Hamilelik - Kedi Beslemek ve Toksoplazma

Son güncelleme: 11.09.2009 20:24
  • "Kedinin tüyünü yutuyormuşuz, o tüyler içerde bebek doğurmanızı engellemek için örgütleniyorlarmış ve kısırlığa yol açıyormuş." Bu cümlenin bir versiyonunu duymayan var mı acaba aramızda? Sizin ve kedinizin bu efsane ve yanlış bilgilerin kurbanı olmamanız için pek çok kaynaktan yaptığım araştırmalar ve doktorumdan aldığım bilgileri paylaşmak istiyorum. Yazarken kaynaklardaki ayrıntılı biyolojik terimlere yer vermeyeceğim ki kolay anlaşılabilsin. Okuyanların içinde sadece Ayşe Teyze söylerse buna inanacak kişiler olduğunu da biliyorum ama yine de yazacağım :)
    Hamileyken kedi beslenebilir

    Ana fikir ile başlayım : Konunun tüy yutma ile ilgisi yok. Toksoplazma diye bir bakteri var. Hamilelik döneminde bu bakteriyi almamanız gerekir. Bu bakteriyi kedilerden, sucuktan, hamburgerden vs. alabilirsiniz! Ama toksoplazma hakkında doğru bilgiyi edinerek riskleri ortadan kaldırmak için neler yapabileceğinizi de öğrenebilirsiniz.

    Ciddi doğum kusurlarına yol açabilen toksoplazmayı anne adayı hamilelik döneminde alırsa, bunu henüz doğmamış olan bebeğine bulaştırabilir. Düşüklere ve doğuştan gelen sakatlıklara sebep olabilen bu durum kedi sahiplerinde korkuya sebep oluyor. Bu nedenle birçok anne adayı toksoplazma riskini azaltmak için kedi beslemeyi bırakıyor.

    Oysa toksoplazma az görülen ve kolay korunulabilen bir hastalıktır. Kediler toksoplazmayı bozuk ya da çiğ et, kuş veya fare yiyerek kaparlar. Kediler bu bakteriyi dışkılarıyla yayabilen tek hayvan türüdür; diğer hayvanlarsa toksoplazmayı ancak etleri uygun bir şekilde pişirilmeden yenirse bulaştırırlar. Yani aslında sanılanın aksine bu bakteriyi kedilerden alma ihtimalimiz yediğimiz etlerle alma ihtimalimizden daha düşük. Kulaktan dolma bilgilerin aksine kedi beslemek toksoplazma riskini önemli derecede arttırmıyor.

    Bu bakterinin adı aslında toksoplazma gondii (toxoplasmosis gondii; T.Gondii olarak kısaltacağım.) T.Gondii'nin ne olduğunu anladığınızda ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini bildiğinizde hamileyken kedilerden çekinecek birşeyiniz olmadığını göreceksiniz.

    T. Gondii bütün memelilere bulaşabilen bir organizmadır. Kedi, T. Gondii'nin eşeyli ve eşeysiz üremesine destek veren tek hayvandır. Bu nedenle de bu organizmanın yaşam döngüsünde kritik bir rol oynar.

    Kedi T. Gondii taşıyan bir dokuyu sindirirse bu bakteriyi kapmış olur. Bulaşıcı olan bu bakteri kediye bulaştıktan yaklaşık iki hafta sonra oluşur. Toksoplazmayı bir kere kapan kedi buna karşı bağışıklık kazanır ve nadiren bu bakteriyi yeniden alır. (Bu durum insanlar için de böyledir.) Bu nedenle kedi sadece T. Gondii'ye ilk maruz kaldığı sırada potansiyel hastalıklı bakteriyi salgılar. Buna ek olarak bu bakterilerin bulaşıcı hale gelmeleri de 1 ile 5 gün arasında bir kuluçka dönemi gerektirir.

    Toksoplazma insanlara 3 yolla bulaşabilir. Bunlardan birincisi ve en çok rastlananı T.Gondii içeren çiğ veya az pişmiş etlerin tüketilmesidir. (Yazının başında bahsettiğim sucuk veya hamburger seçeneği) İkinci yol olan toksoplazmanın doğrudan yutularak bulaşmasına ise az rastlanılmaktadır ve bunun kedi temasıyla olması ise pek mümkün değildir. Plasenta yoluyla bulaşma ise anne adayının ilk bakteriyi hamilelik döneminde almasıyla gerçekleşir.
    Toksoplazmanın Kedilerden Direk Bulaşması Neden Mümkün Değildir?

    Kedilerin toksoplazmayı sahiplerine direk olarak bulaştıramamalarının birçok nedeni vardır.
    Dışarıda avlanan kedi

    İlk olarak, bütün kedilerde değil sadece T.Gondii taşıyan bir dokuyu yutan kedilerde bu bakteri vardır. Dolayısıyla bu risk dışarıda avlanan ve çiğ fare veya diğer kemirgenleri yiyen veya sahibi tarafından çiğ et ile beslenen kedilerde olabilmektedir. Kediniz evden çıkmıyorsa ve hazır mama ile besliyorsanız zaten T.Gondii'yi alabileceği durumlara da maruz kalmıyor demektir. Bu da riski ortadan kaldırır. Ayrıca kedi sadece T.Gondii'ye ilk maruz kaldığında bu bakteriyi salgılar ve bunu sadece 2 hafta süreyle yapar. Dışarıda avlanan kediler buna genellikle henüz yavru kediyken maruz kalırlar ve yaşlandıkça bakteriyi yayma ihtimalleri çok azalır. Bu nedenle sadece ihtimallere dayanarak, toksoplazma salgılayan bir kedi ile direk temas kurmanın çok nadir gerçekleşebileceğini söyleyebiliriz.

    İkinci olarak, bu bakteriler hemen bulaşıcı hale gelmezler. Bulaşıcı hale gelmek için 1 ile 5 gün arasında bir kuluçla dönemine ihtiyaçları vardır. Yani kediniz tuvaletini yaptıktan en az 24 saat sonra dışkısıyla temas etmeniz sakıncalı hale geliyor. Bu nedenle eğer kedinizin tuvaletini her gün değiştirirseniz bulaşıcı bakterilere maruz kalma ihtimaliniz ortadan kalkacaktır

    Son olarak, bu bakteriler yutularak bulaşabilecek hale geldikten sonra, kedi sahibinin kedi tuvaletindeki bakterili dışkıya temas etmesi ve ellerini yeteri kadar yıkayıp temizlemeden ağzına götürmesi gerekir
#11.09.2009 20:24 0 0 0