Yeniyaylacık Köyü Gülşehir - Nevşehir

Son güncelleme: 12.01.2010 00:14
  • Gülşehir Yeniyaylacık Köyü - Yeniyaylacık Köyü Hakkında - Yeniyaylacık Köyü Tanıtımı - Yeniyaylacık Köyü Resimleri


    İlçe: GÜLŞEHİR

    İl: NEVŞEHİR

    Köy Muhtarı: NURETTİN YILMAZ

    Muhtarlık Erişim Bilgileri:

    Telefon: 0 (384) 433 30 15

    Cep Telefonu: 0 (536) 218 89 44


    Demografik Bilgiler:

    Nüfusu: 2000- 724

    1997- 752

    İle Uzaklığı: 19 km

    İlçeye Uzaklığı: 3 km


    Yeniyaylacık köyü Gülşehir'in en yakın köyüdür. Köy 38.75 enlemi ve 34.619999 boylamı koordinatlarında yer alır. Eski adı Deller Cedit'tir İlçeye uzaklığı 3 Km'dir. Köyün güneyinde Gülşehir, Kuzeyinde Hırka dağı, kuzey doğusunda Alhan Köyü ve Civelek Köyü yer alır. Batısında da Eski Yaylacık, eski adı Deller Atik, bulunmaktadır. İlçeyle köyü Kızılırmak ayırır. Kızırmak üzerinde ilki Macar hükümetinin hediyesi olarak yapılan ve üzerindeki küçük tabeladan anlaşıldığığı kadarıyla 1956 da hizmete giren bir köprü bulunmaktaydı. bu köprünün her iki kenarında ağaçtan imal yaya yolları bulunuyordu. Köprü ancak tek aracın geçişine müsade ettiği için, iki araç yan yana geçemezdi.

    Bu köprü 1980'lerin sonunda hizmete kapatıldı ve köprünün doğu istikametine daha geniş bir ikinci köprü daha yapıldı ve ilk köprü şu anda bakımsızlık ve nehrin tahrabatından dolayı yıkılmıştır, ancak ayakları hala durmaktadır.[1][2] Üçüncü bir köprünün inşaatı ise halen sürmekteedir. Köyün tarihçesi ayrıntılı olarak bilinmez. Fakat halk arasındaki söylencelere göre köyün tarihi 250 yıl kadar geriye gitmektedir. Muhtemeldirki daha küçük, birkaç evden ibaret bir yerleşim yeri olarak tarihi daha da geriye götürülebilir. Köyde ilkokul, cami[3], ,içme suyu, kanalizasyon ve telefon bulunmaktadır. Üzüm başlıca tarım ürünüdür. Evlerin bahçelerinde ve bazı sulanabilen yerlerde bahçecilik de yapılmaktadır. Ancak küresel ısınma ve taban suyunun çekilmesi ile büyük bir üretim düşüşü ve gelir kaybı nedeniyle tarımdan geçinen aile kalmamış gibidir.

    Göç veren bir köydür. Yazın nüfusu artar. Ankara ve İstanbul'a tamamı ile göç etmiş ama yazlık olarak köylerine dönen aile çoktur. İklimi tipik kara iklimidir. Yüksekliğin 800 metre civarında olmasından dolayı sıcaklığın çok arttığı günler olsa da dayanılmaz bir sıcağı ve soğuğu yoktur. Eskiden daha bol olan suyu son 20 yıl içinde gittikçe azalmaktadır. bu zaten köyün değil tüm ülkenin sorunudur. Etrafı ağaçlardan ve bağlardan yeşil bir kuşakla çevrili olan ve Nevşehir'in kurak görüntüsüyle tezat oluşturan köyün, bu yeşil kuşağında son on yılda kuraklıktan dolayı bir azalma yaşanmaktadır. Köyde kimilerince bir ziyaretgah olarak kabul edilen Seyit Ahmet dede isimli bir Allah Dostu'nun mezarı bulunmaktadır. Gerçekte bu kişinin varlığı da aydınlık değildir.

    Geçtiğimiz yıllarda köyün eski mezarlığında bulunan bu eski türbemsi bina yine köyün yetiştirdiği ve halen nevsehirde esnaf olan Hüseyin ödemiş tarafından nevşehir taşı kullanılarak yeniden yaptırılmıştır. Köyde eylül başında yine Hüseyin ödemiş tarafından organize edilen seyit ahmet dede'yi anma ve bağ bozumu şenlikleri düzenlenmiş ancak, hem insanların bağ işinin en yoğun olduğu döneme denk gelmesi hem de maddi ve manevi destek bulunamaması bir kaç kez düzenlenen bu şenlik gelenekselleşememiştir.

    noimage

    noimage

    noimage

    noimage



    Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

    Kaynak : Yerel Net


    Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz.
#12.01.2010 00:14 0 0 0