Kışın Yenen Yazlık Sebzeler...

Son güncelleme: 14.11.2009 14:18
  • Yazlık sebzelerin kışın tüketilmesinde sağlık riski ne kadar yüksek?


    Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gezgin ilaç ve hormon denetimlerinin artması nedeniyle domates salatalık biber patlıcan gibi yazlık sebzelerin kışın tüketilmesinde sağlık riskinin giderek azaldığını söyledi.

    Gezgin yaptığı açıklamada Türkiye'nin tarımsal faaliyetlerini AB kriterlerine uydurmak için başlatılan girişimlerin hayata geçirilmesinde önemli mesafe alındığını belirtti.

    Çiftçilere bitkilerde kullandıkları ilaçları ziraat mühendisleri tarafından yazılacak reçeteyle alma zorunluluğunun getirilmesinin sağlıklı bitki yetiştiriciliği için önemli bir adım olduğunu dile getiren Gezgin böylece belli standardın altında ilaç kullanımının önlenmeye başlandığını vurguladı.

    İhracata yönelik sebze ve meyve üretiminin teşvik edilmesi nedeniyle ürünlerin üretimden tüketim aşamasına kadar sıkı şekilde denetlenmeye başladığını ifade eden Gezgin şöyle konuştu:

    "İlaç ve hormon denetimlerinin artması nedeniyle domates salatalık biber patlıcan gibi yazlık sebzelerin kışın tüketilmesinde sağlık riski giderek azalıyor. Artık güvenilir yerlerde satılan nerede ve kim tarafından üretildiği belli olan yazlık sebzeleri güvenle tüketebiliriz. Çünkü yeni yeni bazı firmalar ürünle ilgili üretim bilgilerini ambalajların üzerine yazmaktadır. Eskiden kışın aldığımız domateslerin çoğunda çekirdek bulunmazdı. Bu kış yediğimiz domateslerin büyük bölümünde artık çekirdek var. Bu durum artık çiftçilerimizin bilinçli tarım yaptığını hormon ve ilaç kullanımını kurallara uygun şekilde yaptığını gösteriyor.


    alıntı
#14.11.2009 14:18 0 0 0