1/2 kg. patlıcan
1/2 kg. parça koyun eti
1/2 kase nohut
2 adet domates
3 adet yeşil veya kırmızı biber
1 baş sarımsak
1 adet soğan
2 adet limonun suyu veya 1 yemek kaşığı nar ekşisi
1/2 çay bardağı sıvı yağ
nane - tuz
yapılışı
bir tencerede et ve nohut kaynatılır.
etler pişerken, patlıcanlar, kabuğu soyulmuş domates, biber ve sarımsağın yarısı küp küp doğranır.
doğranan sebzeler, pişmiş et ve nohutlara ilave edilir. kısık ateşte pişmeye bırakılır.
sebzeler de pişince, limon suyu ilave edilir.
sarımsakların geri kalanı iyice ezilip, ilave edilir.
son olarak bir tavada kızdırdığımız ve nane serptiğimiz, zeytinyağ yemeğin üzerine dökülür.
1 kg taze sarımsak
1/2 kg. taze soğan
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1/2 kg. orta yağlı kuşbaşı et
1 kg. yoğurt veya 5 kaşık basma yoğurt
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı zeytinyağ
Yapılışı
Bir tencerede etler kavrulur, su ve tuz ekleyerek pişirilir. başka bir tencerede 2 cm uzunluğunda doğradığımız soğan ve sarımsaklar hafifçe kavrulur. etler pişince suya soğan ve sarımsaklar ilave edilir, 1-2 dk. kaynatılır.
bir kasede zeytinyağ ve un ile iyice çırptığımız yoğurt, çorbaya azar azar karıştırarak yedirilir, 10 dk. kadar pişirilir.
püf noktası : yoğurdu, zeytinyağ ile çırpmamızın nedeni kesilmesini önlemek için...
Malzemeler:
12 adet taze dolmalık kabak
1 baş orta boy kuru soğan
100 gr. kıyma
1 baş kuru sarımsak
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 yemek kaşığı d. salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
100 gr. bulgur
1 çaybardağı sıvı yağ
1 adet limon
yeteri kadar su, tuz.
not: malzemeler 6 kişiliktir.
Hazırlanışı:
soğan ve sarımsak ince ince doğranır. kıyma, soğan, sarımsak, tuz, karabiber, kırmızı biber ve salça yarım bardak su, yarım bardak yağ ile karıştırılıp bulgur ile yoğrulur. yıkanmış ve içleri oyulmuş kabakların içine yoğrulan karışım, her kabağın yarısına kadar konur, ağızları bir dilim domates ile kapatılarak tencereye dizilir. üzerine, artan yarım bardak yağ dökülür. tencerenin genişliğine göre üstünü örtecek kadar kaynamış su ve biraz tuz ilave edilir. yemek kaynamaya başlayınca altı kısılır ve yarım saat pişirilir. kabak pişince bir yemek kaşığı ekşi ilave edilir bir taşım daha kaynatılarak, suyu süzülür. dolma servise hazırdır.
not: dolmada bulgur yerine pirinç de kullanılabilir.
Malzemeler
900 gr. orta yağlı kıyma
3 adet orta boy kuru soğan
2 adet domates
3 adet yeşil veya kırmızı biber
toz kırmızı biber
kekik
karabiber
tuz
Yapılışı
Soğan ve biberler çok küçük doğranır. Baharatlar ile birlikte kıymaya katılır, bir kahve fincanı su ile iyice yoğrulur.
fırın tepsisine bir parmak kalınlığında bastırarak yayılır. Üstüne irice doğranmış domates, biber ve halka şeklinde doğranmış soğan konur. fırında 180-190 derecede pişirilir.
Gerekli Malzemeler:
1 kg yağsız kemikli et
1 su bardağı nohut
1 çorba kaşığı domates salçası
3-4 domates
1 çay bardağı pirinç
2 çorba kaşığı nar ekşisi
tuz
Köfte İçin:
yarım kg yağsız kıyma
2 soğan
3.5 su bardağı simit
tuz, karabiber
Hazırlanışı:
köfte için; soğanları soyup kıyın. kıymaya soğan, simit, tuz ve karabiber ekleyip yoğurun. hazırladığınız köfte harcından misket büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın. köfteleri hafif tuzlu kaynar suda haşlayıp süzgece alın. pirinci yıkayıp süzün. domatesleri rendeleyip suyunu çıkarın.
kemikli eti tencereye alıp üzerine çıkacak kadar su ekleyin. nohudu ilave edip pişirin. üzerinde biriken köpükleri kevgirle alın. nohut ve et pişince pirinç, nar ekşisi, tuz, salça ve domates suyunu ekleyip 15 dakika daha pişirin. tencereyi ocaktan alın.
servis tabaklarına önce köfteleri sonra etli yahniyi paylaştırın. sıcak olarak servis yapın
Malzemeler:
500 gr. yağlı kıyma
1 yemek kaşığı d. salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
250 gr. bulgur
250 gr. firik
2 kg. acur,
2 baş kuru soğan
1 baş sarımsak
kırmızıbiber, karabiber, tuz
yeteri kadar su.
