Hırkatepesidelik Köyü Hacıbektaş Nevşehir

Son güncelleme: 12.01.2010 00:49
  • Hırkatepesidelik Köyü bilgileri - Hırkatepesidelik Köyü resimleri - Hırkatepesidelik Köyü tanıtım

    Hırkatepesidelik, Nevşehir ilinin Hacıbektaş ilçesine bağlı bir köydür.

    Tarihi

    Köyün adını HACI BEKTAŞI VELİ KOYMUŞTUR.Köyün adını aldığı dağ hırka dağıdır.Dağın tepesi deliktir HACIBEKTAŞ hırka dağında koyun otlatırken üşüyüp hırkasını yakmış ve külleride dağdan aşağı savrulmuştur küllerden meydana gelen meşe ağaçları hala mevcuttur.bu sebebten dolayı köyün adı hırkatepesidelik olmuştur.Köy karacakurt aşiretinden gelmektetir köy oğuzların bozok koluna mensup avşar türkmenlerinin şerefli obası tarafından kurulmuştur.türkiye de başka illerdede şerefli obasına mensup birçok köy vardır.gülşehirin merkezinde de şerefli obasına mensup bazı aileler yaşamaktadır.



    Kültür

    Köy halkı gelenek ve göreneklerine çok bağlıdır.Damak tadına çok düşkün olan köy halkının çok güzel yemekleri vardır.Baş yemekleri az sulu bulgur pilavı ve etli sulu kofte(yufka ekmeğin üzerine döküp yerler)işgili dedikleri börek çok lezzetlidir bunlar arasinda birinci olan madimakli,cokelekli ve melemenli olanlari meshurdur ve buna benzer daha birçok lezzetli yemekleri vardır.

    ornek olarak turkiyenin hicbir yoresinde gormedigim ocak asi comlekle yapilir tandirda,mercimekli kesme asi,comlekden kuru fasulye tandirda,tarhana asi,yalanci kofte ve yaprak sarmasi comlekle tandirda bu yemekler ve corba cesitleri bu koyde yenildigi zaman daha cok lezzetlidir.bu yemek cesitleriyuz yillardir aynen tadini ve lezzetini bozmadan icerisine yenilikler katilmadan devam etmekdedir.
    Coğrafya

    Nevşehir iline 45 km, Hacıbektaş ilçesine 13 km uzaklıktadır.
    İklim

    Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
    Nüfus
    Yıllara göre köy nüfus verileri
    2007
    2000 735
    1997 210
    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
    Muhtarlık

    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

    Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

    (2009) _ ALİ KAYA
    2004 - Cevdet Durmaz
    1999 - Cevdet Durnaz
    1994 - Yasar Gezer
    1989 - Yasar Gezer
    1984 - Abdurrahman Celik

    Altyapı bilgileri
    Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
    noimage
    noimage
    noimage

    Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi

    Kaynak : Yerel Net

    köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
#12.01.2010 00:49 0 0 0