Anadolu'da içki tartışması..

Son güncelleme: 06.11.2022 17:53
  • YEREL Yönetimler Yasasında yapılan değişiklikle temmuz ayından itibaren içki ruhsatı verme yetkisini ele geçiren belediyelerin, ruhsat iptali ve eğlence vergisi artırımı yoluna gitmesi tepkilere neden oldu. Buna bazı yerlerde içkili lokanta ve barları kentlerin dışındaki alanlarda toplama girişimi eklenince, AKPli belediye başkanlarının yaygın biçimde içki içilmesini ve satılmasını kısıtlama kampanyası sürdürdüğü görünümü ortaya çıktı.
    noimage
    İçki karşıtlığı öğretmenevlerine de sıçradı. Birçok öğretmenevinde içki yasağı uygulaması başlatıldı.
    AKP'Lİ BAŞKANLARIN İCRAATLARI



    Bar veya içkili lokantaya ruhsat yok


    Eğlence vergisine fahiş zam yapılıyor


    Bayilerin ruhsatları iptal ediliyor


    İçkili yerler şehir dışına taşınıyor


    Yeni ruhsat için güçlük çıkarılıyor
    DHA ARAŞTIRDI

    Doğan Haber Ajansı muhabirleri yurt genelinde belediyelerin alkol satışı ve içkili yerlerle ilgili uygulamalarını araştırdı. AKPli belediye başkanlarının görev yaptığı yerler dışındaki yerleşim merkezlerinde eski uygulama devam ederken, bazı yerlerde AKPli başkanlar, alkol kullanımı ve satılmasını kısıtlayıcı uygulama başlattı. Bunların başında, belediyelere ait sosyal tesislerdeki içki satışı yasakları yer aldı. Buralarda işletmecilerle yapılan sözleşmelere İçki satılamaz maddesi konuldu.

    Yeni ruhsat vermiyorlar

    AKPli başkanlar yeni yasa çıktıktan sonra genelde içkili lokanta ve bar açma taleplerini karşılamamaya başladı. Ruhsat devir talepleri, çeşitli engeller gösterilerek yerine getirilmiyor. İçkili yerlerin bu şekilde kapatılması yoluna gidilmesi dikkat çekiyor. Konyada Meram Belediyesinin yaptığı gibi, belediyeden aldıkları ve içki satabilir şerhi konulan bakkaliye açma izni ile faaliyet gösteren Tekel bayilerine, Siz bakkalsınız, neden ekmek satmıyorsunuz /_newshttp://www.haberturk.com/images/664847.jpgdenilerek işyeri ruhsatları iptal edilmeye başlandı. Bu durumdaki esnaf, ancak idare mahkemelerinden yürütmeyi durdurma kararı alarak faaliyetlerini sürdürme durumunda kaldı.

    Vergi kıskacı

    BAZI belediyeler Adanada olduğu gibi eğlence vergisini 100 katına kadar artırarak içkili yerlere karşı yıldırma politikası uyguluyor. Adanada Kebapçılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Şefik Aslan, içkili iş yeri açma ruhsatı verme yetkisinin belediyelere geçmesinden bu yana AKPli belediyelerin katı, kuralcı, hoşgörüsüz olduğunu söyledi. Aslan, belediyenin içki satışını doğrudan engellemek yerine dolaylı olarak esnafı yıldırma girişimlerinde bulunulduğunu söyledi, buna örnek olarak da eğlence vergisinin 25-100 kat arttırılmasını gösterdi. Aslan, içkili bir lokantanın aylık kirası kadar vergisi ödemesinin esnafta büyük sıkıntı yarattığını söyledi.

    Ruhsatlar iptal edildi

    KİMİ belediye başkanları da içki bayilerinin satış ruhsatını iptal etme yoluna gitti. Bu uygulamaya gidilen illerden bazıları şunlar:

    KONYA Merkez Meram Belediye Başkanı AKPli Refik Tuzcuoğlu, ağustos ayında tekel bayilerini kapattırdı. Ruhsatları iptal edilen Tekel bayileri, İdare Mahkemesine başvurdu. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. İçki satışını engellemekte kararlı olan Meram Belediyesi, yürütmeyi durdurma kararına itiraz etti. Hukuki süreç devam ederken, Tekel bayileri diken üstünde.

    YASAK ŞART OLDU Konyada Büyükşehir Belediyesi ile merkez Meram, Karatay ve Selçuklu ilçe belediyelerine ait sosyal tesislerde içki satışına izin verilmiyor. AKPli başkanlar, belediyelere ait tesisleri kiraya verirken de alkol satılmaması koşulunu sözleşmeye ekletiyor. Konyadaki öğretmenevlerinde içki satışı yapılmıyor.

    -BAYBURT Bayburtta AKPli belediye, yıllardır içki ve tütün de satan şarküteri sahibinin işyeri açma ruhsatını, içki satışı beyan edilmiyor diye iptal etti. İşyeri sahibi konuyu yargıya taşıdı. Trabzon İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararın ardından şarküteri sahibi, işyerinde içki satmaya devam ediyor.

