Tavlaköy Köyü Sarız

Son güncelleme: 07.01.2010 19:14
  • Tavlaköy köyü - Tavlaköy köyü sarız - Tavlaköy köyü hakkında - tavlaköy köyü resimleri

    İlçe: SARIZ - İl: KAYSERİ

    Tavlaköy, Kayseri ilinin Sarız ilçesine bağlı bir köydür.

    Tahminen 150 yıl önce kurulmuş bir köydür. Bugün Orman, Bülbül, Altun ve Dumanlı soyadı taşıyan ailelerin büyükleri tarafından kurulduğu rivayet edilir. Pınarbaşı ve Sarız arasında değişik yerlerde konaklayan ve hayvancılıkla uğraşan bu aileler bugünkü Tavlaköyü'nün bulunduğu yeri görünce yerleşmeye karar verirler. Çevre köylerden Çörekdere halkıyla kuruluş yıllarinda bazen problemler yaşasalar da zamanla aralarındaki problemleri çözmüş ve yerleşik hayatın temelini atmışlardır. Köyün çoğunluğu sinemilli aşiretindendir. Çevrede eğitime ve öğretime değer veren bir köy olarak bilinir. Köyün ilk muhtarlarından Selver Hatun Orman ailesindendir. Tavla ve civarı köylerde o yıllarda okuma ve yazması olan tek kadindir. Köyün ilk kuruluş yıllarında her taraf ormanlarla kaplıdır. Hatta ilk evlerin yapılabilmesi için yer açmak amacıyla ağacların kesildiği anlatılır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarında verilen savaşa köyden bir çok genç katılmış ve aktif rol almışlardır. Yemen'de Çanakkale`de ve sonraki savaşlarda köyden onlarca şehit verilmiştir.

    Kayseri iline 143 km, Sarız ilçesine 13 km uzaklıktadır.

    Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

    Bu gün Tavla köyü nüfusunun büyük çoğunluğu köy dışındadır. Nüfusun en büyük kısmı Londra da yaşamaktadır. Çoğunluğu köyleriyle olan ilişkilerini hiç kesmemiş ve bağlarını sürekli korumaktadırlar. 350 hane civarında Tavlalının Londra da yaşadığı tahmın edilmektedir. Ayrıca İzmir, Kayseri, Mersin, İstanbul ve Ankara yoğunluklu olmak üzere Türkiye'nin değişik illerinde yaşayan Tavlalıların varlığı bilinmektedir. Köylülerin çok büyük bir çoğunluğu köyleriyle ve birbirleriyle bağlarını koparmamıştır. Yurt dışında yaşayan Tavlalılar her konuda köylerine sahip çıkmış ve gelişmesine katkıda bulunmuşlardır. Halen köy dışında vefat eden köylülerin çoğunluğu köye getirilip defnedilmektedir. Yaz aylarında köyün nüfusu oldukça yükselmektedir. Köyde hızla yeni evler yapılmaktadır. Yazın gençler bir kaç aylığına köye gelirken, yaşlılar daha uzun süre köyde kalmaktadırlar.

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

    Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır,[kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır . Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.


    Köyünüze Ait Resim Ve Bilgileri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
#07.01.2010 19:14 0 0 0