Hazırlanışı:
Acurlar yıkanır, başları kesilir, acurun acı kısmı gidene kadar oyulur (oyulurken dile değdirilerek acısına bakılır). oyulan acurların içine karabiber ve tuz karışımı sürülür. bir leğen içine bulgur, firik, et, salçalar, ince doğranmış soğan ve sarımsaklar, tuz, kırmızıbiber ve karabiber konarak biraz yoğurulur. hazırlanan bu iç, acurların içine yarısını biraz geçecek şekilde doldurulur. önceden kesilmiş acur başları ile doldurulmuş acurların ağzı kapatılarak tencereye dizilir. dolmanın yüzüne çıkacak kadar su konur. suyuna bir parça tuz atılır ve ocağa konur. kaynamaya başladığında ocak kısılır; dolma kısık ateşte pişirilir. servise sunulur.
Malzemeler:
20 gr. fıstık içi veya ceviz içi
yarım çay kaşığı tuz
yarım çay kaşığı karabiber
yarım çay kaşığı tozbiber
yarım çay bardağı pulbiber
150 gr. az yağlı kıyma
100 gr. soğan
Hamurun Içindekiler:
50 gr. simit(köftelik bulgur)
25 gr. çiğ köftelik et
yarım çay kaşığı karabiber
20 gr. haşlanmış patates
yarım çiğ yumurta
1 çay kaşığı tuz, 1 soğan
Hazırlanışı:
etın hazırlanışı: et, önce pişirme kıvamına gelinceye kadar kavrulur. soğanlar ince ince doğranıp etin üstüne eklenir. daha sonra iyice kavrulur ve baharat çeşitleri, fıstık veya ceviz katılarak kavrulmaya devam edilir. sonra ocaktan indirilip beklemeye bırakılır.
hamurun hazırlanışı: hamurun içindeki malzemelerin hepsi katılarak, içine soğan rendelenip iyice yoğurulur.
köftenın hazırlanışı: yoğurulan hamurdan yaklaşık 40 gr. kadarı (ceviz büyüklüğünde) koparılıp, avuç içinde top haline getirilir. ışaret parmağı ile oyulup hazırlanmış karışım içerisine konulur ve ağzı kapatılır. yumurta şekline gelinceye kadar yuvarlanarak, ayçiçek yağında kızartılır.
Gerekli malzemeler: 750 gr orta yağlı bir kere çekilmiş kıyma
4 orta boy patlıcan
1 soğan
15 gr sadeyağ
3 sivribiber
1 arnavutbiberi
4-5 diş sarımsak
500 gr yoğurt
4-5 dal maydanoz
tuz, kırmızıpulbiber
hazırlanışı :
patlıcanları közleyin ve kabuklarını soyup kıyın. sivribiber, arnavutbiberi ve soğanı temizleyip kıyın. maydanozu yaprak yaprak ayırıp yıkayın ve süzün.
bir tavada sadeyağı eritip kıymayı hafif sulu kalacak şekilde kavurun. soğan ve biberleri ekleyip kavurmaya devam edin. tuz ekleyip karıştırın ve tavayı ocaktan alın. sarımsakları soyup ezin. yoğurda ekleyip karıştırın. patlıcanı servis tabağına yayın. üzerine sarımsaklı yoğurdu döküp kıymayı ilave edin. kırmızı pulbiber serpin. maydanoz yaprakları ile süsleyip servis yapın.
Gerekli malzemeler:
400 gr baklavalık un
aldığı kadar su
4 parça sahan kaymağı
kızartmak için sıvıyağ
tuz
şurup için:
2 su bardağı tozşeker
1 su bardağı su
üzeri için:
1 çay bardağı çekilmiş antepfıstığı
hazırlanışı :
şeker ve suyu bir kapta kaynatıp soğumaya bırakın. unu hamur yoğurma kabına alın. aldığı kadar su ve tuz ekleyip kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. hamurdan cevizden biraz daha büyük 8 parça koparıp sıvıyağla yağlayın. hamurları bir tepsiye aralıklı olarak dizip üzerini streç folyoyla kapatın. yaklaşık 2 saat dinlendirin.
tezgâhı unlayıp hamurları merdane ile biraz açın. hamurun bir ucundan tutup havada başınızın üzerinden çevirerek tezgâhın üzerine vurup açın. hamurun ortasına bir parça kaymak yerleştirip zarf şeklinde kapatın. kızgın yağda iki taraflı kızartıp soğuk şerbete ilave edin. malzeme bitinceye kadar işleme devam edin. katmerleri servis tabaklarına alın. üzerlerine antepfıstığı serperek ılık olarak servis yapın.
