Yassıca Köyü Kozaklı - Nevşehir

Son güncelleme: 11.01.2010 23:53
  • Kozaklı Yassıca Köyü - Yassıca Köyü Hakkında - Yassıca Köyü Tanıtımı - Yassıca Köyü Resimleri


    İlçe: KOZAKLI

    İl: NEVŞEHİR

    Köy Muhtarı: OSMAN TEMİZ

    Cep Telefonu: 0 536 658 97 69
    Demografik Bilgiler:

    Nüfusu: 2000-520

    1997- 596

    İle Uzaklığı: 84 km

    İlçeye Uzaklığı: 23 km

    Rakım: 1050 m


    Köyün Tarihçesi

    Akkoyunlu Türkmenlerinden Yabanlı aşiretinin Mamalı koluna bağlı bir köy olan Yassıca,(Mamalı ismi pek kullanılmamaktadır) 1954 yılında Kozaklı'nın ilçe olmasına kadar Nevşehir'in Avanos ilçesine bağlı olarak kalmıştır. Bu tarihten ihtibaren de Kozaklı 'ya bağlanmıştır.

    Bozak sancağında konar göçer bir hayat süren Yabanlı ( Yabaneri) aşireti 17. yy daki celali isyanları ve huzursuzluğun artması nedeniyle çevreye zarar verdiği gerekçesiyle günümüzde Suriye sınırında olan Rakka'ya iskan edilmek istendi. Bunu kabul etmeyen aşiret Anadolunun tenha iç kısımlarına düzensiz bir şekilde dağıldı. Aşiret 18. yy sonlarına doğru yerleşik hayata geçmiştir. Ançak yazın yaylalara çıkma bir süre daha devam etmiştir. Yassıca köyü tahminen 1792 yılında kurulmuştur.günümüzde yabanlı köylerinde en çok memur yetişen köy konumundadır


    Kültür

    Köyün gelenek, görenek ve yemekleri Klasik Türkmen Yabanlı (Yaban Eri) aşireti gelenekleri ve yemekleri yapılmaktadır. Kozaklı ilçesinde bulunan diğer aşiretlere gelenek ve görenekler yönünden benzemektedir.


    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Buğday şekerpancarı yetiştirilen başlıca ürünlerdir. Hayvancılık son yıllarda büyük oranda azalmıştır. Köyde bu işle uğrasan birkaç aile vardır. Nakliyecilik ve bicer döğer işletmeciliği diğer geçim kaynaklarıdır. Köyün büyük bir bölümü çevre illere göç etmiştir. Kozaklı'nın diğer köylerinin aksine yurtdışında işçi olarak çalışanların sayısı çok azdır, köyden heryıl göç artmakta ve yurdun çeşitli il ve ilçelerinde memur ve işçi olarak çalışmaktadırlar.


    Tarım

    çorak bir arazi yapısına sahip köyde, iklimdeki düzensizlikler ve kuraklık nedeni ile ürün kalitesi ve miktarında azalma başgöstermiştir. Son yıllarda Yassıca köyünde ekilen başlıca tarım ürünleri buğday, Ayçiçeği ve şekerpancarıdır. Pancarın sulama sorunu nedeniyle masraflı oluşu, köylüyü daha çok buğday ve bazen de arpaya yöneltmiştir.


    noimage

    noimage

    noimage


    Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

    Kaynak : Yerel Net


    Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz.
#11.01.2010 23:53 0 0 0