Kuğu Gölü Balesi Tchaikovsky Swen Lake

Son güncelleme: 18.04.2009 23:16
  • 1. PERDE

    Sarayın bahçesinde Prens Siegfried'in doğum günü kutlanmaktadır. Ana Kraliçe de törene katılarak, oğluna altın yaylı bir tüfek armağan eder ve bir gün sonra onuruna vereceği baloda, evleneceği kızı seçmesi gerektiğini söyler. Daha sonra tüm köylüler Prens'in onuruna dans eder. Gün batarken konuklar dağılır ve Prens yalnız kalır. Soytarı, Prens'i eğlendirmek için göle ava gitmeyi önerir.

    2. PERDE

    Avlanmak için göle doğru gelen Prens görülür. Tam o sırada beliren bir kuğu, Prens'e adının Prenses Odette olduğunu söyler. Odette, büyücü Rothbart'm kuğu şekline soktuğu kızlardan biridir. Büyünün bozulması ise, ancak bir erkeğin bu kızlardan birisine aşık olup, aşkına yemin ederek sözünden dönmemesiyle gerçekleşebilecektir. Gizlendiği yerden çıkan acımasız Rothbart, Prens'i yok etmek ister, ama Odette yalvararak bu duruma engel olur. Daha sonra kuğular dans ederek Prens ile Odette'in aşkına eşlik ederler. Gün doğmak üzeredir, göle geri dönmek zorunda olan kuğular veda ederek ayrılırlar.

    3. PERDE

    Sarayın balo salonunda, saraylılar ve konuklar Prens'in doğum gününü kutlamak için toplanmışlardır. Prens, kendisine tanıtılan kızlardan birini seçmek durumundadır. Ancak aklı fikri sevgilisi Odette'de olduğundan, gönülsüzdür. Balo, birden davetsiz gelen iki konukla karışır. Bunlar baron kılığına girmiş büyücü Rothbart ile Odette'in yüzünü kullanan kızı Odille'dir. Prens, Odille'i sevdiği kız Odette sanarak çok sevinir. Uzaklardan kuğu Odette'in yalvaran görüntüsü belirir. Fakat Odille'in büyüsüne kapılmış Prens, hiçbir şey görememektedir. Rothbart, zaferi kazanmış bir tavırla, kızını göstererek, Prens'ten onu sevdiğine dair yemin etmesini ister. Tabii çok geçmeden büyücü ve kızı Odille, Prens'in sevgilisi Odette'e ihanetiyle alay ederler. Şaşırtıcı gerçeği öğrenmesi ve o sırada Odette'in tekrar beliren görüntüsü Prens'i çok üzer.

    4. PERDE

    Aynı gece, göl kıyısında ihanete uğrayan güzel Odette, ölümü arzulamaktadır. Kuğular onu teselli ederken, birden çıkan fırtınayla Odette'i arayan Prens görülür. Bağışlanması için yalvarmaktadır. Bu sırada büyücü Rothbart tekrar karşılarına çıkar ve Prens'e ettiği yemini hatırlatarak, kızı Odille ile evlenmesini ister. Gün doğmak üzere olduğundan Odette göle dönmek zorundadır. Odette'i yitirmek istemeyen Prens, büyücü ile kavgaya tutuşur ve sevgisinden aldığı güçle onu öldürür. Rothbart'm ölümüyle gölün üzerindeki büyü kalkar ve kuğular birer genç kız olur. Prens Siegfried ve Prenses Odette mutluluğa doğru yürürler.

    KOMPLE OPERA (IDOMENEE)

    ANDRE CAMPRA
    1660-1744


    IDOMENEE
    Bir Prolog Bes Perdelik Opera

    Metin
    Antoine Danchet

    Ilk Sahnelenis: 12 Ocak 1712, Paris.
    Baslica Karakterler:

    Idomenee (Idomeneus)..Bas
    Idamantes.............Kontr-Tenor
    Neptune...............Bas
    Ilione, Truva Prensesi..Soprano
    Elektra...............Soprano
    Venus.................Soprano
    Proteus...............Bariton

    Konunun Gectigi Yer: Crete adasi.
    Konunun Gectigi Zaman: Mitolojik cag.






