Parfüm ve deodorantlar astımı tetikliyor

Son güncelleme: 04.12.2009 14:28
  • Parfümün zararları - Parfüm tetikliyor - Parfumun zararları - Parfüme dikkat - Parfüm sıkmanin zararları - Deodorantların zararları - Deodorantlara dikkat - Deodorant Zararları

    Parfüm ve deodorantlar astımı tetikliyor

    "Yapılan araştırmalar günlük hayatta kullanılan parfüm deodorant oda spreyi ve parfümlü deterjanların astımı tetiklediğini ortaya koydu."

    GATA Alerjik Hastalıklar Daire Başkanlığı tarafından astım hastaları arasında yapılan araştırmaya göre hastaların yüzde 68'i hiçbir şeyden habersiz bir şekilde her gün düzenli olarak parfüm yüzde 85'i de parfümlü deterjan kullanıyor.

    Türk Silahlı Kuvvetleri Koruyucu Hekimlik Bülteni'nde yayımlanan 'Astımlı hastalarda parfüm içeren madde kullanma alışkanlığının incelenmesi' araştırması çarpıcı sonuçları ortaya çıkardı. Yardımcı Doç. Sami Öztürk Yardımcı Doç. Dr. Ercan Göçgeldi Uzman Dr. Cengiz Han Açıkel ve Doç. Dr. Zafer Çalışkaner imzalı araştırmaya göre her 100 çocuk ve erişkinin yüzde 5 ila 15'inde astım hastalığı görülüyor.

    Araştırmaya göre; astımlı hastalar hastalığı tetikleyen faktörler konusunda yeterince bilgi sahibi değil ve duyarlı davranmıyor. Astım krizini tetikleyen başlıca faktörler arasında solunum yolu enfeksiyonları ev içi hava kirliliği (pasif sigara içiciliği kızartma kokuları cila parfüm deodorant deterjan saç spreyi) dış ortam kirliliği hava şartları bazı ilaçlar ve ağlamak yer alıyor.

    Gata Alerjik Hastalıklar Polikliniği'ne başvuran hastalar arasında 3 aylık periyotta yapılan araştırmaya göre hastaların yüzde 68.7'si hiçbir şeyden habersizce her gün parfüm kullanıyor yüzde 85.5'i çamaşırları parfümlü deterjan ve yumuşatıcılarla yıkıyor yüzde 62.7'si de tuvalet ve banyolarda koku verici aparat bulunduruyor. Araştırmanın sonuç bölümünde "hastaların astımı tetikleyen nonspesifik irritanlar konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığı ve duyarlı davranmadığı düşünülmektedir. Astımlı hastaların tedavilerinin iyi bir şekilde planlanması önemlidir. Bununla birlikte koku veren maddelerin
#04.12.2009 14:28 0 0 0