Turna Avı Ve Teknik Bilgiler

Son güncelleme: 21.04.2009 20:46
  • Turna Avı - Turna Avı Teknik Bilgiler - Teknik Bilgiler - Turna Avı Ve Teknik Bilgiler


    Şamandıralı Takımlar

    Turna avında sabit ve kayar bedenli olmak üzere iki tip şamandıralı takım kullanılabilir. 1 - 3 metre derinliğe kadar olan sularda sabit daha derin sularda kayar bedenli takım kullanılır. Şamandıralı takım 035 - 040 ana misina ucuna bir fırdöndü bağlanır fırdöndünün hemen üstüne şamandırayı hassas olarak dengeleyecek ağırlıkta kıstırma veya kıstırmalar konur fırdöndünün altına 20 - 25 cm lik çelik beden bağlanır çelik bedenin ucunda canlı yem için üçlü iğne bulunur. Üçlü iğne o sularda bulunan balığın iriliğine göre 1/0 dan 3/0 a kadar olabilir. Yem olarak kullanılacak balık bu iğneye yukarıda tarif edildiği gibi sırt yüzgeninin hemen altından iğnenin bir ucunu geçirmek yolu ile takılır. Şamandıradan sonraki kısmın uzunluğu suyun derinliğine bağlıdır en ideal olanı yemin dipten veya dip otlarından 20 cm kadar yukarıda kalmasıdır. Sık otlu bölgelerde özellikle dikkat etmek gerekirki yem otların arasında kalıp görünmez hale gelmesin.

    Dip oltası

    Bu tür avcılıkta daha çok kullanılan ölü doğal yemdir. Dip oltası ile avlanırken daha etkili olması bakımından yem olarak kullanılan balığın parçaları etrafa yemleme amacı ile atılır. Bu kokuyu arttıracağından daha fazla balığın toplanmasını sağlar. Yemleme sadece dip oltası ile değil diğer tüm yöntemlerde de uygulanabilir.

    noimage

    ÇÖKERTME

    Çökertme oltada beden suyun içersinde kalan iskandilden yaklaşık 40-50cm. uzağa bağlanan bir şamandıraya sabitlenir.
    Yem olarak ağırlıkla Kolyoz İstavrit ve iri Sardalya gibi deniz balıkları ve Kızılkanat İnci balığı ve Sazan yavruları göğüs yüzgeçlerinden kesilip baş tarafı atıldıktan sonra (baş tarafları yemleme için kullanılabilir) arka tarafları kullanılır.
    Beden yeme bir çuvaldız yardımı ile 3lü iğne kesik tarafında kalacak şekilde geçirilir ve beden fırdöndüye tesbit edilir.
    Balık yemi aldığı zaman kıstırmayı da yerden keser ve samandıra su yüzüne çıkar. Bu durumda iğnenin oturması için ilk önce kuvvetli bir tasma vurulur ve balık suyuna göre çekilir.

    noimage

    CANLI YEM

    Canlı yem kullanıldığında şekil 1. deki gibi çift 3lü iğneli bir beden kullanılır.
    Yem bedene ya fıdöndüye baş tarafı gelecek şekilde arka iğne boşta olmak üzere ya da yemin kuyruk tarafı fırdöndüye gelecek şekilde (şekil 6.) ya da her iki 3lü iğnenin birer kancası balığa kuyruk ve sırt tarafından takılı olmak üzere sabitlenir.
    Birinci şekilde yem takılmasında kıstırma balık ile şamandıra arasına ikinci şekilde yem takılmasında ise (şekil 1-2.) şamandıra ve iskandil arasınafırdöndünün iskandile bakan halkasına veya 3lü fırdöndü ile- 30-35cm. bir köstek ile sabitlenir.
    Köstekli tipte şamandıra ile iskandil arasındaki bedenin gergin durabilmesi içinsuyun derinliğinin tam olarak bilinmesi gereklidir.

    noimage
#21.04.2009 18:35 0 0 0
  • teşekkürler benimde hobilerim arasında balık tutmaktır.bilgi için tekrar teşekkürler..

    noimage
#21.04.2009 20:46 0 0 0