    PROLOG
    Bir grup ruzgar, ruzgar tanrisi Aedos'a zincirle baglandiklari kayalardan kendilerini kurtarmasi icin yalvarirlar. Bu arada, Venus gelerek Truvalilara yenildiginden dolayi Crete adasi hukumdari Idomeneaus'u cezalandirmak icin ruzgarlardan bir firtina cikartmalarini ister. Serbest kalan ruzgarlar Venus'ün isteklerini yerine getirmek icin hizla uzaklasirlar.

    Birinci Perde
    Crete adasindaki kraliyet sarayinda, esir Truva prensesi Ilione, Idomeneus'un oglu Idamantes'e olan askini aciga vurur. Idamantes gelir ve Ilione'ye asik oldugunu bu yuzden onun Truvali arkadaslarini serbest birakmaya karar verdigini soyler. Onlar bu mutlulugu yasarken, Idomeneus'un denizde kayboldugu haberi gelir. Sarayda yasayan Yunanli Elektra da Idamantes'e aşıktır ve kiskancligini ve intikam istegini dile getirir.

    Ikinci Perde
    Crete sahilindeki siddetli firtina sirasinda, Neptune denizden yukselir ve firtinayi dindirir. Sahilde guvenlikte olan Idomeneaus, Neptun'e karsilasacagi ilk kisiyi kurban edecegini itiraf eder. Bu kisi kendisinden uzak durmasi icin uyardigi oglu Idamantes olur. Morali bozulmus Elektra, Idamantes ve Ilione'nin askina zarar vermesi icin Venus'u cagirir. Venus kiskanclikla, Idomeneaus'un ogluna duydugu hislerini olumsuzlastirmak icin gelir.

    Ucuncu Perde
    Cydonia limaninda, Idomeneaus ogluna karsi duydugu kiskanclik hislerinden dolayi basi derttedir. Oglunun, Argos'a donus yolculugunda Elektra'ya eslik etmesi gerektigine karar verir. Ilione geldiginde, Idomeneaus onu oglunu sevmekle suclar. Elektra, yakinda Idamantes ile yolculuga cikacagi icin sevinclidir. Ama ayrilmadan once bir firtina daha cikar ve deniz tanrisi Proteus gorulur. Proteus, Idomeneaus'a adak sozunu tutmasini aksi halde bir canavarin, Crete adasina saldiracagini soyler.

    Dorduncu Perde
    Ilk once Ilione, canavarin sebep oldugu zarardan memnundur ama Idamantes'in guvenligini goz onune aldiginda ise basina bir sey geleceginden endiselenmektedir. Idamantes aci ve olme istegiyle dolu olarak gelir. Ilione ona olan askini itiraf eder ve hatta babasinin da onu sevdigini soyler. Idamantes, Neptune ofkesini durdurmasi icin dua etmeden once Idomeneaus iceri girer. Idamantes'e gitmesi icin yalvarir. Idamantes'in canavari katlettigi haberi gelir. Idomeneaus, Ilione'nin pesinden gitmekten vazgecer ve tahti ogluna birakir.

    Besinci Perde
    Bu mutlu sona kizan Elektra, Neptun'un kizginligini tekrar ortaya cikartmak icin onu kiskirtacagina and icer. Oc tanricasi Nemesis yeralti dunyasindan yeryuzune geldiginde ve muthis bir gurultu isitildiginde, Idomeneaus tahti ogluna devretmek uzeredir. Idomeneaus cildirir ve oglunu oldurur. Bilinci yerine geldiginde ve yaptiginin farkina vardiginda, kendisini oldurmeye calisir fakat Ilione onun en buyuk cezasinin yasamak olacagini soyler.
#18.04.2009 23:16 0 0 0