5 kez kırmızıda geçen ehliyeti kaptıracak !

Son güncelleme: 21.11.2022 13:03
  • Yeni Trafik Kanunu ile 5 kez kırmızı ışıkta geçenin ehliyetine el konulacak !

    1. İçişleri Komisyonu'nda kabul edilerek TBMM Genel Kurulu'na sunulan Trafik Kanunu'nda AB uyum yasaları çerçevesinde birçok yenilik getirildi. Önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi beklenen taslakta şu değişikliklere yer verildi:

    Ehliyetlere AB makyajı:
    Sürücü belgeleri, Avrupa Birliği ülkelerindeki düzenlemelere göre yeniden tasarlanacak. Yeni sürücü belgesi alanlar için 2 yıllık stajyerlik süresi getirilirken, mezuniyet şartı olarak da ilköğretim okulu bitirme zorunluluğu gelecek.

    Kırmızı ışıkta geçene alkollü muamelesi:
    Kırmızı ışık ihlali yapan sürücülere, alkollü araç kullanan sürücülere kesilen cezanın aynısı uygulanacak. Bir yıl içinde 5 kez kırmızı ışık kuralını ihlal eden sürücünün ehliyetine bir yıl süreyle el konulacak. Bir yıllık sürenin ardından, sürücü psikiyatri uzmanının muayenesinden geçirilecek.


    Park yerlerinde yetkisiz ücret alanlara ilk defasında para cezasıyla birlikte 3 aydan 6 aya kadar hapis cezası uygulanacak. Ancak ikinci defa, 1-2 yıl hapis verilecek.

    Mecburi trafik eğitimi:
    Milli Eğitim Bakanlığı'nca ders programlarına zorunlu uygulamalı trafik dersi ve ilk yardım dersi konulacak. TV kanallarının kanuni olarak yayınlamak zorunda olduğu kültür-eğitim programlarının saati de 18.00-22.00 arasına alınacak.

    Kazalara sigorta bakacak

    Maddi hasarlı kazalara artık polisler bakmayacak. Maddi hasarla sonuçlanan trafik kazalarının tespiti ve kusur değerlendirme işlemleri, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği veya yetki vereceği gerçek veya tüzel kişiler tarafından yerine getirilecek. Trafik cezalarını da belediyeler kesebilecek. Belediye trafik görevlileri, trafik suç ve ceza tutanağı düzenleyebilecek ve tahsilat yapabilecek.

    2. Dizilere, kahvelere sigara yasağı geliyor

    Mevcut yasayla 10 yılda sadece 49 kişinin ceza yediği ortaya çıkınca, Sağlık Komisyonu Başkanı AKP'li Erdöl, çok sayıda AKP ve CHP'li milletvekilleri ve sigara karşıtı örgütlerle birlikte bir yasa teklifi hazırladı. Ocak ayına kadar çıkarılması amaçlanan yasa, sigara içilen alanları daraltıyor:

    Kapalı alana duman giremez:
    Kültür hizmeti veren yerler, kapalı spor salonları, kamu hizmeti gören nakil araçları, taksiler, bekleme salonları, fuar, alışveriş merkezleri, düğün salonları, internet kafeler, kahvehaneler, resmi ya da özel iş yerlerinde sigara içilmesi yasaklanıyor.

    Çocuklara satana 5 milyar ceza:
    18 yaşından küçüklere sigara satanlar 5 milyar lira ceza ödeyecek.

    İzmarit atan yandı:
    Sigara izma ritini yerlere atanlara 50 milyon lira para cezası verilecek.

    Polis ve zabıtaya yasak:
    Asker, polis, özel ve resmi kolluk kuvvetleri ve zabıtalar üniformaları üzerindeyken halka açık yerlerde sigara içemeyecek

    Dizilerde içilmeycek:
    TV'de yayınlanan her türlü programda, filmde, dizilerde ve müzik küplerinde rol gereği de olsa tütün ve tütün ürünleri yasak olacak.

    Paketler Avrupa'daki gibi:
    Türkiye'de üretilen veya ithal edilen tütün ve tütün ürünleri paketlerinin her 2 yüzüne de toplam alanın yüzde 40'ından az olmamak üzere, "Sigara sağlığa zararlıdır, sigara öldürür" gibi uyarılar koyulacak.

#08.11.2005 09:15 1 0 0
  • sen ne diyosun kurt ya renk körüysek ne yapalım...
#08.11.2005 10:16 0 0 0
  • adamlar polısın gozu onunde gecıor bu nasıl olcak
#09.11.2005 10:47 0 0 0
  • Kırmızıda geçene verecen en agır cezayı..
#09.11.2005 12:24 0 0 0
  • adamına gore ceza werıorlar
#09.11.2005 15:20 0 0 0
  • eyvaaahhh psikiyatriler yasadi desene
    SIKI trafik yasalari geldi ve geliyorda ama bazilari cok abartili bazilarida gerekli.Örnegin abartili olan,cok genis ve kesinlikle karsidan karisiya gecme olayi olmayan bir yerde 20kmh fazla hiz yaptigimizda 186 ytl ceza ödemek zorunda kaldik .Polislerle konusurken hatali sollayanlari gösterip,bunlara neden ceza kesmiyorsunuz dedigimde malesef mantikli bir cevap alamadim.Bana olan ,Almanyadaki mantiksiz ve bilgisiz trafik sorusu oldu.
    Almanyada 1 kere kirmizi isiktan gectiginde direk ehliyet gidiyor.Arabaya carpip kactiginda ehliyet gidiyor .30 kmh hiz yaptiginda ehliyet gidiyor.Hic bir sekilde rüsvet taklif etme sansin yok.Türkiyede ilk basta rüsvet olayini tam olarak agir ceza veripte kaldirmak gerek.Tabiiki bunu ilk basta polislerde uygulamak iyi bir sonuc verecegi kesin.
#10.11.2005 17:33 0 0 0

  • Emeklerine saglik arkadasim
    Bir yerden baslamak iydir elbettete ama yasayi yapanlar ve uygulayanlara da bu kurallara uyacakmi ; ya da onlar icinde bu kurallar gecerlimi, yoksa gücü gücü yetene misali cani yanan yine gariban vatandas mi olacak yine.
#11.11.2005 20:52 0 0 0
  • Eskiden trafik gece basmazdan yolda far ve stop lambalarının kontrolünü yapar,sollama yasağı olan yerlerde hatalı sollamaları takip ederdi.Şimdi maalesef trafik polislerinin yada devletin trafik namına radardan başka bişey yaptığı yok.Kİ bana göre radar uygulaması hiçde iyi niyetli uygulama değil.Tamamen devletin para ihtiyacını karşılamaya yönelik.
    Her neyse yeni trafik kanunu çıkartmak kolay.Uygulama zor.Hele Türkiye'de imkansız.

    Bence tüm trafik sorunlarıda bana göre aile terbiyesine dayalı.Bence bir insan ailesinin aynasıdır.

    Kırmızı ışıkla ilgili uygulama güzel ama eksik.Bana göre 5 değil bu 3 olmalı.
#29.11.2005 02:14 0 0 0
  • Aşırı cezalara da karşıyım.Bu seferde cezalar çorba parası oluyor..
#29.11.2005 14:52 0 0 0
  • ya yapma yaw nerde iccez simdi biz cigarayi
#02.12.2005 00:34 0 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Emeğine Sağlık
#21.11.2022 13:03 0 0 0