Hacıfakılı Köyü Kozaklı Nevşehir

Son güncelleme: 12.01.2010 00:03
  • hacıfakılı köyü bilgileri - hacıfakılı köyü resimleri - hacıfakılı köyü tanıtım
    Hacıfakılı Köyü, Nevşehir ilinin Kozaklı ilçesine bağlı bir köy olup Kozaklı'ya 4 kilometrede uzaklıktadır.


    Köyün Tarihçesi

    Köyün yaygın olarak bilinen tarihine göre Toros dağları'nın Çukurova yakınlarında ki kesimlerinde göçebe olarak yaşayan Yörüklerden olduğu söylenegelir. 1800'lü yılların son dönemlerinde Osmanlı devletinin iskan politikası gereği bu bölgede yaşayan göçerlerin nevşehir'in kuzey taflarına yerleştirildiği tarih kitapların yer almıştır. Bu veriler ışığında 19. yüzyıl sonlarına doğru köyün şimdiki yerine yerleşerek, yerleşik hayata geçtiği söylenir. İlk dönemlerde hayvancılık ile geçim sağlanırken günümüze doğru, tarımın yaygınlaşmsının yanı sıra Almanya ve büyükşehirlere göçler ile bölge de bulunan termal turizim alanında sağlanan istihdam neticesinde köy ekonomisinde hayvancılığın yeri pek kalmamıştır. 2000'li yıllar itibariyle nüfus, önemli göçlerden dolayı 20 hanenin altına düşmüştür.
    Coğrafi özellikleri

    Şiddetli karasal iklime sahiptir. Eskiden derelerin gürül gürül aktığı köyde son yıllarda büyük bir kuraklık yaşanmaktadır.

    En önemli su kaynaklarından biri olan Karasu yaz aylarında kuruma noktasına gelmiştir. İlçenin kanalisazyonu niteliğinde olan kanal ise önceki yıllara oranla azalma bulunmaktadır. Otellerin ve termal kaynakların oluşturduğu atık çoğlamasına rağmen, su akışı azalmıştır. Önemli pınar ve çeşmeler kurumuş olmasına rağmen köy nufusunun hızlı düşüşü sebebiyle su sorunu bulunmamaktadır.
    İklim

    Köyün iklimi, Karasal iklim etki alanı içerisindedir.
    Kültür

    Köyün gelenek ve görenekleri hakkında bilgi yoktur.

    Yemek olarak, klasik Türkmen yemekleri yapılmaktadır.
    Nüfus

    1997'de 255 olan nüfus, 2000'de 220 olarak sayılmıştır. 120 haneli köyün rakımı 1140 metredir. Nevşehir'e uzaklığı 88, Kozaklı'ya uzaklığı 4 km'dir. Taşımalı eğitim yapılmaktadır.

    2008 yılı itibari ile hane sayısı 20'nin altına düşmüş olmakla birlikte, ilçe ile bağlantılı yaşam sebebiyle köyde hayatını sürdürenlerin sayısı 50'nin altına düşmüştür. Köy okulunun ve kahvesinin yıllar önce kapanmasına ve yeterli nüfusun bulunmamasına rağmen halen köyde bir imam istihdam edilmektedir.
    Yıllara göre köy nüfus verileri
    2007
    2000 220
    1997 255

    Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

    2004 -Erol yüksel
    1999 -Mehmet Çelik
    1994 -Mehmet Çelik
    1989 -H.Veli Gürbüz
    1984 -H.Veli Gürbüz
    1976 -
    1975 -
    1972 -
    1968 -

    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyden heryıl göç artmakta ve yurdun çeşitli il ve ilçelerinde memur ve işçi olarak çalışmaktadırlar.
    Tarım

    Verimli topraklara sahip köyde, iklimdeki düzensizlikler ve kuraklık nedeni ile ürün kalitesi ve miktarında azalma başgöstermiştir. Son yıllarda köyde ekilen başlıca tarım ürünleri buğday, ve pancardır.
    noimage
    noimage
    noimage

    Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

    Kaynak : Yerel Net

    köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
#12.01.2010 00:03 0 0 0