Kemal Ulusu'nun Merkez Hakem Kurulu seçimlerinin iptali yönünde açtığı dava sonuçlandı.. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, daha önce yerel mahkemenin verdiği seçimin iptal kararı onadı..
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu (MHK) seçiminin iptali yönünde yerel mahkemenin verdiği kararı onadı.
Davanın bugünkü karar duruşmasına, davacı Kemal Ulusu'nun avukatı Mehmet Akif Uçar ile davalı Futbol Federasyonu'nun avukatı İsmail Özersin katıldı.
Avukat Özersin, Futbol Federasyonu'nun işleyişi ve yapısı hakkında bilgi verdi.
Federasyonu'nun özerk bir kuruluş olduğunu dile getiren Özersin, dairenin yerel mahkemenin kararını onaması durumunda, Türk Milli Takımı ve futbol takımlarının Avrupa maçlarına çıkamaması tehlikesinin ortaya çıkacağını öne sürdü.
Özersin, daha önce Futbol Federasyonu Başkanlığı yapmış olan Kemal Ulusu'nun, bu tehlikeyi bile bile konuyu federasyonunun genel kurulunda çözmek yerine, yargıya taşımasını anlayamadıklarını söyledi.
MHK Kanunu'na göre, kurulun 9 asıl 9 yedek üyesi bulunduğunu, bu 9 asıl üyenin 7'sinin faal olmayan hakemlerden, 2'sinin ise spor alanında en az 10 yıl mesleki deneyimi olan kişilerden oluşması gerektiğini vurgulayan Özersin, MHK üyelerinin, bu kanuna göre seçildiğini kaydetti. Avukat Özersin, kurulun 2 üyesinin spor alanında tanınmış kişilerden oluştuğunu ifade etti.
Davacı Ulusu'nun avukatı Uçar da, MHK seçimlerinin, Futbol Federasyonu Kanunu'nun 15. maddesinde düzenlendiğine işaret ederek, bu yasa doğrultusunda, 9 asıl üyeden 2'sinin spor alanında 10 yıllık tecrübesi olan kişilerden seçilmediğini, bütün üyelerin eski hakemler olduğunu öne sürdü. Uçar, yasa hükmüne uyularak, yerel mahkemenin Futbol Federasyonu MHK seçimlerinin iptali yönünde verdiği kararın onanmasını istedi.
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin federasyonun MHK seçiminin iptali yönünde verdiği kararı onadı.
Ankara 13. Asliye Hukuk Mahkemesi, Türkiye Futbol Federasyonu MHK seçimlerinin iptaline karar vermişti.
Dairenin bu kararı doğrultusunda Futbol Federasyonu kararın düzeltilmesi talebinde bulunabilecek.
Son Futbol Federasyonu seçiminde aday olan Mehmet Ali Yılmaz, MHK seçimlerinin iptalinin ardından yaptığı açıklamada, "Futbol Federasyonu Genel kurulu'nun iptali için ben de mahkemeye gitseydim, kazanırdım" dedi..
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin, Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu (MHK) seçimlerinin iptali yönünde yerel mahkemenin verdiği kararı onanmasının ardından, Futbol Federasyonu Genel Kurulu'nda federasyon başkanlığına aday olan Mehmet Ali Yılmaz, ''Futbol Federasyonu Genel kurulu'nun iptali için ben de mahkemeye gitseydim, kazanırdım'' dedi.
Spor ve devlet adamlığının kendisine verdiği mesuliyetle, Türk futbolunun kaosa süreklenmemesi için mahkemeye gitmediğini anlatan Yılmaz, yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
''Futbol Federasyonu Kanunu'nda yazılanlarla, seçime katılanların koşullarının çoğu kriterlere uymuyordu. Ben de genel kurulun iptali için mahkemeye gitseydim, kazanırdım. Ama Türk futbolu bir kaosun içine daha girerdi. Spor ve devlet adamlığımın bana verdiği mesuliyetle mahkemeye gitmedim. Şimdi benim dediklerimin hepsi birer birer çıkıyor. 'Kazanan mı kaybetti, kaybeden mi kazandı' sözüm halen geçerlidir.
MHK-AOS
Yargıtay, Kemal Ulusu’nun açtığı, mahkemenin kabul ettiği "MHK yasal değil" itirazını onadı. Ulusu kayyum için başvuruyor, lig tehlikede.