Yapılışı : Tanelerine ayrılan üzümler curunda yıkanır, ezilir, süzülür, kaynatılır ve şerbet haline getirilir. Elde edilen şerbetin bir kısmı ayrılır, bir kısmı da sucuğun yumuşak ve tatlı olması için kaynatılır. Soğuk şerbetle nişasta karştırılarak yoğrulduktan sonra karışıma azar sıcak şerbet eklenir. Bu arada kaynamakta olan şerbetin altındaki ateş alınır ve karışım tahtadan yapılmış küçük kürekle sürekli karıştırılır. Daha önceden aralıklarla iplere dizilmiş olan cevizler (ceviz içleri ıslatıldıktan sonra bir gün bekletilir. Sonra iğne ile ipe dizilir ve en az bir hafta açık havada kurutulur) bu karışırıma (hapısa) batırılarak, yüksekçe bir yere asılır ve güneşte kurutulur. Kuruyan ceviz sucuklar bez torbalarda saklanır.
Malzemesi: Şirelik üzüm, yeteri kadar havara taşı yani beyaz toprak
Yapılışı: Tanelere ayrılan üzüm curunda (havuz) iyice yıkanır. Üzerine üzüm suyunun durulması için havari taşı (bu oran genellikle 1/4 olup, yani üzümün dörtte biri kadar havara taşı) serpilir. Ayakları temiz olan kişiler curunda üzümü iyice ezdikten sonra, curun borusundan (söbek) akan üzüm suları yaygın kapta (leğen, teşne) toplanır ve iyice kaynatılarak pişirilir. Kaynama anında oluşan köpükler alındıktan sonra tortuların dibe çökmesi için bekletilir. Durulan şerbet tekrar teşnelere süzülerek boşaltılır. Kalan tortulu kısım bez torbalara boşaltılarak yüksekçe bir yere asılır ve süzülen şerbet ayrı bir kapta toplanır. Biriken şerbetler güneşte karıştırılarak koyulaştırılır. Bu biçimde istenen koyuluk elde edilince, tekrar süzülür (tülbet bezden geçirilir) ve kavanozlara konur.
Malzemesi: 1 kg tel kadayıf, 1/2 kg tuzsuz peynir, 1 kg toz şeker, 1/4 kg sadeyağ, 1 kaşık limon suyu yeteri kadar su, üzüm pekmezi ve tarçın.
Yapılışı : Şeker yeteri kadar su ve limon suyu kaynatıldıktan sonra ve soğumaya bırakılır. Kadayıflar bıçakla kıyılır ve sadeyağla yağlanır. Tepsi de, sadeyağ ile pekmez karışımı ile yağlanır. Yağlanan kadayıfın yarısı iyice bastınlarak, sıkıştırılarak tepsiye döşenir ve üzerine doğranmış peynirler serildikten sonra kalan kadayıf sıkıştırıularak serilir. Kısık ateşte altlı üstlü yani çevirerek ( alt üst ederek) pembeleşinceye kadar pişirilir. Ateşken alınan künefe dilimlenir. Kare biçimindeki sıcak künefe dilimlerinin üzerine soğuk şurup ve tarçın dökülür.
Malzemesi : 1 su bardağı un, 1/2 çay bardağı zeytinyağı, 1/2 su bardağı pekmez 1 su bardağı su, bir avuç ceviziçi.
Yapılışı : Un tavada ısıtılan zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur. . Tencerede de pekmez ile su eritilerek, kaynatıldıktan sonra kavrulmuş un eklenir ve karıştırılarak pişirilir.
Karışım katılınca, koyulaşınca tabaklara alınıp, üzerine ceviz içi serpilir.
Malzemesi: 1 su bardağı nişasta, 8-10 su bardağı süt, yeteri kadar gül suyu, 1 su bardağı su,
Yapılışı: Süt ve nişasta tencerede karıştırılarak eritildikten sonra kısık ateşte yine karıştırılarak koyulaşıncaya dek pişirilir. Ateşten alınan karışım tepsiye yayılır. Daha sonra küçük küçük doğranan bu hamurun üzerine; su, toz şeker, gül suyu karışımı dökülür.
