Örgütlü Oylar!

Son güncelleme: 08.04.2009 11:40
  • Örgütlü Oylar!


    Kimsenin tatmin olmadığı tuhaf bir seçim... AKP Ankara ve İstanbul'u vermedi ama gözünü diktiği yerleri alamadı, üstelik oylarında ciddi bir azalma var. CHP oylarını artırdı ama ana muhalefet partisi olarak AKP'nin kaybı kadar yükselemedi, üstelik Türkiye'nin birçok kentinde "var olmamaya" devam ediyor hâlâ. MHP bazı belediyeleri kazandı ama oylarını yüzde 20'lere çıkaramadı, üstelik büyük kentlerdeki sorunları daha da ağırlaştı. DTP Diyarbakır ve Van'da AKP'ye ağır bir yenilgi tattırdı ama Türkiye genelinde oylarında azalma yaşadı... Saadet Partisi memnun olabilir belki ama "esas oğlan" tartışmasında fazlasıyla gerilerde kalmış durumda.

    Başarı-başarısızlık açısından soldan söz etmeye gerek yok. Lokal bazı kımıldanmalar solun istatistik ve de toplumsal değer taşımayan oy oranını anlamlı kılmaya yetmiyor.

    Demek ki, "kazanan" şimdilik yok! Ancak seçimlerin ortaya çıkardığı tablo, bölgesel gelişmeler ve ekonomik krizle birleştiğinde önümüzdeki dönem "kazanmaya" dönük kıyasıya bir mücadelenin başlayacağını gösteriyor. Oylara bakarak solun peşin peşin bu mücadelede havlu atması gerektiğini düşünenler olabilir. Oysa sol zamanı iyi kullanırsa devreye girebilme şansını hâlâ koruyor.

    Seçimler gerek emperyalist projeler, gerekse Türkiye'de sermaye sınıfının gereksinimleri açısından yeni ve ek sorunlar yaratmış durumda. İşler onların cephesinde eskisi kadar kolay olmayacak, bir dizi başlıkta sıkışma yaşanacak ve siyasi gerilim artacak.

    Bunlara yarınki yazımda değineceğim ve Türkiye'de sermaye egemenliğinin nasıl ciddi bir krize yelken açtığını göstermeye çalışacağım. Ama önce soldan ve daha dürüst olmak için, üyesi olduğum partiden, TKP'den başlayalım.

    TKP seçimlerin en başarısız partilerindendir hiç kuşkusuz. Her bir oy çok kıymetli ama toplam olarak bu oylar en küçük bir değer taşımıyor. Onca çabadan sonra CHP faktörünün oldukça baskın olduğu büyük kentlerde Büyükşehir Belediye Başkan adaylarının İl Genel Meclis oylarıyla hemen hemen aynı olma garipliğine TKP imza atmıştır! "Kusura bakmayın Büyükşehir'de Kılıçdaroğlu'na vereceğim ama İl Genel Meclisi'nde oyum size" diyen on binlerce kişi kendi gündeme getirdikleri "pazarlığı" sonuna kadar götürme iradesi dahi göstermemişlerdir. "Bizim oylarımız örgütlü oylar" solun çok sevdiği bir tekerlemedir, bu gariplik nedeniyle tekrar etmek durumundayım ama bir ekle: Virgülüne kadar örgütlü olsa ne yazar!

    Evet örgütlülük önemlidir ama belli bir toplumsal desteğe yaslanmayan örgütlülük örgütlülük değildir. 70 bin, 80 bin, 100 bin, 150 bin! Bunlar bir anlam ifade etmiyor. Açık söylemek gerekirse, TKP bugünkünün iki, üç katı oy alsaydı, bu büyük olasılık kendimizi kandırmamıza yol açardı. Şimdi, özellikle büyük kentlerde "tek tek sayılabilir" seçmenin dışında oy alamayan bir parti olarak radikal kararlar verme zamanıdır. Siyasi doğrultu, hedefler açısından değil, çalışma tarzı ve örgütsel varlık açısından.

