Ömerhacılı köyü Sarıoğlan

Son güncelleme: 06.01.2010 21:48
  • Ömerhacılı köyü - ömerhacılı köyü sarıoğlan - ömerhacılı köyü hakkında - ömerhacılı köyü resimleri

    İlçe: SARIOĞLAN - İl: KAYSERİ

    Ömerhacılı, Kayseri ilinin Sarıoğlan ilçesine bağlı bir köydür.

    Köyümüzün kurucuları Ömer ve Hacı isminde 2 kardeştir.Bunların birde İbrahim ve Ali isminde amca çocukları vardır.Onlarda şimdiki Üzerlik köyünü kurmuşlardır.Her neyse bu iki aile Irak Türkmenleridir.

    Köyümüzü kuran aile 17. yüzyılda 4.Murat tarafından Halep ve Şam şehirlerinden getirilmişlerdir.Bu türkmen aileleri daha önce Selçuklu Devleti ve Osmanlı Devletinin kuruluş yıllarında Orta Asya'dan Anadoluya gelmekle beraber daha sonra göçebeliklerine devam etmişler hatta bir kısmı Osmanlı Devletine küserek Halep ve Şam şehirlerine (geldikleri yerlere) geri dönmüşlerdir.17. yüzyılda 4.Murat'ın Bağdat'a yaptığı sefer sonucunda geri dönen türkmenlerin gönlünü yapmış ve onları Anadoluya geri getirmiştir.Geri gelen Türkmenler Anadoluda farklı farklı şehirlere yerleşip orada hayatlarını devam ettirmişlerdir.Bizim köyümüzün kurucuları ise Kırşehir taraflarında şimdiki Ömerhacılı Kasabasına yerleşmişler ve daha sonra Adana çukurovaya çalışmaya giderken Kayseri sarıoğlan tarafında eşkiyalarla karşılaşırlar.Bu arada çatışma çıkar.Eşkiyaların bir kısmı kaçar fakat adı Ömer olan kişi bacağından vurulur.Ben gidemeyeceğim der ve kardeşi Hacı ile köyümüzün ilk zamanlarında yaz evlerinde kalırlar.Daha sonra diğer köylerle kız alışverişi sırasında köy büyür ve orada yaşayıp kalırlar ve o günden bugüne hala köyümüzde yaşam devam etmektedir.

    Ömerhacılı Köyü'nü kuranlar Ömer ve Hacı belki Irak'dan gelen Türkmneler olabilirler ama daha sonra köye gelenlerin önemli kısmı İç Anadolu'dan Halep ve Şam'a geçmiş, veya oradan direk köye gelmiş olanlarda vardır. Üzerlik Köyü, komşu köy olmasına rağmen onlara İbeli Türkmenleri denilir. Ve lehçeleri yakın zaman öncesine kadar farklı idi. Onların çocuklarının bu köyü kurdukları tartışmalıdır. Köyün ana kurucularının daha sonra Kırşehir'deki Ömerhacılı Köyüne yerleştikleri konusunun kaynağı nedir? Bazı kabile isimleri : İç Ömerler. Kırsederler (Kır Serdarlar), Adöler, Kara Dursun ve Hülüslerin ait oldukları kabile, Ömer Osman kaynaklı, Abdi, Muhtar Mehmetlerin ait oldukları kabile. Sarılar Dışarıdan ilk kız alış-verişleri genellikle Bünyan, Akkışla'dan olmuş. Sarılar da başlangıçta Adöler dışında, genelde Bünyan'dan kız almışlar. Karadursun'un oğlu Dursun Yıldız'ın hanımı, Kolcu Osman Tanrıverdi'nin hanımı, Ziya Taştan'ın hanımı, Mustafa Arslantaş'ın hanımı genellikle Bünyan-Akkışla yöresindendir. Köydeki bazı kabileler arasında , yakın zamana kadar kız alış-verişleri bile az olmasına rağmen, Bünyan yöresinden evlenmeler çok olmuştur. Mesela, Adöler'den Dursun Koçer ölene kadar, Kırsederler ile kız alışverişi yoktu. Birden açıldı, şimdi tam karıştılar. Bu sayfayı hazılayan arkadaş, bu kısımlara dokunmadan, kabilerin adını ve onun da altına her kabiledeki soyadları yazar ise, bu çalışmanız daha güzel olur.



    Köyün gelenek, görenek ve yemekleritüm köylü iyi günde kötü günde tek vücut hareket eder.cenazelerde ve düğünlerde kazanlarla pilavlar pişirilir civar köylerde davet edilir.pilav deyipte geçmeyelim bu zevkli olduğu kadarda zahmetli ve masraflı bir organizasyondur.yüzlerce kilo et tonlarca bulgur 40-50kilo tere yağ kullanılarak büyük köy kazanları ile odun ateşinde yapılır.tere yağı ile yapılan su böreği ise en lüks pastahanelerde bile tadamayacağınız lezzettedir.kış günlerinin vazgeçilmezi arapaşıda sosyal ilişkilerin gelişmesinde yeni kuşakların kaynaşmasında önemli etkenlerden biridir.köyde yaşayanda şehirde yaşayanda kış akşamları 6-7hane bir araya gelerek bu organizasyonu sürdürürler .

    Kayseri iline 48 km Sarıoğlan ilçesine 25 km uzaklıktadır.

    Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa bağcılığa dayanır.

    Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

    noimage

    Köyünüze Ait Resim Ve Bilgileri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
#06.01.2010 21:48 0 0 0