İrade nasıl güçlenir?

Son güncelleme: 18.04.2009 12:33
  • İrade nasıl güçlenir?
    İrade; nefisten gelen vehimi arzu ve iştahların şuur ve hayata yön vermesini önleme keza kendine hakim olma gücü ve iktidarıdır. Terbiye edilmiş iradeler sırasıyla; önce duygu ve temayülleri sonra da düşünce ve davranışları kontrol altına alarak yararlı ve ahlâkî olanları tatbik ve icra ederler uygun olmayanları da şuur altına iter ve hapsederler.

    İnsan iradesine işlerlik kazandıran ona başarı ve mutluluklara tırmanma iktidarı veren en meşru ve verimli kaynaklar ise sırasıyla; doğru bilgi sağlam inançlar riyasız ibadetler ve içten kopup gelen ihlaslı dualardır. Çünkü insanlar bildiklerini yapar inanç ve kanaatleri ile amel ederler.

    Psikiyatri uzmanları asrımız insanında ruhî buhran yapan onu cinnet ve suça hat-ta intiharlara iten en önemli sebebin yalnızlık olduğunu söylüyorlar. Modern insanı yalnızlığa iten başlıca faktörün ise onu mâneviyattan; sevgi iyilik hoşgörü ve fedâkârlık gibi nice fazîlet değerlerinden uzaklaştırıp bencil ve aç gözlü bir mahlûk haline sokan maddeci felsefeler ve ona dayalı eğitim sistemleridir.

    Son asırda gelişen teknik toplumları büyütmüş olmasına rağmen aile ve dostluk sınırlarını küçültmüş ve insanı her gün biraz daha yalnızlığa iterek kendi dar ben'ine hapsetmiştir. Böylece aile akraba dayanışması yok olmuş dostluk ve samimiyetini yitirmiş yürüyen menfaât ve rekabetler insanları zıt kardeşler haline getirmiştir. Sahte gülüşler riyakârane sözler derinlikten mahrum yakınlıklar insanları ruhsuz ve özsüz yaratıklar derecesine düşürmüştür. Beraber eğlenip birlikte kafa çektiklerine aldanmamak gerekir. Bunlar dahi sadece içlerindeki sıkıntıyı defetmek için birbirlerinden yararlanma; yani yine şahsi çıkar maksadına matuf davranışlardır.

    İbadetler insanı her zaman nefse karşı koyma hususunda insana kuvvet verip her yapılan ibadet irademizi güçlendiren bir unsur olurken nefsimizi zayıflatan bir güç durumundadır. İradesini güçlendirmeyi hedefleyen insan ibadetlerine dikkat etmeli günahlardan uzak durmalı ve kendisine ve insanlığa faydalı işlerle meşgul olmalıdır.
    Selam ve dua ile...
#18.04.2009 12:21 0 0 0
  • Paylaşımınız için allah razı olsun
#18.04.2009 12:26 0 0 0
  • Kalp, sağdaki vicdan ve irade, soldaki şeytan ve nefis cephelerinin ortasında boynu bükük itaat edendir...Emri ya nefisten alır, ya da vicdandan. Vicdanın gelişmesini ve beslenmesini sağlayan iradedir. İrade ne kadar çalışırsa vicdan o kadar şuurlanır ve kalbe emir vermede o kadar güçlenir. Bununla beraber, vicdan ne kadar şuurlanır da kalbi iyiye yönlendirirse irade o kadar güçlenir. Kalp ise körü körüne bağlanandır. Aldığı emir doğrultusunda sonuna kadar gitmeyi arzular, emir ne olursa olsun. Ve bu emirler kalbi ya karartır, ya da inşiraha ulaştırır.
#18.04.2009 12:33 0 0 0