    TKP, komünist bir parti olarak, belli bir ölçeğin altında inandırıcı olamamaktadır, olamaz da. Filanca partiye oy verir gibi TKP'ye oy verilmemektedir. TKP bugünün, Türkiye'nin partisi gibi görülmek, geleceğin meseleleriyle ilgilenen "uzaylı" olarak algılanmamak için elle tutulur hale gelmelidir. Hem büyüklük, hem mesafe açısından. Oyu bir kenara koyun, TKP ile birlikte devinmek, mücadele etmek için TKP'nin ikna edici bir gövdeye sahip olması gerekir. Kaderinde "örgütlü oyları" almak olan bir parti için seçim başarısı bunun ardından gelir.

    Halkı sürekli mücadeleye çağıran bir çalışma tarzının başarılı olamayacağı görülmüştür. Emekçilerle birlikte devinen, onlarla birlikte üreten ve onlarla birlikte çoğalan bir aydınlanma misyonerliği Türkiye solunun fizik gücünü katlayacak, devrimci bir sıçrama için ona asgari nicel büyülüğü sağlayacak tek konumlanıştır. Bunun için sıkıştırılmış bir zaman diliminde geçici örgütsel ve siyasal tarzlarla hareket etmek gerekecektir. Yıllardan değil, aylardan söz ediyoruz.

    Doğru siyaset artık güçlü ama kendinde bir örgüt toplumsallaşma için yetmiyor, yetmek ne kelime yaprak kımıldatmıyor.

    Sosyalizm mücadelesinin daha büyük enerjiye ihtiyacı olduğu açık.

    Şimdi ilginç bir döneme giriliyor, Türkiye'de siyasal dengeler oynamaya başladı, sol için kaçan fırsatlar güncelleniyor.

    Bir de, iş inada bindi...

    Kolay gele...

    Kemal Okuyan

    30.03
#04.04.2009 23:50 0 0 0
  • Türkiyede işçi ,emekçi nüfusu sizce ne kadardır..
    yani işçipartisi yada komünist parti'nin aldığı oy oranı gibi "binde bilmem kaçlarmıdır"..
    Türkiye nüfusunun %70 belki daha fazlası işçi emekçi..

    bu insanlar neden bu partilere oy vermiyor..
    yada bu partilere genelde oy verenler kimlerdir..ressamlar müzisyenler heykeltraşlar vs.

    Ülke insanı bu partilerin işçi ve emekçilerin dostu olduğuna neden inanmıyor..

    Bundan seneler önce Konya büyükşehir belediye başkanı Halil Ürün bir hizmet başlatmıştı..Selçuk üniversitesine özel.
    Öğrencileri taşıyan otobüs seferlerine bir ek sefer daha eklemişti..Sadece bayan öğrencileri taşıyan bir servis ..İstek üzerineyapılmıştı..Zorunlu değildi..Açığı kapalısı bu otobüslere biniyordu.
    Dileyen diğer otobüslerede binebiliyordu..
    Sonra neoldu..hatırlayan varmı.

    Taksim meydanında biryürüyüş oldu..Laikliği koruma(!) amacıyla.."bu seferler laikliği tehdit ediyor"dendi:)
    Kimler katıldı bu yürüyüşe?
    Hayatı boyunca belediye otobüsüne binmemiş ,durakta beklememiş,ezilmemiş insanlar..
    O otobüslere binen insanların haklarını savunmak için(!) :))
    Özel şoförlerinin kullandığı araçlarıyla geldiler Taksim meydanına..(eczacıbaşıların,alatonların eşleri ve bilumum o tayfa)

    Evet kemal okuyanın dediği gibiradikal kararlar almaları gerekli..Kapılarına kilit vurmak gibi mesela..
#06.04.2009 09:34 0 0 0
  • içinde olmadığın için anlamanı beklemiyorum..
    istanbulda otobüs bilet fiyatlarına 20 kuruş zam yapılmıştı gcen yılların birinde..
    komunist öğrenciler ve buna tepki gösteren öğrenci grupları bu zamı protesto etmek için,yürüyüş yaptılar.. ve bu yürüyüş sırasında 2 öğrenci yolda ezilerek öldü..
    sunay akın bir konferans verdi.. içeri girdiğinde ilk ne dedi biliyor musun?
    selam 40 kuruşluk insanlar..

