Lakerda

Son güncelleme: 07.07.2008 15:52
  • Gereçler:
    1 ad. torik tuz
    Yapılışı:
    Toriği balıkçınıza ayıklatıp alın. Sırt ve yan yüzgrçlerini kesin. Balığın baş tarafını yan yüzgeçler hizasından, kuyruk tarafınıda kuyruğun başladığı yerden 4 ila 5 santim yukardan kesip ayırın. Kalan kısımları yaklaşık 3 parmak kalınlığında halka takozlar

    tarzında doğrayın. Lakerda yapmaya uygun kısımlarda kalan bağırsakları iyice temizleyin. Balığı soğuk suda 15-20 dakika bekletin ve suyunu değiştirin. Bu işlemi 5 sefer yapın. Murdar iliğin içindeki pıhtılaşmış kanı bir tel veya çöp yardımıyla iyice temizleyin. Balıkta hiçbir şekilde kan veya kan pıhtısı kalmamalıdır. Bu işlemleri yaptıktan sonra tekrar yıkayıp kevgire alın ve 4 saat bekletin. Temin ettiğiniz bir tenekenin dibine bir parmak kalınlıkta tuz serpiniz. Balıkların her tatafını tuzlayıp tenekeye istif rediniz ve üzerini tuzla örtünüz. Üzerine bir tahta veya tabak koyup onun üstüne bir ağırlık yerleştiriniz (temiz bir taş olabilir).

    Servis yapmadan önce lakerdaları yıkayın bir süre elma sirkesinde bekletin. Derisini ve siyah etlerini keskin bir bıçakla ayırdıktan sonra dilimleyin. Üzerine zeytinyağı ve limon sıkın.
    Püf Noktaları (İnce Ayrıntılar):
    . Sofra tuzu yerine iri çekilmiş sanayi tuzu kullanılması tavsiye olunur.

    . Tuzlama 15 günden fazla saklanacaksa salamurasını 15 günde bir yenilemek gerekir.

    . Ege’de “tombik” adında palamutu andırn bir balık satılmaktadır. Bu balık sırtının alacalı olması ve kuyruk tarafındaki üç siyah

    nokta ile tanınır. Lakerdası kesinlikle yapılmamalıdır.

    Bu yemeğe uygun diğer balıklar: Palamut (ama torik gibi olmaz)
#28.07.2004 20:35 0 0 0
  • ellerine tarifine sağlık arkadaşım...
#28.12.2004 19:02 0 0 0
  • Ellerin dert görmesin teşekkürler
#24.09.2005 11:14 0 0 0
  • Ellerine saglik emeklerin icin tesekkurler
#27.09.2005 12:47 0 0 0
  • Ellerine Emegine Saglik Tesekkürler
#28.09.2005 10:05 0 0 0
  • EllerinE SaqLık ..
#30.09.2005 13:09 0 0 0
  • SaqoLaSiN
#12.10.2005 02:53 0 0 0
  • ELLERİNE SAĞLIK TEŞEKKÜRLER AFİYET OLSUN :cubuk:
#25.12.2005 19:47 0 0 0
  • ellerinize sağlık.verdiğiniz emekler için teşekkür ederim. ALLAH razı olsun
#28.12.2005 04:37 0 0 0
  • Paylaşımın için sağol, ellerine sağlık
#05.03.2006 01:51 0 0 0
  • Paylaşımın için teşekkürler,ellerine emeklerine sağlık.
#19.03.2006 10:23 0 0 0
  • teşekkür
#07.07.2008 15:52 0 0 0