Otomobilde BeBek Güvenliği

Son güncelleme: 23.05.2011 08:48
  • Otomobilde Çocuk Güvenliği
    Sevdiğiniz ve değer verdiğiniz her şey doğal olarak en iyi şekilde korunmayı hak eder. Tabii ki çocuğunuza en fazla özeni gösterdiğinizi söylemeye gerek yok. Bu, trafiğin taşıdığı tüm risklere bağlı olarak özellikle otomobil kullanırken de geçerli olmalıdır.

    Çocuk oto güvenlik koltuğu neden gerekli?


    Bebeğinizin arabayla yaptığı yolculuklarda rahat ve güven içinde olduğundan emin olmak istiyorsunuz değil mi? Birer anne baba olarak onun için endişelendiğiniz zamanlar oluyor. Özellikle büyük bir şehirde yaşıyorsanız... Her an için tehlike sinyalleri veren trafikte insan ne yapacağını şaşırıyor. Bir de minicik bir bebeğe sahip çıkmak kolay değil, elbette. Diyelim ki arabayı eşiniz kullanıyor ve siz bebeğinizi kucağınıza alarak korumayı düşünüyorsunuz. Sakın ola ki böyle bir hataya düşmeyin. Istatistikler ve çarpışma testleri bu yöntemin hiç güvenli olmadığını gösteriyor. Bebeğiniz ani frenlerde oluşan basınç etkisi ile tutabilmeniz imkansız olduğundan kollarınızın arasından uçuyor ve otomobilin camına yada torpidoya çarpıyor. Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) istatistiklerine göre doğumdan itibaren çocuk oto güvenlik koltuğu kullanımı yasal zorunluluk olan gelişmiş ülkelerde trafik kazalarında çocuk ölüm oranı %3 civarındayken, yasal zorunluluk olmayan ülkemizde ise kucakta taşınması, oto güvenlik koltuğu kullanılmaması veya doğru yerde oturtulmaması gibi nedenlerle %46 olması bize çocuk oto güvenlik koltuklarının çocuklarımızın can güvenliği açısından ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. O halde bebeklerin can güvenliği için özel olarak hazırlanan oto güvenlik koltuklarını kesinlikle kullanmak gerekiyor.

    Çocuk oto güvenlik koltuğunun önemi

    Çocuk oto güvenlik koltuğu kullanmadığınızda olabilecekleri biliyor musunuz?

    Küçük çocukların sürüş istikametinde oturması durumunda, araba ani bir fren yaptığında ya da önden bir darbe aldığında; ense kökü ve omuriliğe büyük bir yük biniyor. Bebekler, başları vücutlarına göre daha büyük olduğundan ve kemik ile kas yapıları yeterince gelişmediği için ciddi yaralanmalara maruz kalıyorlar. Zaten bu nedenle bebekler için olan oto güvenlik koltuğunun otomobilin yolcu koltuğuna sürüş istikametinin tersine monte edilmesi gerekiyor. Bu arada önemli bir noktayı hatırlatmakta yarar var. Arabanızın yolcu koltuğu tarafında airbag (hava yastığı) varsa kesinlikle çocuk oto güvenlik koltuğunu buraya monte etmeyin. Kaza anında hava yastığının devreye girmesi ile ciddi yaralanmalar ortaya çıkıyor.

    Ben arabayı zaten çok hızlı sürmüyorum, bu nedenle bebeğimi kucağımda taşır ve korurum demek de yanlış bir yaklaşım. Kaza anında en büyük risk, aracın dışına fırlamak veya aracın içinde kontrolsüz savrulmaktır. Avrupa'daki kalite kontrol kurumları gerçek bebek ağırlığı ve boyutlarındaki bebek maketlerle çarpışma testleri yapıyor. Bu testlerin sonucunda 48 km. hızla giden bir araçta bulunan, 7 kg. ağırlığında bir bebeğin önden çarpışma sırasında aynı hızla camdan fırladığı görülüyor. Aynı şekilde, yapılan testlerde; bir yetişkinin kucağında seyahat eden bir bebeğin, 48 km hızla giden otomobilde çarpışmaya maruz kaldığında, 2,5 tonluk bir basınca maruz kaldığı tespit ediliyor.
#31.10.2005 00:24 0 0 0
  • saolasin babym bu onemli bilgilerin icin
#31.10.2005 16:17 0 0 0
  • paylasim icin tskrler...Çocuk oto güvenlik koltuğunu alirken de iyi arastirilmasindan yanayim, cünkü mlsf bazi güvenlik koltuklari gerekli güveni saglayamayabiliyor
#01.11.2005 22:58 0 0 0
  • evet bencede cocugun otomobilde güvenligi cok önemli tesekkürler babycimmmm...
#01.11.2005 23:08 0 0 0
  • evet anne ve babalar dikkat etmelilier
    verdigin bilgiler için teşekkürler
#06.11.2005 17:32 0 0 0
  • Cok önemli bir konu sagolasin baby girlcim ama malesef bu konu bizim ülkemizde pek dikkate alinmiyor ...
    Yurtdisinda bir cocugu koltuugu olmadan arabaya oturtmanin cok büyük cezasi var ama türkiyede malesef daha cok geriyiz bu kopnularda
#13.11.2005 10:55 0 0 0
  • evet.bencede çok goğru.verdiğin bilgiler için sağol.ödevimi çok kolay yaptım.
#20.04.2010 16:23 0 0 0
  • saol baby gırl çok işime yaradı teşekkürler
#23.05.2011 08:48 0 0 0