Hacılar Köyü Çaycuma

Son güncelleme: 05.01.2010 15:58
  • Çaycuma Hacılar Köyü - Hacılar Köyü Hakkında - Hacılar Köyü Tanıtımı - Hacılar Köyü Resimleri



    İlçe: ÇAYCUMA


    İl: ZONGULDAK


    Köy Muhtarı: İsa DURCAN


    Muhtarlık Erişim Bilgileri:

    Telefon:
    372 6180006

    Cep Telefonu:
    -


    Demografik Bilgiler:

    Nüfusu:

    2000
    1267

    1997
    1272


    İle Uzaklığı:
    56 km

    İlçeye Uzaklığı:
    11 km

    Rakım:
    80 m



    Tarihi

    Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Ancak civar köylere nazaran, Türk göçmenlerden oluşa bir köy olduğu anlaşılmaktadır. Komşusu olan yeniköy, isminden de anlaşıldığı üzere bu ismi yeni almıştır. Eski adı olan 'Kecçik' muhtemelen 'klisecik' kelimesinden türemedir ve eskiden bir Rum köyü olduğu düşünülebilir. Zaten yöre kültürü, Anadolunun yerleşik kültüründen farklıdır.. Bu da bölgede eskiden rumların etkin oldukları düşüncesini getirmektedir. Şehirlerde yeni görülen, düğünlerde kız-erkek karşılıklı oynama, bu yörenin eski adetlerindendir.

    Hacılar köyyü, muhtemelen Saltukovaya adını veren Saltuk oğullarının bir uzantısı olsa gerektir.
    Mustafa Durcan'ın vermiş olduğu ifadeye bakılırsa, köyün en eskileri Gerede tarafından gelip buraya yerleşmişlerdir.


    Kültür

    Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. Köyün en ünlü yemeği, bulgurdan yapılan göce çorbasıdır. Un ve üzerine süt eklenerek yapılan Kölemez, kabalak ve bölgede yetişmekte olan mısır (normal yemek gibi pişirilip yanına kuru fasulye ilave edilen) yemeği, yöresel yemekler olarak adlandırılabilir. Bölgenin havası iştah açıcıdır. Muhtemelen yoğun oksijen insanları çabuk acıktırmaktadır. Bu nedenle bölge insanının aşırı yemek yediği ve yemeyi sevdiği söylenebilir.


    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ancak asıl gelir kaynağı madenciliktir. Son zamanlarda, tüm Türkiye köylerinde olduğu gibi ekmek dahi üretilmeyip bakkaldan alınmaktadır. Tüketime dayalı yaşam tarzı Hacılar köyünü de vurmuş olup yeni kuşak tavuk ve bu gibi evcil hayvanları ansiklopedi ya da belgesel filmlerden tanır hale geleceklerdir.

    Muhtarlık

    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

    Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

    2009 - isa durcan
    2004 - İsa Durcan
    1999 - İsa Durcan
    1994 - İsa Durcan
    1989 - Ahmet YÜZLÜ
    1984 - Ahmet YÜZLÜ


    Altyapı bilgileri

    Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak devamlı arızalıdır kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı yoktur ama sağlık evi vardır fakat faliyete geçmemiştir. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol parke taş olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.kooperatif ve buna bağlı 2 adet süt toplama aracı vardır


    Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz.
#05.01.2010 15:58 0 0 0