Oğlakkaya Köyü Sarız

Son güncelleme: 06.01.2010 20:57
  • Oğlakkaya köyü - Oğlakkaya köyü sarız - oğlakkaya köyü hakkında - oğlakkaya köyü resimleri

    İlçe: SARIZ - İl: KAYSERİ

    İle Uzaklığı: 151 km

    İlçeye Uzaklığı: 21 km

    Rakım: 1680 m

    Oğlakkaya, Kayseri ilinin Sarız ilçesine bağlı bir köydür.

    Köyün adını şu hikayeden gelmektedir. 1800 yıllarda Avşarlar konar-göçer bir hayat yaşamaktadırlar. Kışlsrı Çukurova'ya yazları ise Uzunyayla ve Sarız-Tahtalı dağlarınde geçirmektedirler. Hayvancılıkla uğraşmaktadırlar. Sürüler halinde koyun ve keçileri vardır. Yazın konaklamak için bizim köyün oraya çadır kurarlar.Yazın bir kısmını burada geçirirler. Göçler yüklenip Adana yolunu tuttuklarında 5-10 keçinin kayıp olduğunu fark ederler, ararlar bulamazlar. Adanaya gider, Kışı burada geçirirler.

    Yaz olup tekrar bizim köye geldikleri konak yerinde geçen sene kaybolon keçilerini bulurlar ve keçilerin herbirin ikişer oğlağı vardır Bu durumu gören Büyükler buranın adı OĞLAKAYA olsun demişler. ne kadar doğrudur bilinmez ama bizim oralar oğlakkaya olarak adlandırılmaya devam etöiş ve günümüze kadr gelmiştir.

    Köy etnik yapı olarak Avşar Boyu'na (Kocanallı) mensuptur. Net olmamakla beraber 1800 lü yılların sonunda kurulmuştur.Köyümüzde toplan 21 hane kalmıştır. Son yıllar özellikler 90 yıllardan ihtibarıren dışarıya göçler hızla artması sonucu köyün nufusu hızla azlmıştır ve azlmaya devam etmektedir. Köylülerimiz başta Kayseri olak üzere ülkemizin birçok kentine yayılmışlardır.

    Kayseri iline 151 km, Sarız ilçesine 21 km uzaklıktadır.

    Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

    Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

    noimage

    Köyünüze Ait Resim Ve Bilgileri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
#06.01.2010 20:57 0 0 0