    bize oy verenler işte o 40 kuruşluk insanlar..
    tkp nin seçim arabaları yok kimsenin ki gibi şatavatlı..
    bir genç öğrenci cep telefonu satıp, parasıyla seçim arabası kiralıyor...
    başka bir öğrenci bildiri bastırmak için, aylardır et yemiyor yoldaşlarıyla domates ekmek yiyor..
    ..
    ..
    ..
    arkamızda bizim para babaları, sermaye patronları felan yok..
    onurumuzla emeğimizle yaşayan insanlarız..
    ..
    senin dışarıdan gördüğün gibi değil yani..
    biz emeğin gercek savunucularıyızz.. bize oy verenler de..

    bugün işçilere emekçilere hükümetin ücretsiz hizmet diye gıdım gıdım verdikleri, onların zaten verilmesi gereken haklarıdır..
    ve bunu sus payı olarak kullanmaktadır..
    o yüzden birçok emekçi kesimdir hükümetin hizmet verdiğini sanıp susup oturmaktadır..
    görememektir zaten bunu hakkı olduğu çoktan verilmesi gerektiğini..
    insanlarımız bu kadar aç..
    ve biz bunu görüyoruz.. ve herkesinde bunu görmesi için mücadelemizi vereceğiz..
    bizi sus payı ile susturup kandıramazlar..
#06.04.2009 19:08 0 0 0
  • iyi güzel yazmışsın ama..o taksim yürüyüşünü organize eden holding patronlarının eşlerinin bu tutumu sizleri yada size benzer fikirler savunanları ziyadesiyle mutlu etmiştir...

    sen o insanların derdinin otobuse binmeye mahkum olan o bayanların hakkını savunmak olduğunumu zannediyorsun..
    yada kendilerince yorumlayıp insanlara zulüm için kullandıkları tanımına bakarsan inançların özgürlüğü olan o laikliğin elden gitmesi korkusumuydu sanıyorsun..
    hayatı boyunca o tür bir otobus çilesi çekmemiş insanların derdimiydi zannediyorsun o insanların haklarını savunmak..
    neyi savundu bu HOLDİNG PATRONİÇELERİ

    Kandırılmışlık budur işte.
#06.04.2009 19:32 0 0 0
  • arkadaşım, sen bizim haklılığımızı bir türlü kabullenemiyorsun.. bak diğer yazdıklarıma diyecek birşey bulamadın değil mi.. çünkü sırtınız pek.. anlayamazsınız.. emeğin hakkını savunmadan..
    oradan buradan saçma sapan bizimle alakası olmayan konulara değiniyorsun..
    ben bu partinin yıllardır içinde miyim içindeyim..
    kimin bizi desteklediğini bize ne dediğini bizim arkamızda nasıl yer aldıklarını hangi kesimlerin bize nasıl oy verdiklerini benden iyi bilecek değilsin..
    en azından hiçbir kez emeğin hakkını savunmadığın için bunu bilemezsin..
    elbette bizi savunan elit kesimler ya da sanatçılar, ünlüler vardır..
    bu bizim haklı olmadığımız ya da neyi kimleri savunduğumuz düşüncesini değiştirmez..
    onlar destek verenlerdir.. belki de kendileri bunu yapmadıkları için suçluluk duygusundadırlar ya da gercekten emeğin hakkını savunmak için destekçidirler..
    sanatçılara gelince ülkemizde sanata gerektiği gibi özen değer verilmemektedir.. sanatçıda ve sanatta kimse gerceği görememektir..
    ve bu bir yerde sanatçının emeğinin hiç görülmesidir..
    o yüzden birçok sanatçı bize destek vermektedir..
    çoğu da babasından kalma değil, carpmayla hırsızlıkla değil emek vere vere bir mal sahipliği elde etmiştir.. zengindir.. ama paylaşmayı bilir, emeğin nasıl birşey olduğunu bilir ve bize destekçi olur..
    sen buna kandırılmışlık diyemezsin...........

