Çocuğunuz altını ıslatıyorsa...

Son güncelleme: 15.11.2005 21:28
  • Genelde çocuklarda psikolojik sorunlara bağlı olarak ortaya çıkan gece altını ıslatma, erkek çocuklarda daha sık görülüyor.

    Çoğunlukla psikolojik sorunlara bağlı olarak çocuklarda görülen gece işemesi, ailelerin ve çocukların en önemli sorunları arasında yer alıyor. Tıptaki adıyla Enurezis Nocturna olan ve uykuda tamamen istem dışı gelişen gece işemesi teşhisi çocuklarda 5 yaşından önce konulamıyor. Yapılan araştırmalara göre 5 yaşındaki erkek çocuklarda gece işemelerinin sıklığı yüzde 7; kızlarda aynı yaşta yüzde 3 olarak saptanırken, bu oranlar 10 yaşında erkeklerde yüzde 3'e, kızlarda yüzde 2'ye düşüyor. Gece işemesinin 5 yaş sonrasında tedavisiz kendiliğinden iyileşme oranı ise yüzde 5-10 arasında değişiyor. Alman hastanesi Üroloji Departmanından Uzm. Dr. Uğur Özalp, rahatsızlığın teşhisi için en az 3 ay süre ile haftada en az 2 kez idrar kaçırmanın olması gerektiğini söylüyor.

    Aile içi sorunlar
    Aile içinde yaşanan sorunlar çocuğa yansıdığında gece işemesi görülebiliyor. Anne veya babanın boşanma ya da ölüm sonucu kaybı gece işemesinin nedenlerindendir. Daha önce idrar kontrolünün sağlandığı çocuklarda sonradan 5-8 yaşları arasında idrar kaçırma bu nedenle tekrar başlayabilir. Davranışsal bozukluklar gösteren çocuklarda mesane kapasitesinin daha sınırlı olduğu ve bu durumun daha sık gözlendiği saptanmıştır. Ayrıca, anne, baba ve diğer akrabaların geçmiş yaşantılarında bu sorun var ise çocuklarda da gece işemesi riski 5-7 kat artmaktadır. Tedavi için pek çok incelemenin yapılması gerekir. Öncelikle idrar yollarında mikrobik bir durum varlığı, basit bir idrar tahlili ile araştırılabilir. Bu duruma idrar yollarının özelliği nedeniyle daha çok kız çocuklarında rastlanmaktadır. Daha nadiren rastlansa da idrar yollarındaki yapısal kusurlar varlığı radyolojik incelemeler ile belirlenebilir. Nörolojik muayene ve şeker hastalığı varlığı açısından kan şeker düzeyi araştırılmalıdır.

    Psikolojik yardım gerekli
    Bu sorunu yaşayan çocuklara psikoterapi uygulanabileceğini de vurgulayan Dr. Özalp, "Psikoterapi, özellikle davranışsal sorunlar yaşayanlarda etkili olmaktadır. Bu, özellikle sonradan başlayan idrar kaçırmalarında gereklidir. Ayrıca, ıslanmaya duyarlı nesnelerle döşenmiş olan özel donanımlı bir yatak da gece işemesinin önüne geçebilecek yöntemlerden biridir" diyor.
#08.11.2005 09:35 0 0 0
  • bilgilerin icin cok tesekkürler cadikiz
#13.11.2005 10:56 0 0 0
  • Saol canim faydali bilgilerin icin
#15.11.2005 21:28 0 0 0