tv astımı tetikliyorrr

Son güncelleme: 04.11.2022 16:36
  • İnsanların zamanının çoğunu kapalı ortamlarda geçirmeleri, daha fazla alerjene maruz kalmaları, evde odaların havasızlığı ve dışarıdaki havanın kirliliği, doğal besinlerden uzaklaşma ve katkı maddeleri içeren besinlerin daha çok tüketilmesi, şişmanlık, çocuklarda fazla antibiyotik kullanılması gibi pek çok faktörün astım hastalığına sebep olduğu biliniyordu.

    Ancak şimdi bu sebeplere bir yenisi daha eklendi. Televizyon da artık astım hastalığının tetikleyicileri arasında sayılıyor.

    Özellikle çocukları tehdit eden astımın ortaya çıkmasında televizyonun önemli bir rolü var. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, uzun süre televizyon seyredenlerin çeşitli mekanizmalarında astımın oluştuğunu söylüyor. Uzun süre televizyon seyretmenin çocukların hareketlerini azalttığına dikkat çeken Küçükusta, bunu da şişmanlığa zemin hazırladığını, şişmanlığın ise astım için bir risk faktörü olduğunu belirtiyor. Bir taraftan göğüs duvarındaki yağlanmanın hava yollarını sıkıştırması, diğer taraftan akciğer volümlerinin azalması ve hava yollarının daralmasına bağlı olarak bronş aşırı duyarlılığının artmasının, şişmanlarda astım oluşumuna neden olduğunu söyleyen Küçükusta, ayrıca, Şişmanlarda yüksek olan leptin isimli hormonun da astım için bir risk oluşturması muhtemeldir." diye konuştu. Dr. Küçükusta, başta televizyon olmak üzere, mikrodalga fırın, telsiz telefonlar, cep telefonları, bilgisayar, yazıcı, fotokopi makineleri gibi pek çok evde de bulunan elektronik aletlerin yarattığı elektromanyetik kirliliğin de astım oluşumunda rolleri olabileceğini ileri sürüyor.

    Televizyon izleyen çocukların temiz havaya daha az çıktıklarını hatırlatan Prof. Dr. Küçükusta, çocukların ev havasındaki olumsuzluklardan zarar gördüğünü belirtiyor. Televizyonlardaki ilgi çekici ve merak uyandırıcı reklamlar, çocukların hazır ve katkı maddesi içeren yiyecek ve içecek tüketiminin artmasında çok önemli bir nedendir. Fazla miktarda karbonhidrat ve katkı maddesi içeren bu besinler, sağlıksız beslenmeye neden olmakta ve kilo almayı kolaylaştırmaktadır. Abur cubur ile iştahları kaçan çocukların sebze, meyve gibi vitamin ve antioksidan içeren besinleri daha az yemeleri de astım için bir risk faktörüdür. Ayrıca, sülfitler, tartrazin katkı maddelerinin doğrudan astım krizlerine neden oldukları da bilinmektedir. şeklinde bilgiler veren Küçükusta, duvardan duvara kaplı halıların, yeni mobilya ve eşyaların, tüylü oyuncakların, yün ve kuştüyü yatak takımlarının da çocukların daha fazla alerjene maruz kalmalarına sebep olduğunu ifade ediyor.


    Astımın önlenmesi için yapılması gerekenler

    Çocukların uzun süre çok yakın mesafeden televizyon seyretmelerine engel olunmalı.

    Haftanın belirli günlerinde belirli süre televizyon izlemeli ve en az iki metre uzaktan bakılmalı.

    Her türlü hastalığa karşı bağışıklık kazanmaları için dengeli beslenmelerine özen gösterilmeli.

    Hazır ve katkı maddesi içeren yiyeceklerden elden geldiğince uzak kalmaları, bunun yerine taze sebze, meyve ve tavuk, balık eti yemeleri sağlanmalı.

    Çocukların televizyon karşısında hareketsiz kalmaları önlenmeli ve spor yapmaları sağlanmalı.

    Evlerdeki alerjen kaynakları ortadan kaldırılmalı. Oturma ve yatak odalarında fazla elektronik alet bulundurulmamasına özen gösterilmeli.

    Evlerde özellikle çocukların bulunduğu alanlarda sigara içilmemeli, ev havası temiz tutulmalı.

    Gün boyu içerde tutulan çocuklar temiz ve güzel havalarda mutlaka dışarı çıkarılmalı.
#04.08.2004 15:59 1 0 0
  • Evet ßende Duydum Kanal D daha fazlaymı$ :))))
    En iyisi Show :))))

    ßilqilerin İçin Te$ekkürLer aßla..
#04.08.2004 16:01 0 0 0
  • ßiLgi İçin Te$ekkürler.............
#06.12.2004 17:02 0 0 0
  • EMEKLERİNE SAĞLIK PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER
    HERKESE SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM
    :cubuk:
#27.12.2005 23:22 0 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Emeğine Sağlık
#04.11.2022 16:36 0 0 0