Sakızlı Dondurma

Son güncelleme: 26.05.2009 20:38
  • Sakızlı Dondurma - Sakızlı Dondurma Tarifi - Sakızlı Dondurma Yapılışı - Sakızlı Dondurma Nasıl Yapılır

    Malzemeler

    * 1 litre süt
    * 1 tatlı kaşığı patates nişastası
    * 4 çay kaşığı salep
    * 1,5 su bardağı şeker
    * 2 yemek kaşığı sakız reçeli

    noimage

    Hazırlanışı

    1. Bütün kuru malzemeler karıştırılıp çelik tencereye alınır.
    2. Üzerine süt ve sakız reçeli ilave edilir.
    3. Karışım kapağı kapalı şekilde yarım saat buzdolabında bekletilir.
    4. Buzdolabında bekleyen tencere ocağa alınıp, koyulaşıncaya kadar mikserle çırpılarak kısık ateşte pişirilir.
    5. Koyulaşıp krema kıvamına gelen dondurma soğuyuncaya kadar mikserle çırpılmaya devam edilir.
    6. Tenceresi ile beraber soğuyan krema kapağı kapalı şekilde derin dondurucuya konulur.
    7. Dondurucudaki krema, yarım saatte bir çıkartılıp karıştırılır.
    8. Kıvamı oturunca, karıştırma işlemi bitirilip, bir gece dinlendirildikten sonra servis edilir.

    Notlar

    * Çelik tencerelerin tabanı daha kalın olduğundan pişirme süresi uzun olacaktır. Böylece nişasta ve salep jelleşmeye fırsat bulabilecekler. Hızlı pişirildiğinde jelleşme başlayamadan kıvam alacağı için istenilen lezzet yakalanamayabilir.
    * Tarifte bahsedilen salep saftır. Ben Kurukahveci Mehmet Efendi'den aldım. Kilosu 200TL'ydi.
    * Salep yurdumuzda da yetişen bir cins orkidenin tozlarından elde edilir. Pişirirken fark edeceksiniz küçük jeller halindedir. Erimesi epey vakit alır. O yüzden buzdolabında bekletilmesi önemlidir. Jellerin şişmeye başlaması ve sıcaklıkla eriyecek kıvama gelmesi erekir.
    * Patates nişastası yerine mısır nişastası kullanabilirsiniz. Patates nişastası daha düşük sıcaklıklarda jelleştği ve daha şeffaf bir görüntü sağladığı için soğuk tatlılar için daha uygun. Yerine bir kaç derece daha yüksek sıcaklıklarda jelleşen mısır nişsatası kullanılabilir. Şeffaflığı çok az etkilenir. Ancak sütlü tariflerde şeffaflığın pek önemi yok.
    * Sakız reçeli - mastika yerine damla sakızlı sakızlardan ya da bildiğimiz tane damla sakızlarından kullanabilirsiniz.
    * Tarifi Zeytinağacı'ndan aldım.
    * Evde yapılan dondurmaların asla hazır dondurmalar gibi olması mümkün değil. Dondurma yerken ağzımıza gelen o köpüksü tat, soğutulma aşamasında içine verilecek hava ile mümkün olabiliyor. Evlerimizde donma noktasına gelmiş sütü karıştıracak motor gücüne sahip makinalar bulunmadığı için istediğimiz kadar uğraşalım o tadı yakalamak pek mümkün değil. Yine tadı etkileyen en önemli konulardan birisi de koku. Hepimizin ortak derdi olduğuna inandığım, ne kadar sık temizlersek temizleyelim, herşeyi kapaklı kaplarda, buzdolabı poşetlerinde saklamaya çalışsak da buzdolabının kendisine has bir kokusu oluyor. İşte bu koku hava ile doldurmaya çalıştığımız dondurmamıza kendi tadını da beraberinde getiriyor. Bütün bunları haftasonu Carte D'or'un Çorlu fabrikasına yaptığımız, çocukların 'cennetteyiz galiba' dediği, çok keyifli gezide vardiya mühendisi Hakkı bey'den öğrendim. O yüzden yukarıdaki tarifi yaptığınızda, hazır dondurmalarla mukayese etmeyin. Hepsinin yeri ayrı.
#26.05.2009 20:38 0 0 0