    kişisele girmeyi sevmem ama benim babam da büyük bir fabrikanın müdürü..
    ben yokluk görmedim sıkıntı da çekmedim..
    ama benim babam çekti emeğiyle o makama geldi.. hiçbir işçinin hakkını yemeden, çalmadan, çırpmadan.. ve şuan bize destek vermektedir, o da yaşamıştır denizlerin döneminde ki eski solculardandır, aynı yolda onlarla kolkola yürümüştür.. kimse bilmeden atıp tutmasın deniz şöytledr böyledir diye.. o hepimizden çok onuruyla yaşamış bu yolda ölmüş bir insandır..
    benim hiç yokluk çekmemiş olmam paşalar gibi sıcacık evimde oturup bana ne ya diyeceğim anlamına gelmez..
    yoldaşlarımın yediği ekmekten bölüp bende yedim.. cebimdeki parayı kendi zevklerim için hiçbirgün harcamadım, oturup bi lokantaya paşalar gibi istediğim gibi yeyip çıkabilirdim de ama ben 4 ekmek domates peynir alıp 5 kişiyle karnımı doyurdum o paraya..
    neden bahsediyorsun sen ya ne kandırılmışlığı.. bunun adı kandırılmışlıksa evet kandırıldım..
    iyiki de kandırılmışım..
    iyiki de onurumla yaşıyorum..
    ..

#06.04.2009 20:25 0 0 0
  • evet:))) sırtım pek
    karnım tok:))

    yarın inşaatta yardıma ihtiyaç var..boşta arkadaş varsa gelsin:)))
    emeğin ne olduğunu bilmezmişim:))

    ben senin tek el çantanla çıkmaya zorlanacağın yerlere sırtımda senin ağırlığında yükle çıkıyorum..
    emeğin hakkını ben nerden bileyim..Bunu en güzel siz savunursunuz


    evet dediğin gibi sizin fikirlerinizi elitler savunur..
    sanatçılar savunur..zenginler savunur..

    pardon siz işçilerin ve emekçilerin haklarını savunuyordunuz demi:))


    bak yine söyleyimki iyianlaşılsın..
    siz emekçi yada işçinin hakkını falan savunmuyorsunuz..
    siz bu kelimelerin ardından başka şeyleri savunuyorsunuz..

    aynen o holding patroniçelerinin ; otobüse binerken ezilmeye mahkum olanların haklarını savundukları gibi...

    yani aslında haklısın..siz kandırılmış falan değilsiniz..Bizzat kandıranlarsınız
#06.04.2009 20:52 0 0 0
  • savunuyoruz arkadaşım, şuan işçileri emeğin hakkını savunan tek biziz..
    sokakta çöp toplayanların evine kadar gidip dert dinleyen biziz..
    sırf teni esmer olduğu için okula alınmayan çocuğun tek savunucusu biziz..
    zorla tarikat okullarında yaşama hakkı sınırlananlarında savunucusu biziz..
    patronu 8 saat değil de haksız yere 12 16 saat çalıştırılan işçinin seside biziz..
    maden ocaklarında tersanelerde zor koşullarda kötü ücretlerle çalıştırılan işçilerinde savunucusu biziz..
    yırtık ayakkabı ike üniversiteye giden yanında ayağı ıslanmasın diye 4 5 çorap taşıyan arkadaşımın da savunucusu biziz..
    evinde kocasından dayak yiyen kadınında savunucusu biziz..
    hatta biz senin babanın bile savunucusuyuz..
    biz emeğin,işçinin, liselinin, üniversitelinin.. hakları elinde alınmış herkesin , bu düzenin çarpıklığından bozukluğundan nasibini almış herkesin savunucusuyuz.......

    tekrar oku bakalım..

    elbette bizi savunan elit kesimler ya da sanatçılar, ünlüler vardır..
    bu bizim haklı olmadığımız ya da neyi kimleri savunduğumuz düşüncesini değiştirmez..
    onlar destek verenlerdir.. belki de kendileri bunu yapmadıkları için suçluluk duygusundadırlar ya da gercekten emeğin hakkını savunmak için destekçidirler..
    sanatçılara gelince ülkemizde sanata gerektiği gibi özen değer verilmemektedir.. sanatçıda ve sanatta kimse gerceği görememektir..
    ve bu bir yerde sanatçının emeğinin hiç görülmesidir..
    o yüzden birçok sanatçı bize destek vermektedir..
    çoğu da babasından kalma değil, carpmayla hırsızlıkla değil emek vere vere bir mal sahipliği elde etmiştir.. zengindir.. ama paylaşmayı bilir, emeğin nasıl birşey olduğunu bilir ve bize destekçi olur..
    sen buna kandırılmışlık diyemezsin...........

