Nano teknoloji bora değer kattı

Son güncelleme: 25.10.2005 21:50
  • > Büyük projeler var
    Kobitek Başkanı Mustafa Tanyeri, ham bordan nano teknoloji yöntemi ile elde edilen tozlardan ara ve nihai ürün yapımı konusunda büyük projeleri olduğunu belirterek bunlardan ilkinin ise bir motor koruyucu katkısı olduğunu söyledi.

    İSTANBUL- Türkiyede kamuoyunu uzun bir süredir meşgul eden ve hatta ülkeyi kurtarabilecek bir zenginlik olarak ifade edilen bor, son dönemin flaş gelişmesi nano teknoloji (moleküler üretim) ile buluştu. Nano Teknoloji Bor Ürünleri A.Ş. (NNT) firması yaptığı çalışmalar sonucunda nano teknolojiyi kullanarak, bor katkılı ilk motor koruyucusu olan Bor Powerı üretti. NNT firmasının nano teknolojiyi kullanarak geliştirdiği yeni ürünle, cevher halinde tonu 145 dolara satılan bordan üretilen ürünlerin değeri 15 milyon dolara kadar ulaşabiliyor. NNTye destek veren KOBİ Kalkınma Ajansı Başkanı Mustafa Tanyeri, Bor Power, motorla kimyasal etkileşime girmiyor, tamamen fiziksel olarak etkileşiyor. Performansı artırıyor, yağın ömrünü uzatıyor ve yakıtta tasarruf sağlıyor. Ürünün lansmanını ise yakında yapacağız şeklinde konuştu.

    22 proje geliştirildi
    NNTye destek veren ve tanıtımını yapan KOBİ Kalkınma Ajansı (Kobika) Genel Müdürü Mustafa Tanyeri, şirketin bu alanda çok büyük projeleri olduğunu söyledi. Şirketin bor madeninin nano teknoloji ile işlenmesi halinde üretilebilecek yeni materyallerle yoğunlaştığını ifade ederek şunları söyledi: Şu anda 6 bilim adamından oluşan bir ekip var. Bir çok nano bor materyali üretimi başarıldı. Ulusal Bor Enstitüsü ile teknik iş birliği yapılıyor. Uşakta 120 bin metre karelik bir alanda ve Kırklarelinde yatırım yapılıyor. Şu anda bu konuda 22 proje geliştirildi. Tonu 145 dolara ihraç edilen ham bordan, bu projelerle ürettiğimiz ürünlerin ara mamullerini ürettik. Bazı ara mamullerin fiyatı 15 milyon doları buluyor  şeklinde konuştu. Musafa Tanyeri, üzerinde durulan projeler hakkında bilgi verirken, İlk konu metal bor kompozitler. Bunlar özellikle 15 milyar dolarlık silah sanayiinde kullanılmaktadır. Bu ürünler uzay araçlarında, uçaklarda, personel zırhlarında kullanılabilmektedir. Diğer proje de polimerlerin çelik yerine ikame
    edilebilmesi için materyaller üretilmesidir şeklinde konuştu.


    > Türkiye borda rafineye yönelmeli
    Türkiyenin bor açısından oldukça zengin olduğunu söyleyen Mustafa Tanyeri, dünyanın bilinen rezervlerinin yüzde 70inin kendilerine göre ise yüzde 90ının ülkemizde olduğunu belirtti. Mustafa Tanyeri, borun sanayide 420 ayrı alanda kullanıldığını vurgulayarak şunları söyledi: Bor sanayinin yanı sıra stratejik ve askeri alanlarda da kullanılmaktadır. Türkiye bu zenginliğinden yeteri kadar istifade edemiyor. Çünkü bundan tam istifade ancak ham madde olarak ihraç yerine bu ürünün rafine edilerek satılmasından geçiyor. Bu ürünü işleyerek satmanın kazancı daha yüksek olacaktır. Türkiyede bor konusu tekeldir ve Eti Holding tarafından devlet adına yürütülüyor. Burada alınan bazı yanlış kararlarla bor istenen gelişmeyi gösteremiyor.

    ABD bizden ucuza alıyor
    Kobitek Başkanı Mustafa Tanyeri, Amerikanın bazı bor kaynaklarını stratejik bir kararla kapattığını ifade ederek, Amerika Türkiyeden sonra yüzde 10la ikinci büyük rezerve sahip. Amerika bunu kapatıp bizden ucuza alıyor. Bu kaynakları ilerde hidrojen enerjisine geçişle birlikte kullanmayı planlıyor. Hidrojeni en iyi taşıyan element bordur dedi. Nanotoknoloji konusunda Türkiyenin bir alt yapıya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Tanyeri  bununla ilgili bir vakıf kurulması yerinde olacaktır. Bunun için toplam 15-20 milyon dolarlık maliyete ihtiyaç vardır. Vakıf hem sanayi kuruluşlarına hizmet verebilir. Sanayi, hükümet ve üniversiteler iş birliği yapabilirler.dedi.
#14.10.2005 12:13 0 0 0
  • paylasımlarınız için tesekkurler
#19.10.2005 20:39 0 0 0
  • eline saglık kardes
#25.10.2005 21:50 0 0 0