Muhabbet...

Son güncelleme: 27.08.2005 13:47
  • Hazreti Mevlana: "Benim için öyle insanlar vardır ki, Yemen'de yaşarlar ama, aslında dizimin dibindedirler... Öyleleri de vardır ki, dizimin dibindedirler ama, aslında Yemen'dedirler."

    Bütün aşıkların gözünde, sevdikleri, en ve yegâne güzeldir. Bütün güzellikler ondadır ve onundur. Hiçbir aşık, sevdiğinde hata bulamaz, aramazda. Elinden gelse bütün güzellikleri ona verir. Güzeller onu. Sadece yeryüzü değil, kâinattaki bütün güzellikler ve hüsünler o sevgilinin güzelliğinin birer yansımasıdır. Bütün şarkılar onu söyler. Size herşey onu hatırlatır. Bulutlar yağmur olur, onun ayrılığına ağlar. Hiçbir şey yoktur ki ondan bahsetmesin, onu hatırlatmasın.

    Aşıklar, sevdikleri uğruna, sadece kendilerini değil, şehirleri bile yakarlar. Yar uğruna can verilir, yoluna toprak olunur; yine de vazgeçilmez ondan. Onsuz yaşanmaz zira. Başka güzel de yoktur. Çünkü, aşkın gözü kördür. Sadece onu görür. Böylesi bir sevgilidir sevdikleri. Hem, âşıklar, haksız da değildirler; sevgi müfrittir. Sevgiler abartılıdır. Sevdiğini sonsuzuna sever insan. Başka türlü sevemez. Sevgilinin güzelliğini zamanın başlangıç ve sonuna yayar, öylece sever. Hem sonra tapar bile ona. Mecnun, Leylasız yaşayamaz. Sevmeden edemez. Güzellik gerekçesiz sevilir. Sevince bağlanır insan. Ona inanır. Yüreğini ona verir. Bir şarkıda söylendiği gibi, yüreği onda kalırsa yaşayamaz.

    Ne var ki, ağlanır sonra. Hüzünlere bölünür saatler. Zaman hoyratça çeker yüreğinizle bağlandığınız herşeyi. Zaman içinde olan herşey ama herşey yiter gider, gözyaşlarınıza bakmadan. Güneş niyetine sevilen aynalar bir anda kırılır, tuz-buz olur. Bütün emeller ansızın elemlere dönüşür.

    Böylesi bir duygudur aşk. Tekelcidir. Alabildiğine bencildir. İnsan sevdiğini sonsuzuna sever. Sonunu düşünmeksizin. Sonsuzmuşçasına. Sevdiğinin hiçbir zaman ulaşamayacağı bir paha biçer, öylece sever insan. Ve âşık sadece sevdiğini görür. Sevgisini başka yere yayamaz. Sadece bir yere odaklar. Aşkın gözü bu yüzden kördür. O hep güzeldir. Ondan öncesi ve ondan sonrası yoktur. Onsuz geçen zamanlar yaşanmamıştır.
#27.08.2005 13:47 0 0 0