Uluslararası NYSA Kültür ve Sanat Festivali

Son güncelleme: 27.03.2009 13:04
  • NYSA Uluslar arası Kültür ve Sanat Festivali
    Sultanhisar'da çok önceki yıllarda baharın gelişiyle nevruz , hıdırellez gibi küçük kutlamalar yapılırken , " portakal panayır " adıyla ilkkez 21 Mart - 1940 yılında şenlikler yapılmıştır.

    Daha sonraki yıllarda "Portakal Teşvik Musabakasına" dönüşen panayır lise bahçesinde, 1963 yılında "Portakal Bayramı" adıyla şehir merkezinde, 1970'li yıllarda "Şeftali Bayramı"adıyla şehir merkezinde, 1977 yılında da ilk kez "Uluslararası NYSA Kültür ve Sanat Festivali" adıyla ören yerinde kutlanmaya başlamıştır.


    Portakal ve şeftalinin yanısıra günümüzde Çilek de festivaldeki yerini almıştır. Her yıl kültür ve sanat ağırlıklı olarak kutlamalar devam etmektedir. Sultanhisar da yapılan bu şenlikler yurdumuzdaki diğer meyve festivallerinin birincisi ve öncüsüdür.


    İlçemizde bulunan Nysa antik kentini, ilçemiz tarihini, doğal güzelliklerini ve ilçemiz çiftçisinin ürettiği ürünleri başta Türkiye olmak üzere tüm dünyaya tanıtmak amacı ile uluslararası Nysa Kültür ve Sanat Festivali her yıl nisan ayının son haftasında düzenlenmektedir.

    Festival 3 gün sürmektedir. 1. gün açılış ve çilek yarışması, 2. gün yerli ve yabancı halk oyunları gösterileri ve tiyatro gösterisi, 3 gün piknik, yerli ve yabancı halk oyunları gösterileri ve halk konserleri Nysa antik tiyatroda düzenlenmektedir.
    Uluslarası Atça Çilek, Tarım, Kültür ve Sanat Festivali
    Her yıl Mayıs ayının ilk haftasında Uluslararası Atça Çilek, Tarım, Kültür Ve Sanat Festivali kutlanır.

    Festivalin 1. gününde Açılış ve Çilek Yarışması, Çilek güzeli Yarışması ve Çilekli Pasta Yarışması 2. gün ise yerli ve yabancı halk oyunları gösterileri ve halk konserleri ve havai fişek gösterileri düzenlenir.

    2005 Minik Çilek Güzelleri
    2005 Çilek Güzelleri
    Deve Güreşleri
    Ocak ve Şubat aylarında mahalli tertip heyetleri tarafından yıllardır organize edilmektedir.

    Deve güreşleri ilk defa bundan 200 yıl kadar önce Aydın ilinin Germencik ilçesine bağlı Hıdırbeyli Köyü'nde düzenlenmiştir.

    Deve Güreşleri tek hörgüçlü dişi yoz develer ile "buhur" adı verilen çift hörgüçlü erkek develerin eşleşmesinden meydana gelen ve "tülü" adı verilen erkek develer arasında yapılır. Bunlar 5 ile 6 yaşına geldiği zaman güreşmeye başlarlar ve 20 yaşına kadar güreşirler.

    Güreşler davul zurna eşliğinde gerçekleştirilir. Havut adı verilen bir çeşit semer takılan develer, güreş sırasında birbirlerini bu havutlar yardımıyla iterler. güreş sırasında rakibini yıkan, kaçırtan veya bağırtan deve galip ilan edilir. Kazanan develer para ve halı ile ödüllendirilir. Deve güreşlerimiz Atça beldemizde yapılmaktadır.
    Dünyanın hiçbir ülkesinde yapılmayan "DEVE GÜREŞLERİ" ülkemizin en güzel kış sporları ve eğlencesi olan başta Ege Bölgesi olmak üzere Akdeniz Bölgesini de içine alarak Aralık,
    Güreşlerden Görüntüler
    Ralli Kros
    İlçe'nin Sahip Olduğu Stratejik Değerler
    a) Nysa Antik Kenti

    Nysa antik kenti, 12.000 izleyici kapasitesine sahip atnalı planlı tiyatrosu, dört yanı çift sıra sütunlarla çevrili Agorası, anfitiyatro olarak da tanımlanan Stadyumu, Türkiye'nin en iyi korunmuş antik çağ kütüphanesi, Bizans dönemine ait şehir surları ve eski çalarda Akharaka olarak adlandırılan kutsal tapınağı ile her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği önemli kültür ve turizm merkezidir.
    b) Jeotermal Enerji:

    Aydın İlinin en önemli yer altı jeotermal kaynaklarından biri Sultanhisar'a 9km. mesafede Salavatlı jeotermal kaynaklarıdır. Salavatlıda çıkan suyun sıcaklığı 150 C - 162 C dir.

    Zengin Jeotermal kaynakları enerji üretimi yanında, kaplıca turizminde ve tarım alanında, özellikle seracılıkta kullanılmayı bekleyen önemli bir potansiyel olarak görülmektedir.

    Jeotermal enerjiden istifade ederek faaliyet gösterecek olan Sera Organize Sanayi Bölgesi projesi yurtiçi ve yurtdışından yatırımcıları bölgeye çekerek iç ve dış pazara hitap ederek yatırımların önünü açacaktır.
#27.03.2009 13:04 0 0 0