Örenkaya Köyü Boğazkale - Çorum

Son güncelleme: 10.01.2010 22:27
  • Çorum ili köyleri - Örenkaya Köyü boğazkale - Örenkaya Köyü hakkında bilgiler - Örenkaya Köyü resimleri

    İlçe: BOĞAZKALE - İl: ÇORUM

    Örenkaya, Çorum ilinin Boğazkale ilçesine bağlı bir köydür.

    Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Türkiye nin doğu bölgesinden göç yoluylla gelip yerleşen bir köydür,Köye ilk gelen kişi HÜSEYİN ASAR'dır.(BURANIN YERLEŞİM YERİ OLARAK SEÇİLMESİN DEKİ TEMEL SEBEB DAĞANIK BİR YAPI YA SAHİP OLMASINDANDIR)Bu özelliğinden dolayı tarım ve hayvancılık gelişmiş ve köyün temel geçim kaynağını oluşturmuştur,Ayrıca köyün taşlı çukur adında yaylası vardır ve her yıl Nisan Mayıs aylarında hayvan otlatmaya cıkarlar.Köyün yerleşim yerinde ve çevresinde Hitit imparatorluğu ve Romalılar yaşamışlardır kalıntıları var. Yerinin kayalık olmasından dolayı Örenkaya ismini almıştır,Köyde her geçen yıl nüfus biraz daha azalmaktadır. En çok göç verdiği İl Ankara'dır. Ankara'da köyün 2-3 katı nüfus yaşamaktadır.

    Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında fazla bilgi yoktur. Bilinen en meşhur yemekleri Tavşan, keklik veya tavuk eti ile yapılan Arabaşı aşıdır'dır. Kış Aylarında Arabaşı yemeği şölenleri düzenlenir. Köy gelenek ve görenklerine aşırı dercede bağlıdır. Yaz ayları başlangıcında Yağmur duası için Nöbeti (Aygar Dağı) 'ye çıkılır. Bu yağmur duası Şenlik ve ziyafet havasında geçer.

    Çorum iline 87 km, Boğazkale ilçesine 12 km uzaklıktadır. Çorum İline bağlı Sungurlu İlçesine ise 35.km uzaklıktadır. Köy halkı alış veriş ve hayvan alım satım işlerini Boğazkaleye bağlı olmasına rağmen Sungurlu pazarlarında gerçekleştirmektedir.

    Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Yazın az yağışlı ve sıcak bir iklime sahiptir. Kışları ise soğuk ve kar yağışlıdır. Rakımı yüksek olmasından dolayı yüksek tepelerdeki karlar nisan ve mayıs dönemine kadar yerde kalmaktadır. Kışın kar yağışları neticesinde yolların kapanmasından dolayı şehirle çoğu zaman ulaşım kesilmektedir.Arazide bol su olmasına rağmen aşırı engebeli olmasından dolayı su kaynakları yeterince kullanılamaktadır .

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Coğrafi yapısı gereği aşırı engebeli olması, yüksek tepelerin bulunması, sık ormanların olması sonucunda Tarım alanları çok azdır. Köyün etrafı yüksek tepelerle çevrilidir. Dere kenarında bulunan düzlüklerde Bahçecilik yapılmaktadır. Bol miktarda tarım arazileri içinde Armut ağaçları mevcuttur. Yüksek tepelerde düz arazilerde Hayvancılık yapılmaktadır.

    Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt değildir. Köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

    Köyünüze Ait Resim Ve Bilgileri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
#10.01.2010 22:27 0 0 0