İklim değişikliği vebayı yayabilir

Son güncelleme: 14.11.2005 23:49
  • Bilim adamlarına göre, iklim değişikliği, 14'üncü yüzyılda Avrupa nüfusunun üçte birini yok eden veba hastalığını yayabilir.

    noimage

    Norveç'in başkenti Oslo'da düzenlenen, veba ve nasıl yayıldığıyla ilgili konferansa başkanlık eden Nils Stenseth, bugün Asya'dan kuş gribini yayan göçmen kuşların da veba hastalığına neden olan bakteriyi taşıyabileceğini söyledi.

    Stenseth, küresel ısınmanın beraberinde getirdiği ılık ve nemli havanın bu bakterinin yayılmasını mümkün kılacağını ve insanlara bulaşma ihtimalini artıracağını belirtti.

    Fareler, kuışlar, pireler...

    AB'nin desteklediği bir grubun, ılık hava ile veba salgını arasında bağlantıyı gösteren, SSCB dönemine ait verileri incelemeyi bitirdiğini kaydeden Stenseth, incelemenin önemli olduğunu, çünkü bugüne kadar bağlantının bilinmediğini söyledi.

    Stenseth, veba salgının, Kazakistan ve diğer Orta Asya ülkelerinde periyodik olarak görüldüğünü, hastalığın yüzyıllardır dünyanın diğer bölgelerine fareler, kuşlar ve giysilerdeki pirelerle taşındığını belirtti.

    Hava koşullarıyla hastalık arasındaki bağlantının önemine dikkati çeken Stenseth, 1300'lü yıllardaki veba salgınında ılık ve nemli benzeri hava koşullarının bulunduğuna dikkat çekti.

    Stenseth, 1855'den sonra vebanın yeniden ortaya çıktığı zamanda benzer hava koşullarının olduğunu söyledi.

    34 milyon kişi öldü

    Veba, 14'üncü yüzyılda yaklaşık 34 milyon kişinin ölümüne neden oldu. Bilim adamları, İngiltere'de 1665-1666 yıllarında görülen veba salgını gibi, bu hastalığın her nesilde yeniden ortaya çıktığına inanıyor.
#14.11.2005 23:49 0 0 0