Voyager 1 güneş sisteminin sınırında

Son güncelleme: 29.05.2005 18:50
  • 28 yıl önce uzayın derinliklerini araştırmak üzere yola çıkan NASA'nın Voyager 1 uzay aracı, bilim adamlarının yaptığı açıklamaya göre güneş sisteminin sınırına yaklaşmış durumda. Uzay araştırmalarında bir efsane haline gelen Voyager 1, plütonyum güç kaynağının tükeneceği 2020'ye kadar yoluna devam edecek. 1977 yazında yola çıkan Voyager 1 güneş sisteminin sınırına yaklaştı. Güneşten yaklaşık 15 milyar kilometre uzaklıktaki elektromanyetik fırtınaların yoğun olarak bulunduğu bu alan, güneş etkisinin kaybolduğu ve "bitiş şoku" olarak bilinen, evrensel karmaşa içindeki yıldızlar arası boşluğun başlangıcı olarak tanımlanıyor.

    Bilim adamlarının yaptığı açıklamaya göre, Voyager 1'in 80 KB'lik bilgisayar hafızasından alınan veriler, aracın bitiş şokunu atlattığını ve yıldızlar arası boşluğun başlangıcı olan "heliosheath" denilen sınıra girdiğini gösteriyor. Aracın bu alanda 10 yıl kadar daha ilerleyeceği ve zor koşullara rağmen hasar görmeyeceği düşünülüyor.

    Projede çalışan bilim adamları, NASA'nın yılda 4.2 milyon doları bulan bütçeyi kesmesinden korkuyor. Bunun nedeni olarak ise George Bush'un Ay'a ve Mars'a insan göndermek için yaptığı girişimler sonucunda NASA'nın kaynak arayışlarına girmiş olması gösteriliyor.
#29.05.2005 18:50 0 0 0