Ben kazandım
Kemal Ulusu, "6 aydır savaş verdim. Bu bir zaferdir. Seçilmemi engellemek için kanun değiştiriyorlar" dedi
Ankara 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararını Yargıtay onadı. Futbol Federasyonu Eski Başkanı Kemal Ulusu, "MHK yasal değil, çünkü yasa gereği listede iki spor adamı yok" diyerek mahkemeye başvurmuştu. Sabri Çelik başkanlığındaki MHK'de ise Ali Can Lokot ile Muhittin Boşat "Spor adamı" olarak gösterilmişti. Kemal Ulusu, "Bu MHK yasal değil. Yarın (bugün) kayyum için başvuracağım. 6 aydır verdiğim savaşı kazandım. Çok mutluyum. Seçim olsa benim kazanacağımı bildikleri için kanun değiştirmeye çalışıyorlar" dedi. MHK 22 Temmuz 2004'te seçildiğinde Ulusu mahkemeye başvurmuştu.
Yasa çıkar, iş biter
Futbol Federasyonu Asbaşkanı Doğan, "Karar düzeltme hakkımızı kullanırız, bu sürede zaten lig biter" diye konuştu
Futbol Federasyonu Hukuk Kurulu Başkan Vekili İsmail Özersin'in mahkemede, "MHK'nin yasal olmadığı kararı çıkarsa Avrupa'ya rezil oluruz. Milli Takım ve kulüp bazında başımız çok ağrır" diyerek savunma yapmasına rağmen Yargıtay mahkemenin kararını onadı. Futbol Federasyonu Asbaşkanı Hasan Doğan ise, bir kaosun çıkmayacağını söyledi. Doğan, "Karar düzeltme hakkımızı kullanırız ve hukuki süreç ondan sonra tamamlanır. Bu da 1,5 ay falan sürer. Bu süreçte MHK görevine devam eder, ondan sonra karar kesinleşirse duruma göre gereği yapılır. Kaos ortamı yok ve olmaması için her tedbiri alıyoruz" dedi.
Ne oldu ne olacak
Kemal Ulusu, Futbol Federasyonu seçiminin olduğu gün, "Listede spor adamı yok'' diye itiraz etti. Çünkü MHK'nin hepsi eski hakemlerdi. Kurulda yasaya göre iki kişi "Spor adamı'' olmalıydı. (Spor adamı kulüp yöneticisi, teknik adam, Beden Terbiyesi veya Spor teşkilatında en az 10 yıl görev almış kişiler anlamına geliyor.) Futbol Federasyonu zaman kazanmak için "Karar düzeltme" isteyecek. İtirazın sonuçlanması 1- 1.5 ay sürecek ve karar ondan sonra kesinleşecek. Bu arada da zaten lig biter. Meclis'e dün aceleyle indirilen kanun değişikliği yapıldığında da yeni sezona "Atama"yla yeni MHK gelecek. Sonuç olarak devam eden lig bu olaydan etkilenmeyecek. Ancak lig bittiiğinde "mağdur" olduklarını iddia edenler (Küme düşenler, şampiyon olamayanlar, Avrupa'ya gidemeyenler v.s), kanunlara uygun seçilmeyen bir MHK'nin hakem tayin ettiği ligdeki sonuçların tescil edilmemesi için hukuki yollara başvurabilecekler.
Merkez Hakem Kurulu seçiminin iptal edilmesi hükümeti harekete geçirdi. AK Parti, MHK'nın atamayla göreve gelmesini öngören tasarıyı hazırlayıp, TBMM'ye sundu
AK Parti Hükümeti, Türk futbolunun kaosa sürüklenmemesi için düğmeye bastı. Merkez Hakem Kurulu seçimlerinin iptaline ilişkin mahkeme kararının Yargıtay tarafından onaylanmasıyla ortaya çıkan kriz ortamının önlenmesi için ilk adım dün TBMM nezdinde atıldı. 3813 sayılı futbol yasasında MHK'nin atamayla göreve gelmesini öngören tasarı Ak Parti Grup Başkanvekili Faruk Çelik ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
Kemal Ulusu; mahkemenin, MHK'nin yasaya aykırı kurulduğu yönünde aldığı karardan sonra yürütmeyi durdurma ve kayyum atanması için girişimlerini sürdürürken, yasa değişikliğinin hızlandırılması da, belirsizliği önlemeye yönelik bir hamle olarak nitelendirildi. Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in devreye girip TBMM Başkanlığı'na sunulmasını sağladığı tasarının alt komisyonda ele alınıp genel kurula gönderilmesi sürecinin önümüzdeki hafta başına kadar tamamlanmasının hedeflendiği kaydedildi.