    sanatçılar elitler bizi neden savunuyormuş.. ((=
    okumamışın bile eminim..

    bizi tek elitler sanatçılar savunmuyor.. yine birşey bulamadın çekmeye çalışma..
    bizi her kesimden savunan var..
    işçiside ameleside yıllarca yoksulluk çekip hem calışıp hem okumuş olan uçak mühendiside var..

    tek cümleyle, onuruyla yaşayan, emeği koruyan, emeğiyle biryerlere gelmiş herkes destekçimiz bizim..

    diğer yazdıklarıma sesin çıkmıyor ama.. ne o bulamadın mı birşey..
    bi ayet yazsana..
    ((; ya da başka bir konuya zıpla hadi hadi şunuda atlatın de..
    iyi bilirsin öyle yapmayı.. ((=

    benim hiç yaptığımı gördün mü mesela, ama cevap vermem..
    vermem çünkü karşımdaki kendini bırak sorduğu soruyla çelişkide daha..
    karşıt düşünceyi kavrayamamış ki daha.. kendi düşüncesini bilsin de savunsun..

#06.04.2009 21:10 0 0 0
  • bu ülkedeki emekçilerin işçilerin oy oranı nedir..
    bunun cevabını ver...net rakam değil..aşşa_yukarı tahminen:))

    sizin alabildiğiniz oy oranı nedir bunuda bir kenara yazıver..

    ondan sonra bana deki_"biz emekçilerin dertleriyle ilgileniyoruz_
    ve sonrada şunu söyle _ biz bu milleti kandıramıyoruz galiba :))

    hangi yazdığına birşey demedim anlıyamadım..haklı olduğun bir konu varsa neden direteyimki..

    o yazılar neyse bir paylaşıver buradan o konuları....takip edememiş olabilirim..


    babamın hakkınıda savunuyomuşsunuz ya..
    sakın babama biz tkp den geliyoz..senin haklarını savunacaz falan demeyin..
    yaşlıdır ama inanki "MOSKOF GAVURU GELMİŞ" der de elinden alamazlar sizi:))
#06.04.2009 21:19 0 0 0
  • bak yine atlıyorsun (((=

    merak etme bizim aldığımız oy oranını da biliyorum..
    işçilerin emekçilerin oy oranlarını da biliyorum.. uçurum var arada..



    bugün işçilere emekçilere hükümetin ücretsiz hizmet diye gıdım gıdım verdikleri, onların zaten verilmesi gereken haklarıdır..
    ve bunu sus payı olarak kullanmaktadır..
    o yüzden birçok emekçi kesimdir hükümetin hizmet verdiğini sanıp susup oturmaktadır..
    görememektir zaten bunu hakkı olduğu çoktan verilmesi gerektiğini..
    insanlarımız bu kadar aç..
    ve biz bunu görüyoruz.. ve herkesinde bunu görmesi için mücadelemizi vereceğiz..
    bizi sus payı ile susturup kandıramazlar..


    ama baaakkk ben bunu da biliyorummm...
    biliyorum böyle yollara başvuracağını.. en başında verdim cevabı.. ((=
    ama okumuyorsun ki.. =P

#06.04.2009 21:27 0 0 0
  • yani senden de bişeycikler saklanmıyo:)))
    zehir hafiye gibisin:))

    arkadaşım her seçim yenibir başlangıç değilmi..

    seçimlerden önce böyle bir sus payı var diyorsun..
    eeee..seçimlerde neden sizi tercih etmiyorda hayatını kurtarmıyor(!) insanlar..
    atlıyormuşum .

