Devlet hastanesinde suda doğum

Son güncelleme: 23.10.2022 16:50
  • Suda doğum tekniği, doğum sırasında ilaç ya da suni ağrı kesici kullanılmaması, ılık suyun annenin gerginliğini azaltması ve bebeğin anne rahminden daha rahat ayrılması nedeniyle tercih ediliyor.

    Son yıllarda tercih edilen suda doğum yöntemi, devlet hastanelerinde de uygulanmaya başlandı.

    Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı, Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Suda Doğum Ünitesinin açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın eşi Emine Erdoğan yaptı. Hastanede kurulan bu ünitenin kamu hastanelerinde kurulan ilk suda doğum ünitesi olduğunu vurgulayan başhekim Leyla Molla Mahmutoğlu, yeni ünite ile sezaryen yöntemi nedeniyle artan maliyeti düşürmeyi amaçladıklarını söyledi.

    Suda doğum tekniği, doğum sırasında ilaç ya da suni ağrı kesici kullanılmaması, ılık suyun annenin gerginliğini azaltması ve bebeğin anne rahminden daha rahat ayrılması nedeniyle tercih ediliyor.

    Suda Doğum Ünitesinde doğum yapan ilk anne olan Hatice Tuna da bunun ikinci doğumu olduğunu belirterek, İlk doğumum 12 saat sürdü. Suda yaptığım doğum ise 3.5 saatte bitti. Çektiğim ağrılarda öncekine göre oldukça azdı. Ayrıca annem, kocam, doktorum yanımdaydı ve çok rahat bir doğum oldu. Herkese tavsiye ediyorum diye konuştu.

    Emine Erdoğan, daha sonra üniteyi yaptıran hayırsever Mehmet Sıddık Demir'e katkılarından dolayı plaket verdi.

    SUDA DOĞUM NASIL GERÇEKLEŞİYOR?

    Normal doğuma alternatif olan suda doğum, 37-38 derecedeki suyla dolu bir havuz veya küvette, uzman doktorlar eşliğinde gerçekleştiriliyor. Doğum eylemi başladıktan sonra, bebeğin aktivite ölçümleri ve annenin tansiyon ölçümleri yapılıyor. Suda doğum yapmaya uygun görülenanne adayı 37 derecedeki özel havuza alınıyor. Hiçbir ilaç ve sunni ağrı kesici kullanılmadan gerçekleşen doğumun ardından anne, kanama kontrolü yapmak için sudan çıkarılarak doğum masasına alınıyor.

    SUDA DOĞUMUN AVANTAJLARI

    36-37 derecedeki ılık su, vücudu rahatlatan endorfin hormonunun salgılanmasını kolaylaştırdığı için doğum gerilimi azalıyor. Ilık su anneye daha rahat hareket etme imkanı sağlıyor. Anne rahmiile su arasında fazla ortam farkı olmadığı için bebek şoka uğramıyor ve hayata daha yumuşak bir geçiş yapmış oluyor. Doğum kanalı yaralanmalarının ve doğum sonrası kanamanın az olması, doğum ağrılarının anne tarafından daha az hissedilmesi nedeniyle ağrı kesici ilaç kullanılmaması da anne için avantaj oluşturuyor.

    KİMLER SUDA DOĞUMU TERCİH EDEBİLİR?

    Bu yöntem, normal doğum yapmak isteyen ve damardan veya belden ağrı kesici ilaç almadan doğum süresini kısaltmak arzusunda olan istekli ve daha önceden bilgilendirilmiş anne adaylarına öneriliyor. HIV, Hepatit ve aktif genital enfeksiyonu olanlara, bebeğin başıyla gelmediği durumlarda, çoğul gebelikte, daha önceden sezeryan ile doğum yapılmışsa, bebek çok iriyse, erken doğum yapma söz konusu ise annenin astım, kalp, şeker, yüksek tansiyon gibi hastalıkları varsa, su kesesinde sorun ya da bebeğin eşinde sorun varsa, annenin çok erken suyu gelmişse, annede aşırı kanama varsa ve anne çok kiloluysa suda doğum önerilmiyor.
#30.11.2005 18:05 1 0 0
  • vaay enteresan,işe ayrıyorsa yaygınlaştırılmalı
#30.11.2005 19:12 0 0 0
  • çok ilginç gerçekten.Daha neler duyacağız bakalım.
#30.11.2005 19:14 0 0 0
  • emeğine sağlık kardeşim yaralı bilgilerin için
#30.11.2005 23:22 0 0 0
  • teşekkürler


#01.12.2005 20:42 0 0 0
  • paylaşımların için teşekkürler ellerine sağlık
#01.12.2005 21:22 0 0 0
  • Ben karşıyım böyle şeye. YAw doğru dürüst doğurun şunları
#24.12.2005 05:27 0 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Sağlık
#23.10.2022 16:50 0 0 0