Yasa değişikliği planlanan sürede gerçekleşirse yürürlük tarihinden itibaren 7 gün içinde MHK görevinden istifa edecek ve Futbol Federasyonu Başkanı, 5 kişilik yeni kurulu belirleyerek yönetim kurulunun onayına sunacak. Büyük bir olasılıkla da ligin kalan 5-6 haftalık bölümü yeni MHK ile tamamlanacak.
Bu arada MHK seçiminin iptaline verilen onaydan sonra kurulun yapacağı işlemlerin yasal olmayacağını savunan Kemal Ulusu'nun, halen Yargıtay İkinci Hukuk Dairesi'nde kayyum atanmasıyla ilgili devam eden davanın sonuçlanması için girişimde bulunduğu öğrenildi. Ulusu'nun iptal kararının onaylanmasına ilişkin kararı da Yargıtay'a sunacağı bildirildi.
Özerk federasyonlara parasal destek sağlamayı hedefleyen yasa tasarısı da TBMM'ye gönderildi. Kanun yürürlüğe girince özerklere devlet kasasından bütçe ayrılacak
Yeni Merkez Hakem Kurulu'nu oluşturmak için harekete geçen TBMM, özerk federasyonlara sürekli parasal destek sağlamak adına da kolları sıvadı. Konuyla ilgili yasa tasarısı TBMM'ye sevk edildi. AK Parti tarafından Meclis Başkanlığı'na sunulan tasarı yürürlüğe girdikten sonra özerk statüye kavuşan federasyonlara kendi gelirlerinin yanı sıra devletten de bütçe ayrılması sağlanacak.
Komisyona sevk edilen tasarıya göre olimpik branşlara bir önceki yıl gerçekleşen bütçelerinin yüzde 75'i, olimpik olmayanlara ise yüzde 50'si oranında pay verilecek. Özerk federasyonlarda sevinçle karşılanan tasarı, komisyon tarafından kabul edildikten sonra TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek ve yürürlüğe girecek.
Özerk statüye geçiş yapan federasyonların bütçeleri, yeni düzenlemeyle devletten alacakları paylarla birlikte katılım payı, tescil, vize, transfer, itiraz, ceza, yayın, sponsorluk, reklam, yardım ve bağışlardan oluşacak.
Sporda Şiddet ve Düzensizliği Önleme Yasası'nda revizyon içeren tasarı da TBMM'ye gönderildi. Buna göre Avrupa'daki birçok ülkede uygalandığı gibi müsabakalara girişi yasaklanan kişilerin maçlardan iki saat önce bulunduğu yerin karakoluna giderek karşılaşma süresince burada beklemesi hükmü yer alacak. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyenlere bir aydan bir yıla kadar hapis cezası verilecek.
FIFA'dan gelen tüm uyarılara karşın, MHK'yı atamayla iş başına getirecek yeni yasa tasarısında değişiklik yapılmadı
Futbolda ikinci MHK krizi patladı. FIFA'nın isteği doğrultusunda Merkez Hakem Kurulu'nun atamayla iş başına gelmesini öngören yasa tasarısının, Bakan Mehmet Ali Şahin'in ısrarı üzerine eski yasada olduğu gibi FIFA talimatına aykırı olarak düzenlendiği ve TBMM'ye gönderildiği ortaya çıktı.
MHK başkan adaylarından Kemal Ulusu'nun geçen yıl yapılan seçimleri iptal ettirme gerekçesinin temel nedeni olan bu hükmün, bakan Şahin tarafından olduğu gibi korunmasının yeni bir tartışma ve kaos ortamı yaratacağı bildirildi. TBMM başkanlığına sunulan ve komisyona sevk edilen tasarı Bakan Şahin'in istediği şekilde yasallaşırsa 5 kişilik MHK'nin iki üyesi "spor alanında en az on yıl deneyimi olan kişiler arasından belirlenecek."
Tasarının hazırlık aşamasında "FIFA Başkanı'ndan gelen yazı üzerine seçim yerine atamayı kabul ettim. Ancak beş kişilik MHK'nın iki üyesi de benim istediğim gibi hakem camiası dışından gelecek" diyen Bakan Şahin'in önerisi TBMM komisyonu ve genel kurulunda değişmezse, FIFA'dan aynı uyarının geleceği ve içinden çıkılması güç bir krizle daha karşı karşıya kalacağına dikkat çekildi.