martini Hotel ve İngiltere'deki Best Western Hotel'e Otel TV satışı yapan Vestel, ileriki dönemde yurtiçi ve yurtdışında yeni otellerle işbirliğine giderek Otel TV alanındaki çalışmalarına ivme kazandırmayı planlıyor.
    İnteraktif Otel TV'de tüm hizmetler aynı kumandanın ucunda
    Hilton İzmir Otel müşterilerinin hizmetine sunulan İnteraktif Otel TV, Vestel bünyesinde 500'ün üzerinde Ar-Ge mühendisi tarafından titizlikle tasarlandı. İnteraktif Otel TV sayesinde, hava durumu ve döviz kurlarını takip etmek mümkün. Sistem ayrıca, otel müşterilerine tüm dünyadaki TV ve radyo kanallarını her dilde canlı olarak seyretme ve dinleme olanağı sunuyor. Müşteriler sevdikleri tarzda dizi-belgesel ve vizyon filmlerini diledikleri zaman izleyip kendi tercihlerine göre seçtikleri müzik albümünü dinleyebiliyorlar.
    İnteraktif Otel TV'de, uydu ve karasal yayınlar aynı anda aynı menü üzerinden kontrol edilebiliyor. Her kanal için ayrı uydu yayını almanın gerekli olmadığı bu teknolojinin, başka yerde bir örneği daha bulunmuyor. Standart definition ve high definition uydu kanalları, antene gerek olmaksızın tüm odalarda aynı yüksek görüntü kalitesiyle izlenebiliyor.
    Çift yönlü iletişimin en iyi örneklerinden biri olan İnteraktif Otel TV'de, otel konukları istedikleri filmi ve müziği seçebiliyor. Vizyon filmleri sinema prömiyerlerinden sadece haftalar sonra dijital görüntü kalitesiyle yüksek çözünürlüklü olarak izlenebiliyor. Oteldeki tüm interaktif servisler televizyon üzerinden kullanılabiliyor. Online ve güncel haberler ile hava durumuna 24 saat ulaşılabiliyor. Otel aktivitelerini ve yakın çevreyi tanıtıcı bilgi sayfalarının yanı sıra Yakın Doğu, Uzak Doğu ve Avrupa dillerini kapsayan 30'dan fazla dil seçeneği bulunuyor. İnteraktif Otel TV'nin kolay kullanımına yönelik arayüz çalışmaları da yapan Vestel, bu çalışmaları akademisyenler ve kamuoyundan alınan görüşlere dayanarak gerçekleştiriyor. Bunların yanı sıra Vestel, Otel TV'deki filmlerin telif haklarını alarak izleyicilere hazır içerikler sunabiliyor.
    TTNET'in IPTV'sinde Vestel marka kullanıcı kutusu
    IPTV yayınlara ulaşmayı sağlayan set üstü kutu üretiminde büyük atılımlar gerçekleştiren Vestel, Türk Telekom şirketi TTNET'in IPTV projesi kapsamında açtığı, Türk ve yabancı 8 şirketin teklif verdiği kullanıcı kutusu üretim ihalesini de kazandı. Bu kapsamda Vestel, 2009 içinde IPTV servisine başlayacak TTNET için 100 bin adet set üstü kutu üretecek. Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, Vestel'in TTNET'le gerçekleştirdiği işbirliği sayesinde IP tabanlı set üstü kutu alanında liderliğe dönük çok büyük bir adım attığını belirterek "IP tabanlı kullanıcı kutusunda, TTNET'in ana üreticisi olmamız üretim kalitemizin tescili oldu. TTNET'te IPTV abonesi olan herkesin evinde Vestel marka kullanıcı kutusu bulunacak" dedi.
    IPTV'de çok yönlü çalışmalar ve yeni ürün gamları
    Vestel, IPTV alanında var olan sistemlerin yanı sıra yeni teknolojiler üzerinde
    Ar-Ge çalışmaları yaparak sektöre öncülük ediyor. Bu kapsamda televizyona entegre IPTV yazılımları geliştiren Vestel, tek televizyon üzerinden her türlü IPTV içeriğini sunma konusunda altyapı çalışmalarını tamamladı. İnternetin tüm işlevlerinin televizyona aktarıldığı VesTV projesi, Vestel'in televizyona entegre IPTV yazılımlarının bir örneği. VesTV sayesinde, kullanıcılar favori internet sitelerindeki videoları televizyonları üzerinden izleyebilecek. Hava durumu, haber bilgileri ve web dünyasının sunduğu diğer birçok içeriğe televizyon üzerinden ulaşmak da böylelikle mümkün olacak.
    Vestel, reklam ve bilgi paylaşımı amacıyla kamusal alanlarda konumlandırılan Dijital Bilgi Ekranları (Digital Signage) alanında da çalışmalara imza atıyor. Vestel son olarak, THY'nin Genel Yönetim Binası'na ve Türkiye çapındaki 11 ofisine 39 adet Dijital Bilgi Ekranı kurulumu gerçekleştirdi. Vestel, Dijital Bilgi Ekranı alanında sadece cihazı üretmekle kalmıyor, aynı zamanda yayın, sistem yönetimi ve içerik tedariki gibi konularda da entegre hizmet veriyor. Bunların yanı sıra, toplantı odalarının önünde toplantı bilgisinin bulunduğu Meeting TV ve birden fazla panelin birleşerek tek görüntü sunduğu Video Wall TV gibi gelişmiş Dijital Ekran çeşitleri de Vestel bünyesinde üretiliyor.
    Vestel, IPTV'nin bir diğer alanı olan Hastane TV alanında da, tıp bilişimi sektöründeki firması Birim Bilgi Teknolojileri ile çok yönlü içerikler sunuyor. Hastane TV sayesinde, hastalar hastane odasında TV ve film izlemenin yanı sıra, sistemi telefon veya PC olarak kullanıp internete girebiliyor, video konferansa katılabiliyor ve hastane masraflarını görüntüleyebiliyor.
    IPTV teknolojisi hakkında
    İnternet üzerinden yayının sağlandığı IPTV'nin geleneksel TV sistemlerine göre en önemli avantajı, her kullanıcının ayrı bir yayını izleyebilmesine olanak sunması ve iki yönlü iletişim sağlaması. Bu sayede kullanıcının, izleyeceği programı özgürce seçebilme ve istediği zaman izleme olanağı bulunuyor.
    Dünya çapında IPTV pazarı büyük hızla gelişiyor. Avrupa ülkeleri, dünya IPTV pazarında yüzde 50'yi aşkın paya sahip. IPTV yayınlarına ulaşmayı sağlayan set üstü kutularda Avrupa pazarına bakıldığında, 2005 sonrasında önemli bir artış göze çarpıyor. IPTV teknolojisi ve buna yönelik ürünlerde en büyük pazar Fransa. 25 milyon hane halkı olan toplam pazarda 5 milyon evde IP kutu bulunuyor. Bu durum, Fransa'da her 5 evden birinin IPTV izlediğini gösteriyor.
#24.03.2009 10:37 0 0 0