Karıncaların İlginç Özellikleri

Son güncelleme: 16.05.2009 16:54
  • Karıncaların İlginç Özellikleri - Karıncalar
    Karıncalar yeryüzündeki bütün kıtalara yayılmış, besin bulabileceği her yere yerleşen, en kalabalık nüfusa sahip canlılardır. Yeni doğmuş 40 insana karşılık 700 milyon karınca dünyaya gelir. Çok iyi örgütlenmiş bir düzen içinde koloniler halinde yaşarlar. En az insanlar kadar örgütlenmiş bir düzene sahiptirler. Besinlerini üretip depolayan karıncalar aynı zamanda yavrularını gözetir, kolonilerini korur ve savaşırlar.
    Günümüzde 14 bin civarında karınca türü mevcuttur. İnce bel, dirsekli antenler ve düğümsü yapıya sahiptir. Karıncaların gövdesi etrafında koruyucu olarak kasların bağlanmasını sağlayan bir iskelet mevcuttur. Akciğerleri yoktur, oksijen ve karbondioksit gibi gazlar dış iskeletteki deliklerden geçer. Karıncaların kapalı kan damarları yoktur onun yerine iç sıvılarının dolaşımını sağlayan ve kafaya doğru pompalayan ince, uzun delikli bir tüp bulunur. Gövde boyunca uzanan, birkaç düğümlü, gövdeye bağlı dallarla ayrılan sinir telinden oluşan sinir sistemine sahiptir. Karıncanın kafasında birçok algı organı bulunur. Birbirine bağlı sayısız küçük lensten oluşan petek göz vardır. Bununla birlikte kafalarının üzerinde ışık düzeylerini ayırt eden üç küçük gözleri mevcut olmasına rağmen gözleri iyi görmez. Kafalarında bulunan iki anten titreşimleri ve hava akımlarını algılar ve dokunma yoluyla sinyal iletişimini sağlarlar. İki adet çok kuvvetli çeneye sahiptir. Bu çeneyi; kafada yiyecek taşımada, nesneleri hareket ettirmede, yuva kurmada ve savunma amaçlı olarak kullanan karıncanın, bazı türlerinde de ağız içinde küçük keseler bulunur. Bu keselerde besin saklayarak diğer karıncalara veya larvalara verebilir. Bir karınca kendi ağırlığının 50 katı ağırlığı kaldırabilir. Besin bulmada görevli öncü karınca yemek ararken koku molekülleri bırakarak bu sayede rotasını kaybetmez. Bu şekilde yuvadaki diğer karıncalara haber verir, onlarda rotayı takip ederek besinlerine kolayca ulaşırlar.

    Karıncalarda üreme diğer canlılara göre farklılık gösterir. Dişi karınca çiftleşme sonrasında kendine uygun bir yuva arar ve bu yuvayı bulduğunda ilk iş olarak kanatlarından kurtulmak ister onları koparır. Daha sonra yuvanın girişini kapatarak haftalarca aylarca yalnız kalarak yumurtalarını bırakır. Bu süre de kanatlarını yiyerek beslenir. İlk yumurtalardan çıkan larvalar kendi salyasıyla beslenir. Sınırlı yiyecekten ötürü ilk sürü küçüktür, bunlar koloninin ilk işçi karıncalarıdır. Sürekli çalışırlar büyük bir özveri ile kendilerinden sonrakilere bakarlar bu sayede daha sonraki nesiller daha büyük olur. Erkek karıncaların ömrü fazla uzun değildir. Çiftleşme sonrasında birkaç saat veya birkaç gün sonra ölürler. Ölümü göze alarak çiftleşme uçuşuna çıkan erkek karınca kendi öldükten yıllar sonra çıkacak yavrular için sperm bırakmaktadır. Her kraliçe karınca kendi vücudu içersinde bir sperm bankasına sahiptir. Karınca kolonilerinin tüm çabası kraliçe ve kraliçelerin yumurtasını korumaktır. Her türlü ihtiyaçları işçi karıncalar tarafından karşılanır ve kraliçe karınca el üstünde tutulur.
    Karınca beslenmesin de en çok yağlı ve şekerli besinleri kullanır. Eve gelen karınca genellikle mutfağı ziyaret etmekten hoşlanır. İnsanların açıkta olan gıdalarına ortak olarak, bıraktıkları salgı ve dışkılarla mikrop bulaştırıp, hastalıklara yol açarlar.

    Karınca ile mücadele için insanlar yıllardır, kişisel uğraş vermektedir. Karınca yoluna tuz, pudra, sirke, borik asit gibi maddeler dökerek bir süre gelmelerine engel olunabilir fakat etkili değildir. Kişisel yöntemlerde en etkili olan acı biberdir. Karınca ile mücadele de kesin çözüm için yasal çalışan ilaçlama şirketlerinden yardım alabilirsiniz. Gezer ilaçlama şirketimiz 7/24, istediğiniz gün ve saatte karınca ilaçlama hizmeti vermektedir. Sağlık Bakanlığı ruhsatına sahip, Gezer ilaçlama şirketimizde, karınca ilaçlamada kullandığımız ilaçlar Sağlık Bakanlığı onaylı olup kesinlikle insan sağlığına zarar vermeyen ilaçlardır. Gezer ilaçlama şirketimizde ziraat mühendisleri kontrolünde hazırlanan karınca ilacı, sıvı ilaçlama ve jel ilaçlama yöntemleri ile karınca ilaçlaması eğitimi almış, sertifikalı, profesyonel, personellerimiz tarafından uygulanmaktadır. Gezer ilaçlama şirketimiz karınca ilaçlamada %100 garantili kesin sonuçlar ile hizmet vermektedir.
#16.05.2009 16:54 0 0 0