Malzemesi: 1 su bardağı zeytinyağı, 1 su bardağı toz şeker, yeteri kadar kabartma tozu, 2 çorba kaşıpı dövülmüş ananas (mayana), 1 çay kaşığı çörek otu, 1 çay bardağı susam, 1 çay bardağı ılık süt ve alabildiği kadar un.
Yapılışı : Süt ve şeker tencerede karıştırılarak eritilir. Üzerine un, yağ, anason, çörek otu, susam ve kabartma tozu katılarak yoğrulur ve kulak memesi kıvamında hamur elde edilir. Hamurdan alınan küçük parçalar simit biçiminde yağlanmış tepsiye dizilir ve pembeleşinceye dek pişirilir.
Malzemesi: 1 su bardağı irmik, 2 su bardağı toz şeker, 3 su bardağı su 4 çorba kaşığı sadeyağ, 1/4 kg tuzsuz peynir (taze peynir olması yeğlenir), 1 tatlı kaşığı tarçın
Yapılışı : Tencerede irmik ile yağ sararıncaya kadar kavrulduktan sonra üzerine şeker ve su eklenir, karıştırılarak koyulaşıncaya dek pişirilir. Ateşte almaya yakın peynirler doğranarak eklenir ve helve tekrar karıştırtlır. Üzerine tarçın serpilir.
Malzemesi : 2 kg un, 1, 5 kg irmik, ceviz büyüklüğünde maya, şerbet için 2 kg şeker ve 2 kg sıvı yağ, 2 İt su, özel yapılmış kalın huni biçimindeki döküm aleti.
Yapılışı: Ceviz büyüklüğündeki maya 2 İt ılık su ile karıştırılır. Üzerine 1, 5 kg irmiği koyduktan sonra hamur kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. Bu hamur üzerine 2kg un aktarılıp beraber yoğrulur. Mayalanması için bekletilir (15-20 dakika) . Daha sonra kalın huni biçimindeki bir aletle şekil verilerek kızgın yağ üzerine döküm yapılır. Koyu pembe rengini alınca yağdan çıkartılarak ılık şeker şerbetine batırılır. Daha sonra çıkartılıp sıcak servis yapılır.
Malzemesi : 500 gr. üzüm bastığı, iki su bardağı un, bir yumurta ya da bir kaşık kabartma tozu, iki su bardağı zeytinyağı, bir çay kaşığu tarçın.
Yapılışı: Un, yumurta, kabartma tozu karıştınlarak bulamaç yapılır. Kare şeklinde avuç içi kadar kesilen üzüm bastıkları, hazırlanan bulamaç hamuruna batırılarak, kızgın zeytinyağında kızartılır. Servis tabağına alınarak, üzerine çekilmiş ceviz içi veya yeşil fıstık serpilir. Arzuya göre tarçın serpilerek servis yapılır.
Malzeme : 2 kg. un, lkg. irmik, 1/2 kg. şeker, 1/2 kg. pudra şekeri, yeteri kadar ceviz içi, lkg. zeytinyağı (diğer bitkisel yağlar kullanılmaz), bir kahve kaşığı karbonat, yeterince hazırlanmış gerebiç baharatı (tarçın, karanfil, zencefil, hindistan cevizi, mahlep)
Yapılışı: Un ve irmik karıştırılır. Bu karışıma az tuz ve iyice dövülmüş mahlep ve karbonat katılır. Zeytinyağı tavlanarak, bunların üzerine soğuduktan sonra dökülür. İyice yoğrulur ve bir tarafta toplanır.
İçinin Hazırlanması: Ceviz içi çok ufak doğranır. Dövülmüş gerebiç baharatı ve şeker karıştırılır. Hazırlanan hamurdan içli köfte sıkımlarından daha küçük sıkımlar oluşturulur ve el yar- dimi ile içli köftede olduğu gibi bu sıkımlar oyulur. Oyulan sıkımların her birinin içersine hazırlanan içten yarım çorba kaşığı kadar konur. Ağzı kapatılır ve gerebiç kalıbına konarak şekil verilir. Kalıba vurulmuş gerebiçler tepsilere tek sıralı diziler halinde sıralanır. Gerebiçlerin tepsiye yapışmaması için tepsi yağlanır. Çarşı fırınında pişirilir. Pişen gerebiçlerin üzerine pudra şekeri serpilir. Kilis de Ramazan Bayramının simgesi gerebiçtir. Her Kilis evinde bayram öncesi yapılır ve bayramda gelen misafirlere ikram edilir.