Dinimizi Öğrenelim - Öfkelenmek

Son güncelleme: 02.05.2009 21:52
  • Dinimizi Öğrenelim - Kızmak - Öfkelenmek - Gazaplanmak

    Allahü teâlânın sevmediği kötü huylardan birisi de kızmak, öfkelenmektir. Kızgınlık, sirkenin balı bozduğu gibi, insanın güzel ahlakını bozar. Sağlığına zarar verir.

    Öfkenin, vücuttaki en büyük zararı kalbe ve böbreklere olur. Çünkü dolaşım sistemini altüst eder. Damarlarda kasılmaya sebep olur ve kanın serbestçe dolaşmasına imkan vermez. Bu bakımdan kalbi hasta olanlara öfkelenmemeleri tavsiye edilir. Ayrıca öfke anında, kandaki şeker miktarı bir miktar yükselir. Dimağın öfke anında iyice işlememesi de dolaşımdaki hafif aksaklıktan olur.

    Kızmak, insanın aklını ve şuurunu zayıflatır. Kızgınlık anında kişinin doğru düşünmesi, normal davranışlarda bulunması mümkün değildir.

    Öfkelenen insan, hak ve adalet üzere karar veremez. Adaletin ortadan kalktığı, haksızlığın çoğaldığı topluluklarda insanların birbirine güveni, sevgi ve saygısı yok olur.

    Kızan kimse, şefkat ve merhamet ile davranmayı terk eder. Hoşgörülü olamaz. Bir kaç saniyelik kızgınlık, insanlara cinayetler işletmeye, işyerlerini tahrip ettirmeye kafidir.

    İnsan, kızmamaya çalışmalıdır. Kendisini sinirlendiren ve öfkelendiren af etmelidir. Allahü teâlâ Âli İmran sûresinin 134. âyeti kerimesinde şöyle buyurmaktadır. (Gerçek takva sahipleri bollukta ve darlıkta harcayıp yedirenler, öfkelerini yenenler, insanların kusurlarını bağışlayanlardır. Allahü teâlâ da iyilik edenleri sever.)

    Sevgili Peygamberimiz şöyle buyurmaktadır: (Kuvvetli ve kahraman pehlivan; herkesi yenen kimse değildir. Kuvvetli pehlivan, ancak öfke zamanında nefsine hakim olan ve öfkesini yenen kimsedir).

    İnsan kızdığı zaman şeytanın elinde oyuncak olur. Onun esiridir. Şeytan onu kolayca günaha sürükler.

    Bir kimse, Resûlullah Efendimize gelerek dedi ki:

    - Ya Resûlullah! Bana bir nasihat et de, onu tutup kurtuluşa ereyim. Buyurdu ki:

    - Kızma!

    Bu kimse birkaç defa daha nasihat istedi. Sevgili Peygamberimiz her defasında:

    "Kızma (öfkelenme)!" buyurdu.

    İsa aleyhisselam, yahudilerin yanından geçerken, kendisine kötü şeyler söylediler. Onlara iyi ve tatlı cevaplar verdi. Yanındakiler dediler ki:

    - Yahudiler sana kötülük yapıyor, sen onlara iyi söylüyorsun. İsa aleyhisselam cevabında:

    - Herkes yanında bulunandan verir, buyurdu.

    Hadîs-i şeriflerde buyuruldu ki:

    (Kızgınlık, şeytanın vesvesesinden hasıl olur. Şeytan ateşten yaratılmıştır. Ateş, su ile söndürülür. Gazaba gelince, öfkelenince abdest alınız).

    (Kızgın kimse ayakta ise otursun, kızgınlığı devam ederse yan yatsın!)

    Bunun için öfkelenince, Eûzü-Besmele çekmeli, Kur'ân-ı kerim okumalı ve namaz kılmalıdır. Kızan kimse ayakta ise oturmalıdır.
#02.05.2009 21:52 0 0 0