    Yasaklama için favori yöntemler

    Barlara sürgün

    AKPli belediyelerden bazıları da, içkili yerleri, kent ışına çıkarmak için imar planlarında düzenleme yapıyor. İşte örnekler:

    -DENİZLİ Belediye Meclisi, 3 yıllık süreçte içkili işletmelerin kent dışındaki Tabakhaneye taşınması kararını aldı. Kararın uygulanması halinde Tabakhane dışında içkili işletme açmak isteyene ruhsat verilmeyecek, mevcut işletmesinin devri yapılamayacak.

    -OSMANİYE Osmaniye Belediyesinin içkili işyerlerine ruhsat vermesine karşılık, içkili lokanta ve eğlence yerlerini kentin belli merkezinde toplamak için çalışma yapıyor. Bunun için belediyede bir de komisyon oluşturuldu.

    -UŞAK 2004 Haziranında AKPli belediye, şehir içindeki birahanelerin 6 ay içinde toplu olarak şehir dışına taşınması kararını aldı. Yargıya başvuran 13 birahane sahibi, hukuk mücadelesini kazanarak kararı bozdurdu. Uşak Belediyesi, yeni açılacak içkili tesisler için de ruhsat vermiyor.

    -MANİSA AKPli belediyenin, içkili yerleri Günlü Kayapınar yolu ve Gediz köprüsü yakınlarında toplama çalışması sürüyor. Yeni ruhsat almak isteyenleri bu iki yere yönlendirme çalışmaları var. Eskilere herhangi bir yaptırım yok.

    Güçlük çıkarmak

    ALKOL tüketimini engellemek için AKPlilerin en sık başvurduğu yöntemlerden biri de ruhsat başvurularını reddetmek veya büyük zorluklar çıkarmak. İşte örnekler:

    -AKSARAY Belediyeye ait tesisler ile mesire yerlerinde alkol satışı ve içilmesi yasak. AKP iktidarından önce içki verilen Aksaray Öğretmenevinde içki yasağı uygulanıyor.

    -KARAMAN Kentte 8 içkili lokanta, 3 birahane, 60 da tekel bayi bulunuyor. AKPli belediye, bu işletmeler dışında talep edilen hiçbir yerde alkol satışı için ruhsat vermiyor.

    -GAZİANTEP Şehitkamil Belediyesi, gayrimenkullerini kiraya verirken hiçbir surette bira dahil alkollü içki satılamaz ve kullandırılamaz şartı koyuyor. Öğretmenevinde de AKP iktidarıyla içki yasağı başladı.

    -KADİRLİ Osmaniyenin Kadirli İlçesinde belediyeye ait Sülemiş Turistik Tesislerinde alkol satışı yasaklandı. Belediye, kiraya verdiği bir başka tesiste içki satışı yapan işletmeciyi çıkartmak için dava açtı.

    -AMASYA Yeni yasadan sonra içki ruhsatı verilmedi. Ruhsat isteyenlerin talepleri, Turizm belgesi alın gibi tavsiyelerle geçiştiriliyor. Öğretmenevinde de içki yasağı var.
#08.11.2005 08:48 1 0 0
  • Teşekkürler..
#08.11.2005 09:14 0 0 0
  • Bu haber kurt adamların keyfini bozmuştur..Bende beğenmedim..
#08.11.2005 10:14 0 0 0
  • Bizi bozduğu gibi seni yerle bir eder ozturk..
#08.11.2005 10:46 0 0 0
  • ben yerlerdeyim zaten şimşek çarptı beni...
#08.11.2005 14:58 0 0 0
  • paylaşımın için saol


    lo sana bişi oldumu
#09.11.2005 10:43 0 0 0
  • ab yee girmeye calisan tr nin haline bakin
#02.12.2005 01:21 0 0 0
  • paylaşımın için teşekkürler
#04.12.2005 19:36 0 0 0
  • FAZLA BÜYÜTÜLECEK BİR OLAY DEĞİL BENCE ÇEVRENİZDE HALEN İÇKİ SATILAN YER VARMI VARSA DEMEKKİ KİMSE BİRŞEY YASAKLAMIYOR BENİM BULUNDUĞUM YERDEDE AKP BELEDİYESİ AMA YASAK FİLAN GÖREMİYORUM BAZI ŞEYLERİ FAZLAABARTMAYA GEREK YOK BENCE ARKADAŞLAR....
#11.12.2005 21:42 0 0 0
  • yasak olsada içecek olan buluyor bişekilde zaten
#11.12.2005 22:48 0 0 0
  • Ab ye girmek icin türlü takla atiyoruz olmadik icraatlar yapiyoruz adamlari sasirtiyoruz sonsa hic olmadik yere böyle bir olay yapip adalari gene sasirtiyoruz giden turiste icki yok diye adamlar bangir bangir bagiriyorlar bakalim bunu nasil temizleyecekler.Her seyimizi hallettik bir tek bu icki sorunu kalmisti sira ona geldi.
#12.12.2005 08:27 0 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Emeğine Sağlık
#06.11.2022 17:53 0 0 0