Toprakkale Köyü Eleşkirt

Son güncelleme: 01.06.2011 11:04
  • Ağrı İli Köyleri - Eleşkirt Toprakkale Köyü - Toprakkale Köyü Hakkında Bilgiler - Toprakkale Köyü Resimleri
    İl Ağrı
    İlçe Eleşkirt

    Toprakkale, Ağrı ilinin Eleşkirt ilçesine bağlı bir köydür.

    Tarihi

    Köyün adını küzey üst taraflarından yer alan doğal bir tepe üzerine kurulu kaleden alır.halk arasında "keli","kale" diye bilinmektedir.1926 Yılına kadar esas ilçe merkezi burasıdır. daha sonra trabzon iran transit yolu eleşkirt ten(zetkan) geçince ilçe merkezi buraya taşınmıştır.dengbej "Evdalé Zeynike" bu köyden yaşamıştır.sürmeli mehmet paşanın özel şairi idi.1700 yıllardan yapılmış köyün ilk camisi halen ibadette açıkktır.Toprakkale Köyü'ndeki bu camiyi Abdülakif Oğlu Mirza Bey 1687 yılında yaptırmıştır.

    Kare planlı, 12,5x12,5 m. ölçüsündeki caminin üzeri, 8.20 m. çapında tromplu sekizgen kasnaklı bir kubbe ile örtülmüştür. Caminin içerisi duvarlardaki altı, kubbe kasnağındaki dört pencere ile aydınlatılmıştır. Duvarlar köşelerde ve giriş kapısı, pencere kenarlarında kesme taştan, diğer bölümleri de moloz taştan yapılmıştır. 14 ahşap sütunun taşıdığı son cemaat yerinin büyük bir kısmı geç devirlerde onarılmıştır.

    Harap durumda olan Toprakkale Camisi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1963 yılında onarılmıştır.

    kalesi tahrip edilmiş,ancak kalıntıları halen vardır. ağrı ilinin en eski yerleşim merkezlerindendir. meşhur "şahgöl" yaylası dağların zirvesinde düz bir alan üzerinden şarıl şarıl suları ile bol oksijenli havası ile turizme açılmayı bekler.

    Köy eskilen Eleşkirt havzasının en büyük yerleşim birimlerinden. Tarihi MÖ ye kadar varır. Medler ve Persler bu coğrafyada hüküm sürmüşler. Köyde son dönemde çıkan mumyalanmış Kral lahiti köy tarihini hristiyanlık öncesine götürmektedir. Gerek lahitin kendisi gerekse Kral üstüne konmuş altın işlemeleri ve zümrütten süslemeler Kelé'nin altın işlemeciliğinde çok önemli mesafe katetmiş zengin bir kent olduğu anlaşilir.

    Kültür

    köyün geçmişten bugune gelen bir Dengbejlik kültürü vardır.

    Coğrafya

    Ağrı iline 28km, Eleşkirt ilçesine 13 km uzaklıktadır.

    İklim

    Köyün iklimi, Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

    Nüfus

    Yıllara göre köy nüfus verileri

    2007
    2000 2301
    1997 1877

    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

    Muhtarlık

    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

    Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

    2004 - mehmet tekın
    1999 - mehmet tekın
    1994 - mehmet tekın
    1989 - hakkı tekın
    1984 - hakkı tekın

    Altyapı bilgileri

    altyapı olarak ıcme suyunu koymuhtarı mehmet tekının ısrarıyla ve buna koyluler dahıl olmak uzere yapıma yol actı saglık ocagı var, gorev ıcın saglık personelı vardır okulardan ıse sadece ılk ogretım devvamı eleskırt yatılı okuluından surmektedır yol sadece dıye bılecegımız kadarıyla

    Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
#06.01.2010 17:48 0 0 0
  • Benim Köyüm Ağrı Eleşkirt Toprakkale :)
#01.06.2011 11:04 0 0 0