    kimin nereye atladığı ortada:))
#06.04.2009 21:33 0 0 0
  • bak yine haklısın diyemiyorsun..
    hemen atlıyorsun başka biryere.. (;

    kim atlıyor ben mi :D
    yakaladım bak sennn atlıyorsun yine..
    anlamamışsın yine gamlı.. (= sen gercekten dikkatli okumuyorsun..
    o sus payı seçimlerden önce değil sadece hep var arkadaşım.. hep var..
    hala da devam ediyor..
    cevabını çoktan yukarıda vermişim ama tekrar yazayım alta.. bul bakalım ((=
    şimdi hemen es geç bunu atla başka birşeye.. diğerlerine yaptığın gibi.. ((=


    bugün işçilere emekçilere hükümetin ücretsiz hizmet diye gıdım gıdım verdikleri, onların zaten verilmesi gereken haklarıdır..
    ve bunu sus payı olarak kullanmaktadır..
    o yüzden birçok emekçi kesimdir hükümetin hizmet verdiğini sanıp susup oturmaktadır..
    görememektir zaten bunu hakkı olduğu çoktan verilmesi gerektiğini..
    insanlarımız bu kadar aç..
    ve biz bunu görüyoruz.. ve herkesinde bunu görmesi için mücadelemizi vereceğiz..
    bizi sus payı ile susturup kandıramazlar..



#07.04.2009 16:19 0 0 0
  • Dimyata pirince giderken eldeki bulgurdan olmayasınız
#07.04.2009 16:50 0 0 0
  • üzgünüm yine yakalıyamadın..:)

    seçimlerden önce ile seçimlerden sonrası aynı şey...:))
    iki bayramarası gibi yani...seçimlerden önceki süre 5 yıl..seçimlerden sonraki süre:))
    o da 5 yıl :)))_________iki seçim arası....icraat süresi vs vs
    daha açık yazdım ki yanlış anlaşılmasın :) ..ve beni yakalama bidaha diye

    hükümetin bu eziyetlerinden kurtulmak için insanlar neden seçimlerde sizi tercih etmiyor..
    halbuki siz işçi ve emekçinin hakkını savunuyorsunuz....
    bu kadar çok işçi ve emekçi olan bu ülkede neden bu insanlar size oy verip iktidara getirmiyor..ve bu sayede akp nin zulmünden kurtulmuyor..
#07.04.2009 19:58 0 0 0
  • Gamli kardeş insanlar biliyor ki yağmurdan kaçarken doluya tutulacaklar
#07.04.2009 20:03 0 0 0
  • yakaladım ben seni.. sorun senin anlayışında.. tekrar etmek zorundayım sanırım..
    herşeyi basit görüyorsun, malesef hiçbirşey sandığın gibi kolay değil..
    insanların içine tam anlamıyla karışıp, onlara bilinç taşımak bunun mücadelesini vermek kolay değil..
    o kadar kolay olsaydı; zaten bunun adı mücadele olmazdı..
    ya da istenseydi insanlar çoktan kandırılıp yöneltilebilirdi..
    en basit örneğiyle; bir yaşlı çiftçiye neden akpye oy veriyorsun dediğin zaman,
    ekip biçmek için paramı veriyor karnım doyuruyor iyi kötü sana ne ki diyor..
    ..
    insanlar o kadar çaresizler ki; kendilerine verilen sus paylarını hizmet olarak gördüğünden sesini çıkarmıyor..
    oysa onlar zaten ellerinden alınan çoktan verilmesi gereken haklarıdır..

    bak kısa bir hikaye vardır, bir köylünün 100 küçükbaş hayvanı vardır..
    birgün onları dağda otlatırken; bir dağ eşkiyası gelir.. hayvanlarının tamamını elinden alır..
    zavallı köylü yalvarır aman beyim etme eyleme bari hepsini alma azıcığını bırak diye..
    saatlerce günlerce dil döker ağlar.. eşkiya tutar; o kadar hayvandan 5ini bırakır..
    köylü yine yalvarmaya başlar, aman beyim Allah senden razı olsun ne muradın varsa versin..
    sen olmasan ne yapardım aç kalırdım diye, yüceltir eşkiyayı yere göğe koyamaz..

    bizimkisi de bu hesap bilmem anlatabildim mi ? ((=

    ayan şimdi der (= siz olsanız hepsini alırdınız diye..
    bunu da derseniz tüm terbiyemi bozup; yuhh diyeceğim artık..
    aklınızdan geçer çünkü, heryerden bi açık bulmaya çalıştığınız için.. (=

    bence kemal okuyanın yazısını iyi oku gamlı..
#08.04.2009 11:40 0 0 0