Eyvah! Çocuğum düştü

Son güncelleme: 14.12.2005 16:51
  • Yaranın dikilmesine ihtiyaç var mı?

    Derin ve geniş yaraların doktor tarafından tedavi edilmesi gerekir. Dolayısıyla yaranın derin sayılıp sayılmayacağı hususunda emin değilseniz bu durumda çocuğunuzu doktora götürün. Tedaviyi geciktirdikçe yaranın enfeksiyon kapması veya yara izinin kalma ihtimali artmaktadır. Doktorunuz derideki yırtılmaları kapatmak için oraya dışarıdan deriyi tutuşturmak için deri bir bant yapıştırabilir. Bu da nadiren anestezi gerektirir ve dikişten daha az travmatiktir. Fakat bu yapıştırılan tırılan şeyler vücudun diz ve dirsek gibi çok hareket eden yerlerine bağlanmamalı veya büyük yaralara bu uygulanmamalıdır.

    Şayet yaranın dikilmesi gerekiyorsa, doktor lokal anestezi yapmalı ve sonra da yarayı uygun ip ve bu tür ameliyatlarda kullanılan iğnelerle dikmelidir. Yaranın uçlarını bir araya getirmek yaranın açık kalmasına göre daha çabuk iyileşmesini sağlayacaktır. Bu da yara izi kalması riskini azaltmaktadır. Normal olarak doktorlar, dikişleri 1 veya 2 hafta sonra duruma bakarak çıkarırlar.



    Tetanos olur mu?

    Şayet çocuğun yarası toprakta bulunan tetanos bakterisi kapmışsa çocuk tetanos hastalığı kapabilir. Bu ciddi enfeksiyon merkezi sinir sistemini etkiler ve çok ağrılı kas spazmı ve katılaşmasına sebep olur ve ölümcül bir seviyeye gelebilir. Bununla beraber şayet çocuğun bağışıklık sistemi gelişmişse bundan zarar görmeyebilir. Uzmanlar çocukların 2, 4, 6, 15-18 ay ve 5 yıllık bir seri olarak difteri, tetanos, boğmaca aşılarını olmayı tavsiye ediyorlar. Bundan sonra tetanos ve difteriye karşı güçlendirici aşı her 10 yılda bir yapılmalıdır. Şayet çocuğunuz köpek ısırması, paslı bir çivinin yol açtığı derin bir delinme gibi riski yüksek bir yara aldıysa ve aşılarını yaptırmasından sonra 5 sene geçmişse doktorunuz büyük bir ihtimalle hastalık kapmasına karşı, fazladan ihtiyati bir tedbir olarak kuvvetlendirici bir aşı vurulmasını isteyecektir.


    Tıbbî tedavi gerekir mi?

    Aşağıdaki durumlar söz konusu ise hemen doktora gidin:

    1. Basınç uygulamanıza rağmen yaklaşık 5 dakika içinde kanama durmazsa.

    2. Çocuğunuz bir hayvan tarafından ısırılmışsa.

    3. Yara yarım cmden daha fazla açık durumdaysa.

    4. Şayet yara yapışmış ve temizlemeniz

    mümkün değilse.

    5. Eğer yara, yerlerde bulunan kırık bir cam parçası gibi mikroplu bir cisim tarafından oluşmuşsa.

    6. Şayet yara derin bir delik şeklindeyse (Bu çeşit yaralar enfeksiyon kapmaya daha müsaittir. Çünkü bu yaralardan bakterilerden gelen virüsü götürecek olan kan akmaz.)

    7. Çocuğunuz yara olan yerden hiçbir his alamıyorsa ki, bu sinir damarlarının tahrip olduğu manasına gelir.

    8. Yara çocuğun yüzünde, boynunda veya başında (yerinde bir tedavi kalıcı yara izi oluşmasını azaltacaktır.) veya ellerin avuç içinde ise (ki, bu potansiyel olarak tendonların yaralanmasıdır.)

    9. Şayet yara enfeksiyon kapmış gibi görünüyorsa&
#11.12.2005 10:14 0 0 0
  • evet cok dikkat etmek lazim..canim faydali bilgilerin icin cok tesekkürler
#11.12.2005 10:33 0 0 0
  • eee çocuklar düşe kalka büyür.Önemli olan belirttiğin konulara dikkat etmektir.teşekkürler canımcım
#11.12.2005 11:17 0 0 0
  • bilgilerin için teşekkürler canım kardeşim ellerinize sağlık
#11.12.2005 18:09 0 0 0
  • Bilgilerin icin cok tesekkürler cadikizcim
#14.12.2005 16:51 0 0 0